Global Menkul Değerler, ‘2025 Türkiye Strateji Raporu’nu yayımladı. Global Menkul Değerler Araştırma Departmanı’nın hazırladığı rapora göre; bu yılın ikinci yarısından itibaren başlayan ekonomideki ılımlı yavaşlamanın 2025 yılının ilk yarısında da potansiyel düzeyin altında kalan yıllık büyüme oranları eşliğinde devam etmesi beklentisi öne çıktı. Rapora göre; enflasyonda kalıcı düşüşe eşlik edecek faiz indirimlerinin katkısıyla ise, büyüme görünümünün gelecek yılın ikinci yarısından itibaren ılımlı toparlanma yönünde gelişeceği öngörüldü.
Yüksek hizmet standartlarıyla sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunan Global Menkul Değerler (GMD), yatırımcılara yönelik hazırladığı ‘2025 Türkiye Strateji Raporu’nu yayımladı. Global Menkul Değerler Araştırma Departmanı’nın ‘Politikaların Normalleşme Ekseninde Farklı Yönde Etkiler’ başlığıyla hazırladığı rapora göre; 2025 yılının ilk yarısında enflasyonla mücadele nedeniyle sınırlı büyüme devam edecek. Yılın ikinci yarısında ise enflasyondaki düşüşe eşlik edecek faiz indirimlerinin etkisiyle ılımlı büyüme tekrar başlayacak. Pandemiden bu yana büyümeye katkısı negatif olan stokların 2025 yılında çeyreklik bazda büyümeye pozitif katkı gösterebileceğine değinilen raporda, “Bu yılın özellikle ikinci çeyreğinden itibaren ekonominin ana eğiliminde gözlenen ılımlı yavaşlamanın, geçmiş faiz artırımlarının gecikmeli etkileri ile, yılın kalan kısmında ve 2025 yılının ilk yarısında, potansiyel düzeyin altında kalan yıllık büyüme oranları eşliğinde devam etmesini; enflasyonda kalıcı düşüşe eşlik edecek faiz indirimlerinin katkısıyla ise, büyüme görünümünün gelecek yılın ikinci yarısından itibaren ılımlı toparlanma yönünde gelişmesini bekliyoruz” denildi.
Aralık ayı ile faiz indirimleri bekleniyor
GMD’nin Raporu’nda 2025 yılına yönelik enflasyon tahmini de yer aldı. Parasal sıkılaşma tedbirlerinin gecikmiş etkileri ile birlikte enflasyon beklentilerinin iyileşme göstermesiyle, Haziran’dan itibaren yıllık enflasyonda sert düşüşlerin görüldüğüne dikkat çekilen GMD Strateji Raporu’nda, yıllık TÜFE enflasyon oranının ilk 6 ayda kalıcı kur şoku olmadığı sürece yüzde 40’lardan yüzde 30’lara geleceği beklentisi yer aldı. Rapora göre yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 27.5 seviyesinde.
Politika faizinde indirim sürecinin gündemde tutulduğu anlatılan raporda, “Gerek enflasyonun ana eğiliminde gözlenen düşüş, gerekse de iç talepten beklenen katkının belirginleşmesi ve hizmet sektöründeki katılığın çözülme süreçleri göz önüne alındığında, bu yılın son ayında faiz indirim sürecinin 250 baz puanla başlangıç yapmasını; yıllık enflasyonun %30’lu seviyelere inmesini beklediğimiz 2025 yılının ilk yarısında göreceli yüklü adımlarla devam etmesini; ikinci yarıda ise sürecin yerini daha ölçülü adımlara bırakmasını bekliyoruz. Daha açık bir ifadeyle, politika faizinin 2025’in ilk yarı sonunda yüzde 37,5’e; yıl sonunda da yüzde 33,5’e ineceğini tahmin ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
BİST’te yüzde 39’luk getiri potansiyeli
Raporda, 2025 yılında küresel politikalardaki değişim ile içeride makro ekonomik güçlenme ve politikalarda beklenen etkisi doğrultusunda, BIST100 için yüzde 39’luk getiri potansiyeline işaret eden 12 aylık hedef fiyat tahmini 13.450 seviyesi olarak belirlendi.
GMD, ortaya çıkan makro ekonomik görünüm ve küresel konjonktür ile ‘faiz indirimi’ öngörüsü odaklı 2025 stratejisinde; bankacılık, GYO, çimento, enerji, demir çelik, otomotiv ve savunma sektörlerini beğendikleri sektörler olarak öne çıkardı. GMD Strateji Raporu’nda uzun vadeli model portföyünde en beğenilen hisseler ise GARAN, VAKBN, ASELS, ASTOR, CIMSA, EKGYO, FROTO, EREGL şeklinde belirlendi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.