Güncellenen Etiketleme Kılavuzu ile bitki bazlı gıdaların önü açılıyor
Bitki bazlı gıdaların sürdürülebilir ve bilimsel bir yaklaşımla gıda sistemi dönüşümünde öncü bir rol üstlenmesi çalışmalarını kararlılıkla sürdüren Bitki Bazlı Gıdalar Derneği (BİTKİDEN), Türk Gıda Kodeksi Tüketicileri Bilgilendirme ve Etiketleme Yönetmeliği Kılavuzu’nda bitki bazlı gıdalara ilişkin düzenlemelere yer verilmesini memnuniyetle karşılıyor.
BİTKİDEN’in de yönetiminde bulunduğu Küresel Bitki Bazlı Gıdalar Birliği’nin (PBFGA), geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği Türkiye’de Tüketici Algı Araştırması bitki bazlı gıdaların ülkemizde giderek daha fazla tercih edildiğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre tüketicilerin %44’ü, bir önceki yıla kıyasla daha fazla bitkisel gıda tükettiğini belirtiyor. Bu artan ilgi, bitki bazlı gıdaların tüketici nezdinde kazandığı önemin altını çizerken, doğru bilgilendirme ihtiyacını da ortaya koyuyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte, tüketicilerin doğru bilgiye daha kolay erişeceğini ifade eden BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’de bitki bazlı gıdalar artık daha geniş bir ürün çeşitliliğiyle sunulacak. Bu düzenleme, hem tüketicilerin bilinçli tercihler yapmasını kolaylaştıracak hem de bu tercihlerinin sürdürülebilir bir gelecek için ne kadar önemli olduğunun farkına varmaları açısından çok değerli bir adım. Bitki bazlı gıdalar sadece bir alternatif değil, aynı zamanda sağlıklı, çevre dostu ve modern bir yaşam tarzının parçası.”
Son yıllarda tüketici eğilimleri, sağlık, çevre bilinci ve sürdürülebilir yaşam tarzlarına olan ilgi doğrultusunda hızla değişiyor. Bu dönüşüm, özellikle bitkisel gıdalara olan talepte belirgin bir artışa yol açıyor. Türkiye Tüketici Algı Araştırması’na göre; Türkiye’deki tüketicilerin %59’u haftada birden çok, %18’i haftada bir kez, %13’ü birkaç haftada bir, %7’si birkaç ayda bir ve %2’si yılda bir bitki bazlı gıda tüketiyor.
“Kılavuzdaki güncelleme ülkemizin sürdürülebilir gıda sistemi için çok önemli bir adım”
27 Kasım’da Türk Gıda Kodeksi Tüketicileri Bilgilendirme ve Etiketleme Yönetmeliği Kılavuzu’nun güncellendiğini ve bitkisel alternatiflerin önünün açıldığını vurgulayan BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Son yıllarda değişen tüketici tercihlerinin ve artan sağlık ve çevre kaygılarının etkisiyle, bitki bazlı ürünlerin tüketimi dünya genelinde önemli bir ivme kazandı. Tarım ve Orman Bakanlığı da bu talebi görerek vegan-vejetaryen, bitkisel ifadelerinin kullanımı için düzenlemeler gerçekleştirdi. Böylece sürdürülebilir gelecek için önemli bir adım atılmış oldu. Atılan bu adım ile sadece tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi sağlanmış olmayacak; ayrıca bitki bazlı gıdalara yönelik Ar-Ge, inovasyon çalışmaları ve yatırımları artacak Yeni ürünlerle ihracatın önü açılarak ülkemizin ekonomisine katkı sağlanacak” ifadelerini kullandı.
“Değişiklikler kafa karışıklığını gidermeye yönelik”
Hem üreticilerin hem de tüketicilerin güncellenen Etiketleme Kılavuzu öncesi kafa karışıklığı yaşadığını belirten Akdağ, “Vejetaryen ve vegan tüketicilere yönelik gıdaların etiketinde “Vejetaryenler/Veganlar için uygundur” vb. beyanların yanı sıra bu ifadelere ek olarak “Bitkisel”, “Bitkisel bazlı” veya “Hayvansal bileşen içermez.” vb. ifadeler kullanılabilecek. Bu ürünlerin belirli bir grup değil tüm tüketicileri tüketmesi için olduğu daha net anlaşılacak. Gıdaların adı ve markası dâhil olmak üzere etiketlerde, hindistan cevizi sütü hariç süt ve süt ürünlerine ait gıda adları kullanılmayacak, bitkisel içecek olarak değerlendirilecek. Et alternatiflerinde de et ve et ürünleri için isimler kullanılamayacak; bitkisel/vegan/vejetaryen ifadelerine ilave olarak köfte, sosis, salam, nuget, burger, ızgara vb. ifadeler/ürüne ait görsellere yer verilebilecek. Tüm bu değişiklikler kafa karışıklığını gidermeye yönelik, üretici ve tüketicileri destekleyen geleceğe atılmış bir adım” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.