Orta Doğu’nun en büyük otomotiv yan sanayi fuarı olan ve Dubai’de düzenlenen Automechanika Dubai 2024’e 144 Türk firma çıkarma yaptı. Dubai’nin Arap yarımadası ve Afrika için stratejik bir ticaret merkezi olduğuna dikkat çeken ve Çin’den sonra en büyük katılımı Türk firmalarının sağladığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, ihracatçıların kendilerine sunulan fırsatları çok iyi değerlendirdiğini kaydetti.
Orta Doğu’nun en büyük otomotiv yan sanayi fuarı olan ve 2 yılda bir düzenlenen Automechanika Dubai 2024, 10-12 Aralık 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi. Dubai Dünya Ticaret Merkezi’nde 56 bin metrekarelik bir alanda düzenlenen fuar, 61 ülkeden 20 resmi ülke pavilyonu, 2 bin 200 katılımcı ve 161 ülkeden 52 bini aşkın ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. İstanbul Ticaret Odası’nın milli katılım gerçekleştirdiği ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) de katılım gösterdiği fuarda 144 Türk firma yerini aldı.
ARAP YARIMADASI VE AFRİKA İÇİN STRATEJİK BİR BULUŞMA MERKEZİ
Fuarın otomotiv yan sanayi anlamında bölgenin en önemli etkinliği olduğunu belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektör olarak bu buluşmaya büyük ilgi gösterdiklerini ve 2500 m² alanda Çin’in ardından ülke bazında en yoğun katılımı gösterdiklerini ifade etti. Fuarda önemli görüşmelerin gerçekleştiğini ve firmaların umutlu bir şekilde döndüklerini anlatan Tecdelioğlu, “Dubai, Arap yarımadası ve Afrika için stratejik bir buluşma, bir ticaret merkezi. Biz de Türk ihracatçıları olarak Afrika kıtası ve Arap yarımadasındaki müşterilerimizle buluştuk. İhracatçıların bu fuarı çok iyi değerlendirdiklerini görüyoruz. Özellikle otomotiv sektörünün yan sanayisi ve tamir bakım sektöründe kullanılan tüm ekipmanlarla ilgili de çok ciddi bir katılım sağladık. Firmalarımızın sergilediği ürünlerine büyük bir ilgi gördük. Bu anlamda fuarın çok faydalı olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Fuarda dönüşüm, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik üzerine yeni ürünlerin dikkat çektiğini kaydeden Tecdelioğlu, “Firmaların bu konuyla ilgili yoğun hazırlık içinde olduklarını gördük. Yeşil enerji kullanımı ve geri dönüşüme ürünlerinde yüzdesel olarak önem verdikleri dikkatlerden kaçmadı.”
SEKTÖRÜN BAE’YE İHRACATI ARTIYOR
2023 yılında BAE’ye demir ve demir dışı metaller ihracatı, 2022 yılına kıyasla yüzde 20,91 azalışla 73,50 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı yıl İDDMİB toplam 226 ülkeye ihracat gerçekleştirirken, BAE, demir ve demir dışı metaller ihracatında yüzde 0,58 pay ile 38. sırada yer aldı. 2023 yılında ihracat birim fiyatımız ise 2022 yılına kıyasla yüzde 4,87 artışla 5,52 dolar oldu.
Ocak-Kasım 2024 dönemi itibariyle ise ihracatın hızlı bir şekilde artışa geçtiğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu, 2023 yılı aynı dönemine kıyasla sektör ihracatının yüzde 40,73 artışla 95,75 milyon dolara çıktığına dikkat çekti. Aynı dönemde ülke sıralamasında ise BAE, demir ve demir dışı metaller sektör ihracatında 30’uncu sıraya yükseldi. Dubai dahil 7 emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri’nin bölgesel olarak büyük öneme sahip olduğunu ve çevre ülkelerden de önemli seviyede mal ve hizmet tedariği sağlanan bir ticaret merkezi haline geldiğini kaydeden Tecdelioğlu, bölgedeki hareketlilik ve ürün ihtiyacının pazarın potansiyelini yükselttiğini ifade etti. BAE’nin halihazırda AB bölgesinde yaşanan vize problemi nedeniyle odaklanılması gereken bir pazar olduğunu vurgulayan Tecdelioğlu, fuarda kurulan bağlantıların etkisini önümüzdeki dönemde göreceklerini ve sektör olarak ihracatta önemli artışlar beklediklerini sözlerine ekledi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.