ERMUKAN ŞENGEZER >> Teknoloji seçiminde yapılan hatalara en iyi örneklerden birisi cam yünü konusunda gerçekleşti.

Bir bankaya cam yünü üretmek amacıyla aynı zamanda iki farklı proje geldi. Bu projelerden birisi 1.000.000 dolar diğeri ise 250.000 dolarlık bir yatırım gerektirmekte idi.

Banka teknik uzmanlarının yapmış olduğu inceleme birisi kumdan başlayarak cam üretilmesi ve bundan cam yünü yapılmasına dayanan diğeri camın ergitilmesinden başlayarak cam yünü üreten her iki teknolojinin de Dünyada kullanılmakta olduğunu gösteriyordu.

Yurtiçi talep tahminleri ise her iki işletmenin birlikte üretime geçmesi halinde bile bir satış sorunu ile karşılaşılmayacağını gösteriyordu. Bu koşullarda her iki proje de finanse edildi ve kurularak faaliyete geçtiler.

Entegre proje başarılı bir şekilde çalışmaya başladı ve bir sorunla karşılaşmadı. Cam ergitmeye dayanan diğer proje ise bir süre sonra başarısız olarak kapandı.

Başarısızlığın nedenleri konusunda yapılan inceleme sorunun projenin kırık cam ergiterek üretim yapmasından kaynaklandığını gösterdi. Batıdaki örneklerde cam ergitme sisteminde standart, önceden hazırlanan ve belli bileşimdeki cam bilyelerin kullanıldığı, kurulan tesiste ise standart bileşimi olmayan kırık cam hurdalarının kullanılmasının üretimdeki başarısızlığa yol açtığı anlaşıldı.

O dönemde Türkiye?de dövizin sınırlı ve ithalatın kısıtlı olması, bu üretim için gereken ham maddenin ithaline de olanak vermediğinden işletme kapandı.

Girişimcinin teknoloji seçiminde hata yapması, banka uzmanlarının da bu noktayı gözden kaçırmış olmaları işletmenin başarısızlığına yol açtı. Bu olay ülkede ilk defa uygulanan ve bilinmeyen yeni teknolojilerin seçiminde teknik değerlendirme eksikliklerinin yol açabileceği ve girişimcinin bu nedenle karşılaşılabileceği riskler konusunda iyi bir örnektir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın