Tarihi 1900’lü yıllara dayanan “vegan beslenme ritüeli” özellikle son 20 yılda daha da dikkat çekici bir hal aldı. Kısaca hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetme olarak açıklanabilen veganlık ya da veganizm, çevresel faktörler, sürdürülebilirlik, hayvan hakları, güvenilirlik, sağlık endişeleri gibi faktörlerle her geçen gün popülerliğini artırmakta ve daha geniş bir kitle tarafından benimsenmektedir. Buna bağlı olarak vegan atıştırmalık pazarı da hızla büyümekte ve geleneksel atıştırmalık pazarına ciddi bir alternatif oluşturmaktadır. Tüketicilerin vegan beslenme hedeflerini destekleyen ve sağlıklı bir enerji kaynağı sağlayan protein barları, sebze, meyve ve kuruyemiş bazlı atıştırmalıklar, tahıl bazlı krakerler, fermente atıştırmalıklar lezzetli, doyurucu ve pratik olmasıyla her gün daha fazla talep görüyor.

Vegan pazarının ekonomik potansiyeli 2030’a kadar büyüme trendi veriyor

Yüzde 100 yerli sermaye ile kurulmuş sektörün lider atıştırmalık markalarından biri olan Humm Organic’in Genel Müdürü Şirin Işık, son dönem verileriyle pazardaki potansiyele dikkat çekti. Işık; “Son dönemde tüketim ürünlerinin en dinamik kategorilerinden biri sayılan sağlıklı atıştırmalık endüstrisinin 2030’a kadar her yıl %6,6 büyüyeceği öngörülüyor. Küresel sağlıklı atıştırmalık pazarı için yapılan tahminler 2030’a kadar 152 milyar dolarlık pazar değerine ulaşacağı yönünde. Dünyada gelişmiş ülkelerin et, süt, peynir gibi hayvansal proteinlerin yerini alacak olan alternatif bitkisel bazlı proteinler için önemli yatırımlar mevcut. Vegan pazarı da bu sayede büyüme gösterecek. 2014 ve 2020 arası tarihlerde Hollanda’da yüzde 645, Yunanistan’da yüzde 590, Türkiye’de ise yüzde 395 oranında bir yükseliş var. Bugün Türkiye’de 1000 kişiden 30’u vegan. 2025 yılına kadar vegan ürün pazarının 22 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı düşünülüyor”dedi.

Vegan pazarı inovasyon ve sürdürülebilirlikle desteklenirse başarı garanti

Işık; “Vegan atıştırmalık kategorisi, vegan gıda pazarında güçlü bir büyüme trendi gösteriyor. İnovasyon, sürdürülebilirlik ve tüketici tercihlerine uyum sağlama yeteneği, bu pazarda başarının anahtarı olacak” sözleriyle sektörün potansiyeline dikkat çekti. Şirin Işık Humm Organic markasının son 3 yılda 3 kat büyüdüğünün altını çizerek bu başarının altında ürün geliştirme yeteneklerinin bulunduğunu iletti ve “Biz sadece ürün geliştirmiyor; yaşam tarzı sunuyoruz. Her bir atıştırmalığımız, değişen tüketici beklentilerinin ve sağlıklı yaşam trendinin kesişim noktasında doğuyor. Yenilikçi tariflerimiz ve doğal içeriklerimizle sağlıklı atıştırmalık arayan herkese hitap ediyoruz. Humm Organic’in başarısı, geleceğin beslenme alışkanlıklarını şekillendirme vizyonumuzun somut bir kanıtıdır.”

“Hem organik hem veganız”

“Çocukların sağlıklı gelişimi için çıktığımız yolda Humm Organic olarak, pazarın trendlerini çok iyi analiz ederek kısa sürede hedef kitlemizi genişletmeyi başardık. Bugün sağlıklı beslenme bilincine sahip ve bunu hayatına adapte etmiş kişilerin, aynı zamanda vegan beslemeyi tercih eden tükecilerin, küçükten büyüğe herkesin talebine uygun çözümler sunuyoruz. Organik atıştırmalık pazarında en geniş ürün gamına sahip olan markayız. Humm Organic’te çocukların en çok tükettikleri, kurabiye, şeker ilavesiz meyve lokumları, kraker, grissini, kek, puf, gevrek, bar gibi 8 grupta 16 ürün bulunmakta. Bunların tamamı yüzde yüz organik, şeker ilavesiz, koruyucusuz, temiz reçeteli ayını zamanda 13’ü vegan. Yıl sonuna kadar üç farklı kategoride dört yeni vegan ürünümüzü raflara sunacağız. Böylece toplam vegan ürün sayımız 17’ye yükselecek. 2025’in ilk çeyreğinde ise ürün yelpazemizi genişleterek bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyoruz. Pazarın ihtiyaçlarına göre hem ürün çeşitliliğimizi hem de vegan seçeneklerimizi geliştireceğiz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın