Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yeni raporuna göre artan dünya nüfusu, 2050 yılı itibariyle bugünkü tüketimden yaklaşık 2 kat daha fazla hayvansal protein tüketiyor olacak.

FAO?nun ?Dünyada Hayvancılık 2011? raporuna göre gelişmekte olan ülkelerde nüfus ve gelir artışıyla birlikte kişi başına hayvansal protein tüketiminde de artış yaşanıyor. Et tüketiminin 2050 yılına kadar yaklaşık yüzde  73; süt tüketiminin ise mevcut seviyenin yüzde 58 üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Raporda, gelecekte dünyanın en fazla nüfus artışının meydana geleceği şehirler başta olmak üzere, özellikle hayvansal üretim talebinin çok daha büyük ölçekli, hayvan yetiştirme operasyonları tarafından karşılanacağı belirtiliyor. Ancak bu tür sistemler yeraltı suyu kirliliği, sera gazı emisyonları gibi çevresel etkilerinin yanı sıra potansiyel hastalıklar açısından da  endişe kaynağı olarak görülüyor. En önemli sorun ise bu yoğun üretimin çevreye duyarlı olmasının acil olarak sağlanması?

FAO?ya göre mevcut bilgi ve teknolojiye dayanarak bunu yapmanın üç yolu var: Atık ve sera gazları kaynaklı kirliliğin azaltılması; hayvancılık için ihtiyaç duyulan su ve tahıl tüketiminin azaltılması ve tarımsal ve endüstriyel yan ürünlerin geri dönüşümünün sağlanması.

Dünyada Hayvancılık 2011 raporuna göre hayvancılık üretiminde son 40 yılda gerçekleşen dalgalanma, toplam hayvan sayısında büyük bir artışla sonuçlandı. Ancak beklenen talebin kümes hayvanlarının iki katına çıkarılarak, küçükbaş hayvanları yüzde  80, büyükbaşları yüzde 50 arttırarak karşılanabileceğinin öngörülmesi zor görünüyor.

Raporda, üretim artışlarının hayvancılık sistemlerinde gıda, doğal kaynakları dönüştürme ve atık azaltılması gibi verimlilik geliştirmeleri ile birlikte gerçekleştir.

www.gidahatti.com



sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın