Özel Sektör, Kadının Ekonomiye Katılımı ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Güç Birliği Yaptı
KAGİDER; FEM Sertifikalı kurumlar ile kurumsal üyelerini bir araya getirdi. KAGİDER Yönetim Kurulu üyeleri ile 35 şirketin üst düzey yöneticilerinin katıldığı buluşmada; iş dünyasında sürdürülebilirlik bilincini artırmak ve uzun vadeli toplumsal fayda yaratmak adına atılacak adımlar konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER); özel sektörün, kadınların ekonomik hayata katılımını desteklemek ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmada oynadığı kritik rolü vurgulamak amacıyla FEM Sertifikası almış kurumları ve kurumsal üyelerini bir araya getirdi. 20 Kasım 2024 Çarşamba günü Raffles Otel’de gerçekleşen buluşmada, farklı sektörlerden 35 kurumun üst düzey temsilcileri bir araya gelerek sürdürülebilirlik, eşitlik ve iş birliği alanındaki vizyonlarını paylaştı.
BAŞKAN BEZİRCİOĞLU: ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜ BÜYÜK
Toplantının açılış konuşmasını yapan KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, özel sektörün kadınların iş gücüne katılımını artırmada oynadığı kritik rolü vurgulayarak, ekonominin toplumsal cinsiyet eşitliği sağlama ve kadınların ekonomik bağımsızlığını destekleme noktasındaki stratejik önemine değindi. Bezircioğlu, “FEM Sertifikası, kadınların iş hayatındaki fırsat eşitliğini artırmayı hedefleyen bir modeldir. Bu sertifika, yalnızca bir belge olmanın ötesinde, iş dünyasında fırsat eşitliği kültürünün yaygınlaştırılması adına bir taahhüt ve sürdürülebilir bir dönüşümün başlangıcıdır. KAGİDER olarak, FEM Sertifikası modelinin iş dünyasındaki etkisini genişletmek ve daha fazla kurumun bu sürece katılımını sağlamak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu bağlamda faaliyet gösteren Özel Sektörle İlişkiler Komitemiz, yalnızca bugünün ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda gelecekteki iş dünyasının daha adil, eşit ve kapsayıcı olması için güçlü bir zemin hazırlıyor. Bu tür etkinlikler ve iş birlikleri, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik ortak bir vizyon geliştirmek için son derece kritik bir rol oynuyor.” ifadelerini kullandı.
NEŞECAN ÇEKİCİ: TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN ÖN KOŞULUDUR
KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Özel Sektörle İlişkiler Komitesi liderlerinden Neşecan Çekici, etkinlikte yaptığı konuşmada toplumsal cinsiyet eşitliğinin sürdürülebilir kalkınma için vazgeçilmez olduğunu vurguladı: “Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi, sürdürülebilir bir geleceğin temel taşlarını oluşturan kritik bir önceliktir. Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında bu konuya özel bir vurgu yapılmakta. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak yalnızca bireysel hakların korunması değil, aynı zamanda ekonomik büyüme ve toplumsal refah için bir gerekliliktir. 2024 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla kadınların iş gücüne katılma oranı maalesef %36,9 seviyesinde. Bu oran, yalnızca toplumsal bir mesele değil, aynı zamanda ekonomik büyüme ve rekabet gücü açısından da çözülmesi gereken bir sorundur. Bu noktada reel sektöre büyük görevler düşüyor. ‘’
KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Özel Sektörle İlişkiler Komitesi liderlerinden Özlem Demirci Duyarlar ise kadın istihdamını teşvik etmek ve iş yaşamında fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla KAGİDER tarafından oluşturulan FEM (Fırsat Eşitliği Modeli) Sertifikası’nı ve kurumsal üyelik modelleri hakkında bilgi verdi. Demirci; bugüne kadar 25 farklı sektörden, 72 kurumun FEM Sertifikası almaya hak kazandığını belirtti.
Son olarak katılımcılara KAGİDER’in Sürdürülebilirlik Raporu 2024 hakkında bilgi veren KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Beyza Beyzade Berkol, derneğin kurulduğu 2002 yılından bu yana yapılan çalışmalar ve sonuçlarını gözler önüne serdi. Kadın istihdamının arttırılmasının ve iş gücünde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının önemine vurgu yapan Berkol; raporla birlikte KAGİDER’in özel sektör iş birliği ile gerçekleşen ve halen devam eden projelerinin toplumsal kalkınmaya etkilerini sayısal verileriyle ortaya koydu.
İŞTE BULUŞMAYA KATILIM SAĞLAYAN FİRMALAR
KAGİDER’in bu etkinliği, kadın istihdamının artırılması ve sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesi adına özel sektörün nasıl dönüştürücü bir güç oluşturabileceğini bir kez daha gösterdi. Buluşmada bir araya gelen şirketlerin listesi şöyle:
- BOYNER GRUP
- NOVARTİS
- SANOFİ
- BOSCH
- İDO
- TAV HAVALİMANLARI
- ANADOLU EFES
- AVON
- TSKB
- MERCEDES BENZ
- MAPFRE
- FİBA PERAKENDE
- GEDİK ÜNİVERSİTESİ
- ZORLU HOLDİNG
- DİVERSEY
- KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ
- YATIRIM FİNANSMAN
- MİLLİ REASÜRANS
- ŞOTEKS
- GENPA
- ZORLU ENERJİ
- ZORLU GAYRİMENKUL
- BHM OTELCİLİK
- KORDSA
- BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
- ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK
- SANOVEL
- HEPSİBURADA
- NUROL İNŞAAT
- NUROL HOLDİNG
- SAHİBİNDEN
- PWC
- DELOITTE TÜRKİYE
- SOCAR
- PLUXEE
- BAHÇEŞEHİR KOLEJİ
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.