Toplantıda açılış konuşmalarını MÜSİAD Eskişehir İl Başkanı Muhittin Yılmaz ve MÜSİAD Hizmet Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Ünal gerçekleştirdiler.
?Dışarıdan öğrenci alabileceğimizi düşünüyorum?
Açılış konuşmaları sonrası MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan?da topluluğa hitap eti. Vardan , MÜSİAD’ ın Anadolu Üniversitesi ( AÜ ) Salon Anadolu ‘ da düzenlediği ” Eğitim Merkezi Türkiye ” konulu ” Hizmet Sektör Kumlu Türkiye İstişare Toplantısı ” nda yaptığı konuşmada , toplantının geleceğin emanet edileceği insanların eğitimi açısından önemli olduğunu kaydetti . Yaklaşık 10 gündür Türkiye genelinde toplantılar düzenlediklerini ifade eden Vardan , şöyle konuştu : ” Türkiye , son yıllarda gelişim atağı içinde . Geriye dönüp 2001 yılından bu zamana ‘ baktığımızda Türkiye ‘ nin bu duruma gelebileceğini belki hayal bile edemeyebilirdik . 23 bin dolar kişi başına milli gelirden yaklaşık 10 bin dolar kişi başına mili gelire ulaşan bir ülke . 2530 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeden 133 milyar dolar ihracat yapan bir ülke konumuna gelmeyi hayal bile edemeyebilirdik . Yapılan duble yolları ve hızlı treni belki hiç hayal edemeyebilirdik . Hakikaten çok değişik gelişmeler oldu . Ben 1987 yılından beri Eskişehir ‘ e kendi işim dolayısıyla gelen biriyim . 0 yolun kahrını çok çektim . ‘ Nereden nereye ‘ diyoruz tabii ki . . . Üniversitelerin kentin gelişimine nasıl katkı sağladığını Eskişehir ‘ de net olarak görüyoruz . Bugün 81 ilimizde 165 üniversite var . Bunu birileri ‘ eksiklikleri var ‘ diye tartışabilir . Ancak sonuçta siz bu üniversiteleri yapmazsanız öğrenci yetiştirecek mekanlarınız olmaz . ” MÜSİAD’in geçen hafta yeni Anayasa konusundaki çalışmalarını tamamladığını hatırlatan Vardan , ” Raporlarımızdan birinde 2023 hedefinde hizmet sektöründeki ihracat 125 milyon dolar olarak belirledik . Bu alanda üç önemli sektör var . Bunlar turizm , sağlık ve eğitim konuları . Sağlık sektörü çok önemli . Türkiye’ye dışarıdan hasta gelip , tedavi olup gidiyor . Sağlık turizmi başladı . Önümüzdeki yıllarda yaklaşık 25 milyar dolar gibi bir rakamı büyük hastane yatırımları oluşturuyor . Hedef yine sağlık turizminde insanları Türkiye ‘ ye çekebilmek . Eğitim konusunda da biz bu altyapımızı tamamladığımızda dışarıdan öğrenci alabileceğimizi düşünüyorum ” diye konuştu .
Protokol konuşmalarının ardından ?Eğitim Merkezi Türkiye? konulu toplantıya geçildi. Toplantıya konuşmacı olarak YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Durmuş Günay, Anadolu Üni. Rektörü Prof.Dr. Davut Aydın, T.C Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Yabancı Öğrenci Daire Başkanı Ömer Ayçiçeği,T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Danışmanı Ercan Demirci, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmalar Vakfı Baş Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bekir Sıdık Gür, Bab-ı Alem Uluslar arası Öğrenci Derneği Genel Başkanı Mehmet Ali Bolat yeraldı .
?Yeni Anayasada 4 özgürlük istedi?
Toplantıda üniversitelerin özgürleştirilmesine değinen ve zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Yeni Anayasada üniversiteler için 4 özgürlük talebinde bulundu.
Aydın bu konuda şunları söyledi:
“Üniversitelerin bağımsızlığı bağlamında Anayasa dört önemli noktanın değiştirilmesi gerek: Üniversitelerin mali bağımsızlığı, idari bağımsızlığı, örgütsel bağımsızlığı ve öğrenciyi alma ve seçme bağımsızlığı? Anayasa, bütün bu bağımsızlıkların önünü açmalıdır. Bununla birlikte şeffaf, tutarlı, her bir kuruşun hesabını verebilen bir düzenle de desteklenmesi gerekmektedir? dedi.
YÖK, Mevlana pergeli ile yurtdışındaki öğrencilere ulaşacak
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Türkiye üniversiteleri arasında Farabi Programı adı altında mobileteyi öngören bir düzenlemenin 3 yıl önce başlatıldığını ve bundan birkaç ay önce de Farabi?nin uluslararası boyutunu taşıyan, yurtdışında başka ülkelerle öğrenci değişimini öngören bir süreci, Mevlana programı denilen bir programı benimsediklerini söyledi. Günay, bu programla pergelin bir ayağını Türkiye?de tutacaklarını da sözlerine ekledi.
Ayrıca Günay, öğrenciler için üniversite, barınma, öğrenci tanımlama, altyapı ve adaptasyon süreçleri için özellikle zihinsel bir dönüşüm yapılmasının gerekliliğine vurgu yaparak bu konuda gerekli çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesini istendi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.