OĞUZ ÇETİNKAYA >> Vergi çalışmalarında, tartışmalarında ne zaman ?Reform? kelimesini ne zaman duysam, ?tamam? derim, ?vergi geliyor?. Kimi zaman yeni vergi koyarak, kimi zaman oranı artırarak, kimi zaman vergileme koşullarını değiştirerek, kimi zaman süre, had ve oranları değiştirerek, kimi zaman da ileride yapılabilecek bir artışa olanak tanıyacak yetkilendirmeler tanıyarak gelir ?Reform?lar.

Bir Reform yapılır, kısa süre sonra o Reform eskir, yeni Reform yapılır. ?Önceki reform öldü, yaşasın yeni reform!? denir. Yeni reform halka anlatılır, ne kadar yararlı olduğu, vergide nasıl da adaletsizlikleri düzelttiği, yeni bir sayfa açtığı, bundan sonra etkinlik ve verimliliğin arttığı dillendirilir. Sonra, bu ?yeni? reform da eskir, gelsin daha yenisi?

Esasen, devlet kaynağa (vergiye) doymaz bilmez bir mekanizmadır. Thomas Hobbes?un 360 yıl evvel 1651 yılında yayınladığı ?Leviathan? isimli eserinde (Leviathan, Wikipedia, http://tr.wikipedia.org/wiki/Leviathan, erişim 29.11.2011)  devleti şu şekilde tanımlanır;

?Onları (vatandaşları) yabancıların istilasından koruyabilmenin, birbirlerine zarar vermekten engellemenin, kendi sanayilerini ve yeryüzünün meyvelerini güvence altına almanın yolu bütün gücü ve kudreti bir tek insan ya da insanların meclisine vermektir? (Toplumda yaşayan) İnsanlar birbirlerine ?Ben haklarımdan vazgeçiyorum ve tüm haklarımı bu insana ya da insanların meclisine veriyorum? demelidirler. Böylece bütün güç ve kudret tek bir insanda toplanır. Bu devlet ya dalatince civitas olarak adlandırılır. bu büyük leviathan?ın doğması demektir.?

Peki, ?verginin artması?, diğer ifade ile ?devletin büyümesi? insan hak ve özgürlüklerine nasıl etki eder? Yanıtı Jean Jacques Rousseau veriyor; ?Devlet büyüdükçe, özgürlük de o oranda küçülür.?

John C. Calhoun da tüm bu fikir yürütmeyi özetliyor: ?Devletin toplumun güvenliğini sağlama ve muhafaza etme niyetine rağmen, onun sahip olduğu gücü kötüye kullanmaya eğilimli bir kurum olduğuna tarihin hemen her sayfasında şahit olunabilir.?

Sonuç mu? ?Vergi Reformu? demek, ?daha fazla vergi? demektir. Ve daha fazla vergi daha güçlü devlet (iktidar) daha zayıf birey demektir?

Ülkemizde ?kayıtdışılığın azaltılması ve verginin tabana yayılması? söylemlerinin, ?kayıtlı mükellefin vergi yükünün artırılması? tercihine dönüşmesi nedense çok kolay oluyor. Umarız, bu defaki reformdan da kayıtlı mükellefe daha fazla vergi çıkmaz.

www.vmhk.org.tr


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın