Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) sanayi üretiminin 2011 yılının Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 arttığını açıkladı.

Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış endeks 2011 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 artış, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2.5 azalış gösterdi. Kasım ayında 2010 yılının aynı ayına göre, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 2.9, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 7.6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde de yüzde 16.9 artış kaydedildi.

TÜİK’in sanayi üretimiyle ilgili rakamları açıklamalarından sonra sanayicilerden, ekonominin geleceğine ilişkin yorumlar gelmeye başladı. İlk yorum, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük’ten. Küçük, ?Kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış ve bir önceki aya göre endekslerde görülen küçülmeler, beklenen yavaşlamanın habercisi olabilme ihtimali açısından dikkat çekicidir? yorumunda bulundu.

Endekslerde görülen küçülmeler, yavaşlamanın habercisi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, sanayi üretiminde, kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış ve bir önceki aya göre endekslerde görülen küçülmelerin, ekonomide beklenen yavaşlamanın habercisi olabilme ihtimaline dikkati çekti.

Küçük, kasım ayı sanayi üretimi rakamlarına ilişkin yazılı açıklamasında, sanayi üretimindeki artışın Kasım 2011’de de devam ettiğini belirterek, kasım ayındaki yüzde 8,4’lük artışla birlikte, yıl sonu için öngörülen yüzde 7,5’lik büyüme oranının aşılma olasılığının kuvvetlendiğine işaret etti.

Tanıl Küçük, ?Diğer taraftan, son üç aydaki oranlar, ekonomiyi soğutma çabalarına rağmen üretimdeki artış eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Bununla birlikte, Kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış ve bir önceki aya göre endekslerde görülen küçülmeler, beklenen yavaşlamanın habercisi olabilme ihtimali açısından dikkat çekicidir? ifadelerini kullandı.

MÜSİAD: Ekonomide sert bir iniş olmayacağına işaret ediyor

İSO Başkanı Küçük’ün “beklenen yavaşlamanın habercisi olabilme ihtimali” açıklamasına, Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da benzer temkinli açıklama geldi. Vardan, Kasım 2011 Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarına ilişkin olarak, ?Göstergeler, iddia edildiğinin aksine, ekonomide sert bir iniş olmayacağına da işaret etmektedir? dedi.

Vardan, yaptığı yazılı açıklamasında, Kasım ayı Sanayi Üretim Endeksi verilerinin, son çeyrekte sanayi üretiminde 3. çeyreğe kıyasla henüz gözle görülür düşüş yaşanmadığını gösterdiğini belirterek, ?Bununla birlikte, kapasite kullanım oranı göstergesi dahilinde, aralık ayında endeksin artış hızında bir düşüş kaydedilebilecek olsa da, yılın son çeyreğinde güçlü büyümenin devam edeceği ve 2011’in yüzde 8’lik bir büyüme ile rahatlıkla kapatılacağı ortaya çıkmaktadır. Yine bu göstergeler, iddia edildiğinin aksine, ekonomide sert bir iniş olmayacağına da işaret etmektedir? değerlendirmesinde bulundu.

Hükümet “teşvik”le tedbir alacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ünden gelen açıklama ise ?Sanayimiz, dünyada yaşanan her türlü belirsizliğe rağmen güçlü büyümesini sürdürmeye devam etmektedir? ifadesini kullandı. Bakan Ergün şunları söyledi:

?Hükümet olarak biz de yatırım ortamını iyileştirerek sanayicimizin önünü açmaya devam ediyoruz. Ülkemizin yaşadığı yapısal dönüşüm, piyasaların istikrara kavuşmasını sağlamış, sanayicilerimiz önünü görür hale gelmiş ve uzun vadeli yatırımlar yapmaya başlamışlardır. Sanayi üretimindeki artış, güven ve istikrar ortamı sayesinde yapılan yatırımların bir sonucudur. Bugün geldiğimiz noktada sanayicimizin finansmana erişimi kolaylaşmış, bulduğu finansmanın vadesi de uzamıştır. Yine sanayi üretimindeki bu artış rakamlarının, ülkemiz açısından büyük bir sorun olarak görülen işsizlik sorununa da olumlu bir katkı verdiğini, artan istihdam oranlarından görebiliyoruz. Diğer taraftan, ülkemiz ekonomisindeki kırılganlıkları da yakından takip ediyor ve bu kırılganlıklar için çözüm üretiyoruz. Cari açık için aldığımız kısa vadeli tedbirler sonuç vermeye başladı. Şimdi orta ve uzun vadeli tedbirleri devreye sokuyoruz. Yeni teşvik paketinin hazırlıklarını son aşamaya getirdik. Teşvik paketinin en önemli özelliklerinden birisi, teşviklerin cari açık veren sektörlere göre planlanması ve uzun vadede yüksek katma değerli ürünlerin üretimine dönük yapısal değişimin gerçekleştirilmesidir.?


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın