Avrupa?nın önde gelen kedi ve köpek maması markası Profine?nın Türkiye distribütörü Sarmat Ticaret Genel Müdürü Yavuz Sarmat, enkaz altından canlı insan bulmada büyük başarı sağlayan köpeklerin, başka zamanlarda hor görülüp bir kenara atılmaması gerektiğini söyledi. Türkiye?nin bir deprem ülkesi olduğunu söyleyen Sarmat, ?Depremde eğitimli köpeklerin ne kadar çok can kurtardığını gördük. Bu nedenle daha çok eğitimli köpek yetiştirilmesi gerekir? dedi.

Tarihin her evresinde insanoğlunun en yakın dostu olan köpeklerin, insanların zor durumlarında da imdadına yetiştiğini söyleyen Sarmat, ihtiyaç duyulduğunda pek çok konuda hayvanlardan yardım alındığını ama bunun dışında onlara iyi davranılmadığını dile getirdi. Deprem, çığ, sel gibi doğal afetlerde canlı insan bulmada umut ışığı olan arama kurtarma köpeklerinin ortalama 6 ay gibi bir sürede yetiştirildiğini belirten Sarmat,  canlı insan bulma konusunda eğitilen köpeklerin ortam ve kokudan rahatsız olsalar bile ölü birine tepki vermediklerini ifade etti.

Köpek enkaz altında oynayacak birisini arıyor

Her köpeğin arama köpeği olamayacağını söyleyen Sarmat, ?Bir köpeğin arama köpeği olabilmesi için oyun güdüsünün çok yüksek olması gerekiyor. Bunun dışında sosyalleşme dönemini sağlıklı bir şekilde geçirmiş olması, korku ve agresyon probleminin olmaması, bir de kolay eğitilebilir olması gerekiyor. Arama köpeği çok değişik şekilde yetiştiriliyor. Köpek enkaz altında insan aradığını zannetmiyor, enkaz arasında oynayacak birisini arıyor, hedef aslında bu. Oynayacak birisini bulmak üzere yönlendiriliyor. Dolayısıyla biraz da köpeğin kendi kabiliyeti varsa bu iş daha kolay oluyor? dedi.

Sokak hayvanlarının da rehabilite edilerek meslek sahibi yapılabileceğini kaydeden Sarmat, ?Rehabilite edilen sokak hayvanlarına hasta, yaşlı ya da engelli yurttaşlara yardım etmeyi öğreterek onları ve sahiplerini yeniden yaşama katabiliriz? diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın