Afrika’nın 54 ülkesinden 1500’den fazla iş insanının katıldığı 11. Dünya Sektörler Arası İş Birliği Forumu (WCI FORUM), 16-17 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın açılışını yaptığı forum, “Afrika’ya yatırım, geleceğe yatırım” temasıyla dikkat çekti. Etkinlikte, Türk üretici ve ihracatçılar Afrikalı iş insanlarıyla buluşarak yeni ticaret fırsatlarını değerlendirdi.

Türkiye’nin en büyük Afrika odaklı uluslararası ticaret formu WCI Forum’un 11.’si bu yıl 16-17 Ekim tarihlerinde İstanbul Wow Convention Center’da düzenlendi. Afrika’nın 54 ülkesinden 1500’den fazla iş insanını Türkiye’den 500’ün üzerinde KOBİ ile buluşturan Forum’un açılışını Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat gerçekleştirdi. 

Forum’a Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanı sıra Gana Cumhuriyeti Yollar ve Otoyollar Bakanı Francis Asenso-Boakye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Salim Emre Gencer ve WCI Forum İcra Kurulu Başkanı Abdulkadir Develi ile çok sayıda iş insanı katıldı.

WCI Forum bu yıl “Afrika’ya yatırım, geleceğe yatırım” sloganıyla çıkış yaptı. Forumda 2 gün boyunca B2B işgörüşmeleri yapılırken, Türk ve Afrikalı üretici ve ihracatçıların ürün ve hizmetleri de tanıtıldı.

WCI Forum’a Rekor Katılım

WCI Forum Başkanı Utku Bengisu, bu yıl düzenlenen 11. WCI Forum’a rekor düzeyde katılım olduğunu belirtti. Bengisu, “Afrika ülkelerinden 1500’den fazla iş insanını İstanbul’da ağırladık. Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla açılış yapması, forum için önemli bir gelişmeydi. Bu yılki etkinliğin diğerlerinden en büyük farkı, Afrika’nın sadece büyük ülkelerinden değil, zor ulaşılan bölgelerinden de iş insanlarının forumumuza gelmesiydi. Ayrıca Fransa ve ABD gibi Afrika diasporasının yoğun olduğu güçlü ekonomilerden de ziyaretçilerimizi ağırladık. Bunun yanı sıra Orta Afrika Cumhuriyeti ve Madagaskar gibi Türkiye’nin pek tanımadığı ülkelerden de ilk kez katılımcılarımız oldu,” dedi.

Afrika ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesinde güvenli ve sürdürülebilir ticaretin önemine değinen Bengisu, “Afrika ile ticaret hacmimiz 35,5 milyar dolara ulaşmış durumda. Ancak rakiplerimiz, bu rakamın çok üzerinde. Örneğin, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Afrika ile sadece ihracat hacmi 55 milyar doları buluyor. Forum boyunca, iş birliğimizi artırarak bu farkı kapatmaya çalıştık. Afrikalı iş insanlarını Türkiye’yi tercih etmeleri için motive ederken, Türk firmalarının Afrika pazarında daha güçlü bir şekilde yer almasını hedefledik. Bu yıl ayrıca teknoloji firmalarını da ağırladık ve dönüşen Afrika pazarında sıfır atık ürünlerle yer alabilir miyiz diye çalışmalar yürüttük,” şeklinde konuştu.

WCI Forum’un Gelecek Planları: Yeni Ülkeler ve Anadolu Buluşması

Bengisu, önümüzdeki yıl WCI Forum’un Gana, Fildişi Sahili, Etiyopya ve Tunus gibi ülkelerde düzenleneceğini duyurdu. Ayrıca, 2025’in ikinci yarısında Kayseri’de “Anadolu ve Afrika Buluşması” gerçekleştirerek Afrika diasporası ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi planlanıyor. Bengisu, ABD’de de bir forum düzenleyeceklerini belirtti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın