2025 yılının kolay geçmeyeceğini söyleyen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “Çok borçlu yakalanan şirketler bu dönemi zor geçirecek.” dedi.
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, CNBC-e’de Ekonomi Sohbetleri programında Güzem Yılmaz Ertem’in sorularını yanıtladı.

Akın’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:

“Enerjide üretimde yenilenebilir enerji tarafında varız. Enerjiye yatırım yapanlar diğer işlere yatırım yapanları kıskandırır. 2025 ilk yarıda 900 megavata ulaşacağız. 1200 megavata çıkacak lisanslara sahibiz. Enerjinin millileştirilmesi konusunda ciddi adımlar atıldı. Finansal erişilebilirlik konusunda problemimiz var. Para piyasalarında sektöre göre faiz uygulanmıyor. Bu konunun dikkate alınması gerekebilir. Yenilenebilir enerji için farklı, ihracatçı için farklı uygulama getirilebilir. Şu anda yatırımlarımızın tamamını özkaynakla yapıyoruz, finansman kullanamıyoruz. Kendi kaynaklarımızla yapmaya çalışıyoruz. borçlanmamayı tercih ediyoruz. Bu faizlerle geriye dönüşü sağlamak mümkün değil. Bir ülkede büyüme yoksa yatırım çok zor oluyor.

Dişimizi sıkmamız gereken sene olacağını biliyorduk, 2025 de kolay olmayacak, biliyoruz ama enseyi de karartmayacağız. Kuru artırırsak enflasyonu nasıl dizginleyeceksiniz? Enflasyonu düşürmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Kur da buralarda seyredecek demektir. Tabii ki ihracatçılar rahatsız oluyor, son derece haklılar.

“Borçlu yakalanan şirketler bu dönemi zor geçirecek”

Çok borçlu yakalanan şirketler bu dönemi zor geçirecek. Bankalar borçları tahsil edemedikleri için zor günler geçirecek. Ama bunları Türkiye aşıyor. Çok yaşadık. Sanmıyorum ki 2000 senesi kadar bir kriz olmasın.

İki şirket halka açık üçüncüsü yolda. Dördüncüsü piyasalar uygun olduğu zaman olacak. Başvuruları yaptığımız şirketler var. Halka açık olmayan şirketimiz kalmasın istiyoruz. Halka arz penceresinin açık olması lazım, üç-dört aydır bu tip şirketlerin halka arzı için piyasa kapalı.

“Asgari ücret enflasyon gözetilerek hesaplanacaktır”

Asgari ücret artışını enflasyon üzerinde getirirlerse ekonomi yönetimi kendi ayaklarına kurşun sıkmış olur. Enflasyon gözetilerek hesaplanacaktır. Bunun siyasi sonuçları da var. Oturup karar verecekler.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın