Dünyada yaşlanan nüfusun artması, tedavi ve bekleme sürelerinin uzun zaman alması, tedavi giderlerinin Türkiye?de birçok Avrupa ülkesinin üçte bir fiyatına ve yüksek kalitede sunuluyor olması ülkemize yabancıların ilgisini artırdı. Türkiye; Hindistan, Singapur, Tayland, Malezya gibi Asya ülkelerinin arasından sıyrılıp bölgenin ?sağlık üssü? olma konusunda önemli avantajlara sahip bir ülke olma konumuna geldi. Özellikle Avrupa yoğun sağlık maliyetlerinden dolayı ve yaşlanan nüfusu sebebiyle Türkiye?ye büyük hasta kaynağı olmaya devam etmekte.

1 MİLYON HASTA, 8 MİLYAR DOLAR GELİR

Sağlık turizminin geçen yıl tüm dünyada 100-120 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğu belirtilirken, Türkiye’nin bu konuda hızla yükselişe geçtiği biliniyor. Sağlık turizminde önceki yıl (2010) gerçekleşen 60 milyar dolarlık global pazarda yüzde 1-1.5 arası bir pay sahibi olan Türkiye’nin tam rakamların henüz açıklanmamasına rağmen geçen yıl pazar payını iki katından fazla artırdığı tahmin ediliyor. 2020’li yıllarda ise Türkiye’nin 1 milyon hasta ile 8 milyar dolarlık bir sağlık turizmi gelirine sahip olacağı öngörülüyor. Son dönemlerde ABD’de sağlık giderlerinin artması, sağlık çözümlerinin yurt dışında arayışını hızlandırdı. Özellikle son yıllarda sağlık turizmi için ülkemize gelen hastalar arasında ABD’liler de yer almaya başladı.

15 BİN TL MAAŞ İLE ÇALIŞACAK ELEMAN BULUNAMIYOR

Konuyla ilgili Türk Hair Trans Saç Ekim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Handan Acıkök şunları söyledi: “Sağlık turizminde Türkiye hızlı bir büyüme gerçekleştiriyor. Bunun yanında saç ekimi konusunda ise katlanarak bir büyüme gerçekleşmekte. Fakat bu büyüme hızı yaşanırken kalifiye eleman sorunu da beraberinde büyümeye başladı. Sağlık sektöründe binlerce kalifiye elemana ihtiyaç var. Üstelik aylık kazançlar da ülkemiz şartlarında oldukça yüksek seviyede. 3 bin TL’den başlayan bu rakamlar 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.”

BU MAAŞLARI KAZANMAK İÇİN HANGİ EĞİTİM ALINMALI?

Yüksek maaşlara rağmen kalifiye eleman sıkıntısının aşılamadığını anlatan Handan Acıkök, bu konuda henüz yeterli eğitim almamış birçok merkezin saç ekimi yaptığını ve kişilerin saçlarında geri dönülemez hatalar oluştuğunu söyledi. Saç ekimi uzmanı olmak için mutlak surette eğitim alınması gerektiğini belirten Acıkök, “Bayanlar için hemşire, erkekler için ise sağlık memuru olmalarını öneriyoruz. İlk etapta bu işin asistanı, yardımcı personeli olunabilir.  Sonrasında ise bu işi sağlığa uygun bir şekilde etik kurallara uyarak yapan bir merkezde eğitimini alarak sektöre girmelerini öneriyoruz. Eğer ekilen bir saç, topluma girildiğinde anlaşılıyorsa doğal değildir, anlaşılmıyorsa doğaldır. Bunu sağlayan merkezler işini doğru yapan yerlerdir. Ayrıca plastik cerrah olmadan bu işi kimse yapamaz. Bu işin vicdani boyutu paradan önemli. Ahlaklı çalışıldığı sürece işin hakkını vererek çalışıldığı sürece kazançlı bir iş. Bu iş insanlara gelecek veriyor, ömürlük bir iştir” diye konuştu.

“YURT DIŞINDA TEMSİLCİLİKLER AÇIP 400 KİŞİYİ İSTİHDAM EDECEĞİZ”

Saç ekimi işinin hassas bir iş olduğunu ifade eden Türk Hair Trans Yönetim Kurulu Başkanı Handan Acıkök, “Bu işi kötü yapan kötü para kazanır, iyi yapan ise iyi kazanır” diyerek şöyle devam etti: “Çünkü bu işte referans çok önemlidir. İyi iş yaptığınız sürece her saçını ektiğiniz hasta, sizin için bir referans olur. Kötü saç ekerseniz de aynı şekilde kötü referans sahibi olursunuz. Biz işimizi iyi yaptığımız için dünyanın her yerinden hastalar geliyor. Özellikle de Amerikan işgalinin yaşandığı Irak’tan büyük bir hasta transferi mevcut. Çünkü yaşanan stres Irak’ta büyük bir stres yarattı. Sonucunda ise özellikle de erkeklerin büyük bir kısmının saçının dökülmesine neden oldu. Bu sıralarda Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerden de talepler gelmeye başladı. Avrupa’dan ise başta İngiltere, Almanya ve Fransa olmak üzere tüm Avrupa’dan yoğun talep var. 2012 yılı içinde Almanya, İsveç, ABD, Dubai ve Irak’ta 5 ülkede temsilcilik açmayı hedefliyoruz. Ayrıca ekibimize 50-60 kişiyi daha istihdam etmeyi planlıyoruz. 2015’e kadar da şube sayımızı tüm dünyaya yayıp 20 ülkede yapılanmayı ve istihdam sayımızı da 400’e çıkarmayı hedefliyoruz”

FİYATLAR AVRUPA’YA GÖRE ÇOK UYGUN

Saç ekiminde Türkiye’deki fiyatların Avrupa’ya göre çok ucuz olduğunu anlatan Handan Acıkök, şunları söyledi: “Bizim yaptığımız saç ekimininin fiyatları 3-5 bin TL arasında değişirken Avrupa’da benzer tekniklerle yapılan saç ekimi 15 bin Euro civarında. Üstelik biz tek seansta bu işi bitiriyoruz. Üstelik 1 hafta da istedikleri yerde bedava konaklama hizmeti veriyoruz. Fakat Avrupa’da bu işlem 3-4 seansta yapılıyor. Yani devamlı para harcanıyor. Bu yüzden Avrupa’dan özellikle de başta Almanya olmak üzere İngiltere, Fransa ve Rusya’dan ülkemize önemli oranda hasta gelmeye başladı.”

DÜNYADA İLK KEZ UYGULANIYOR

Uyguladıkları yöntemle insanların saçlarına tekrar kavuşabildiğini ifade eden Türk Hair Trans Yönetim Kurulu Başkanı Handan Acıkök şöyle devam etti: “Dünyada ilk kez uygulanan FUE (Folliculer Unit Extracion) tekniğiyle saç ekimi yapıyoruz. Bu yöntemi uygulayan başka ülke yok. Bu sistemle bir günde saç folikülü nakledilebiliyor. Ağrı, yara izi ve kanama kesinlikle olmuyor. Saç, ense bölgesinden micromotor ve iğne yardımıyla tek tek çıkartılıp ve yine tek tek toplanıp nakil işlemi gerçekleştiriliyor. Cerrahi bıçaklar kullanılmadan saç foliküllerinin alım işlemi gerçekleştiriliyor. Saç foliküllerinin alındığı doner bölge 5 gün içersinde tamamen iyileşip eski görünümünü alıyor. Baş bölgesinde yeterince folikül bulunmadığı durumlarda ise (göğüs, sırt, karın, bacak bölgesinden) foliküler üniteler alınıp başa transfer edilebiliyor.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın