Karşılaştırma sitesi Enuygun.com verilerinden derlenen analizde, mobil iletişimde uygun tarife arayışında olan 300 bin kişi mercek altına alındı. Verilere göre, en uygun tarifeye geçmek isteyen abonelerin yüzde 53?ü mobil iletişime ayda 0-30 TL; yüzde 35?i ise 30-60 TL ödüyor. Ayda 200 TL?nin üzerinde GSM faturası ödeyenler ise uygun tarife arayışında olanların sadece yüzde 1?ini temsil ediyor. Benzer şekilde aylık faturası 60-100 TL arasında olanların oranı yüzde 8, 100-200 TL olanların oranı ise yüzde 2 olarak hesaplanıyor. Daha uygun fiyatlı mobil tarife arayan kesimin faturası zaten düşük olan kesimde yoğunlaşmasının çarpıcı olduğunu dile getiren www.enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, ?Mecburen tasarruf etmek zorunda olanların dışında, tasarruf edebileceği halde konuya yeterince ilgi göstermeyenler de var. Türkiye?de tasarrufların düşük olmasının en önemli nedenlerinden biri de bu durum diye düşünüyoruz. Rakamlar büyük resmi çok güzel yansıtıyor? dedi.
Enuygun.com?un analizine göre, uygun GSM tarifesi arayan her dört kişiden üçü faturalı hat kullanıcısı ve her üç aboneden ikisinin ise en çok konuştuğu operatör mevcut operatöründen farklı. Mobil faturada tasarruf etmek isteyen kesimin bu kez de çoğunluğu yansıtmadığını belirten Sungurlu, ?BTK verilerine göre Türkiye genelinde ön ödemeli hat kullanıcısı oranı yüzde 68. Yani her üç aboneden sadece biri faturalı hat kullanıyor. Öte yandan mobil arama trafiğinin yaklaşık yüzde 70?i şebeke içi yani aynı operatör içinde gerçekleşiyor. Oysa uygun fiyatlı GSM tarifesi arayanların profili tam tersini yansıtıyor. Bu sebeple mobil iletişimde çok daha fazla insanın tasarruf etme imkânı olduğunu düşünüyoruz? diye konuştu.
SMS ya da internet paketi dâhil tarife arayışının da giderek arttığını belirten Sungurlu, ?Şu anda SMS dâhil paketler internet dâhil paketlerden daha çok ilgi görüyor. Enuygun.com üzerinden uygun tarife arayan her beş kişiden biri SMS dâhil paketleri incelerken, internet dâhil paket arayışında olanların oranı yüzde 5 ile sınırlı kalıyor. Mobil internet kullanımı yaygınlaştıkça fatura bedeli karşılaştırmasında internet dâhil paketlerin rekabeti daha çok artacak diye düşünüyoruz? dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın