Can Yayınları ocak ayı yayın programını duyurdu. Yılın ilk ayının programında Türk ve dünya edebiyatından farklı türlerde seçkin yapıtlar yer alıyor.
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında bir mihenk noktası olan ve çağdaş öykücülüğümüzün de temellerini atan Sait Faik Abasıyanık, Son Kuşlar, Semaver, Seçme Hikâyeler ve Alemdağ’da Var Bir Yılan adlı kitaplarıyla Can Yayınları’nda.
Hasan Türksel’in kurmacayla kurmaca dışı arasındaki sınırları açıkça ihlal ederek okura çok katmanlı bir anlatı sunduğu romanı Zamanın Dalgaları ve Salman Rushdie’nin fantezi diyarlarında geçen muhteşem macera romanı Harun ile Öyküler Denizi de bu ay raflarda.
Postmodern roman ve öykü yazarı Donald Barthelme’nin edebî formun sınırlarını genişleten dokuz tedirgin edici öyküden oluşan eseri Bazılarımız Dostumuz Colby’yi Tehdit Ediyordu ve Penelope Fitzgerald’ın, Birinci Dünya Savaşı ile 1917 Rus Devrimi öncesindeki gergin atmosferde geçen romanı Baharın Başlangıcı da ocak ayının göze çarpanlarından.
Bu ayın klasiklerinde ise döneminin ve günümüzün birçok önemli felsefecisini ve edebiyatçısını etkilemiş, 19. yüzyılın en önemli düşünürlerinden Ralph Waldo Emerson’ın Denemeler’i ile Virginia Woolf’un, “Kıskandığım tek yazar,” dediği Katherine Mansfield’ın rengârenk bir empresyonist tabloyu andıran uzun öyküsü Koyda var!
Can Yayınları programında modern edebiyattan klasik eserlere çok sayıda nitelikli yapıtın yer aldığı ocak ayı yayın programını açıkladı.
İşte Can Yayınları’nın ocak kitaplarından detaylar…
Sait Faik Abasıyanık, Son Kuşlar, Semaver, Seçme Hikâyeler, Alemdağ’da Var Bir Yılan
Kendine özgü yalın ve akıcı öykülerinde okuru şaşırtan, insanı ve doğayı bütün içtenliğiyle anlatmaktan geri durmayan, her şeyin merkezine insan sevgisini koyan usta yazar Sait Faik Abasıyanık’ın dört kitabı raflardaki yerini alıyor. “Kökü kendinden olan” bir yazar olarak cumhuriyet dönemi edebiyatımızda bir mihenk noktası olarak belirirken çağdaş öykücülüğümüzün de temellerini atan Sait Faik’in okurla buluşacak eserleri Son Kuşlar, Semaver, Seçme Hikâyeler ve Alemdağ’da Var Bir Yılan.
Hasan Türksel, Zamanın Dalgaları
Öykü, deneme, söyleşi ve çevirileriyle tanınan Hasan Türksel’in kaleme aldığı Zamanın Dalgaları, farklı tarihsel aralıklarda sıçrayan, anlatıcının bilincinin bütün çıplaklığıyla dışarı vurduğu, kurmacayla kurmaca dışı arasındaki sınırları açıkça ihlal eden bir roman. Yazar, Zamanın Dalgaları’nda A. Manguel’in, J.L. Borges’in, W.G. Sebald’in yolundan gidiyor ve okura çok katmanlı bir anlatı sunuyor.
Salman Rushdie, Harun ile Öyküler Denizi (çev. Aysun Babacan)
Çağımızın en usta anlatıcılarından Rushdie’nin Binbir Gece Masalları, Alice Harikalar Diyarında, Oz Büyücüsü gibi klasiklere yaptığı göndermelerle ve türlü kelime oyunlarıyla ustaca harmanladığı eseri Harun ile Öyküler Denizi, fantastik anlatımının ötesinde özgürlüğü ve insan ruhunun yenilmez gücünü irdeleyen, baskı ve sansüre karşı söylenen masalsı bir özgürlük şarkısı.
Donald Barthelme, Bazılarımız Dostumuz Colby’yi Tehdit Ediyordu (çev. Eda Okuyucu)
Amerikan edebiyatının kurucu isimleri arasında sayılan Donald Barthelme imzası taşıyan Bazılarımız Dostumuz Colby’yi Tehdit Ediyordu, kısa öykünün tanımına ya da doğasına meydan okuyan, edebî formun sınırlarını genişleten dokuz tedirgin edici öyküden oluşuyor. Kitaptaki öykülerinin hepsi postmodern edebiyatta bir devrim niteliğinde, modern toplumda insanın yeri ve tüketim toplumunun anlamsızlığının bir yansıması.
Penelope Fitzgerald, Baharın Başlangıcı (çev. Şahika Tokel)
The Times’a göre “Britanya’nın 1945’ten bu yana en büyük 50 yazarından biri” olarak görülen Penelope Fitzgerald’ın, Birinci Dünya Savaşı ile 1917 Rus Devrimi öncesindeki gergin atmosferde geçen romanı Baharın Başlangıcı, kusursuz ve akıcı bir üslupla kaleme alınan beklenmedik ve büyüleyici bir insanlık komedisi.
Bu ay klasiklerde
Ralph Waldo Emerson, Denemeler (çev. Cahit Kaya)
Amerikan edebiyatı ve düşünce dünyasında derin bir iz bırakan Emerson’ın Denemeler’i, ilk kez yayımlandığı 1841’den beri her çağda ve her kültürde kendine yer bulmayı başarmış bir başyapıt. Eserleriyle Thoreau, Fuller, Whitman, Dickinson ve Frost gibi ünlü yazarları etkileyen Emerson, Nietzsche, William James, Baudelaire, Marcel Proust, Virginia Woolf ve Jorge Luis Borges’e ise ilham vermiştir. Edebiyat eleştirmeni Harold Bloom’a göre, “Amerikan kültürünün merkezindeki isim” olarak tanımlanan Emerson bu eserinde, “Tarih”, “Özgüven” ve “Aşkın Ruh” gibi ikonikleşmiş yazılarında insanın doğa, din, bilim ve sanatla ilişkisini irdelerken bireyin ruhsal özgürlüğü, toplumsal sınırlamalar ve ahlaki dogmalar gibi evrensel sorulara da yanıt arıyor.
Katherine Mansfield, Koyda (çev. Seçkin Selvi)
Virginia Woolf’un, “Kıskandığım tek yazar,” dediği Katherine Mansfield’ın rengârenk bir empresyonist tabloyu andıran uzun öyküsü Koyda, aile hayatını kadın gözünden, görülmemiş bir dürüstlük ve sadelikle resmeden küçük bir başyapıt. Yeni Zelanda’da yazlık bir muhitte konaklayan Burnell’lerin hayatında sıradan bir günü anlatan eser, bu geniş ailedeki her bir kişinin hayallerini, özlemlerini ve kaygılarını bir zihinden diğerine ustaca sekerek, çevrelerindeki doğal güzelliklerin tasvirleriyle birleştiriyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.