Belgeselci Alp Armutlu’nun ikinci kitabı Zaferin Yolu – Ruhundaki Ateş raflardaki yerini aldı. 2021 yılında yayımladığı ilk kitabı “Umudun Yolu – Kağnı Kamyonu Yendi” kitabı ile dikkatleri üzerine çeken Alp Armutlu bu kez büyük ilgi gören belgeseli Zaferin Yolu – Ruhundaki Ateş’i kitap sayfalarına taşıdı.

Zaferin Yolu – Ruhundaki Ateş belgeselinin ve kitabın temelinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme aldığı Nutuk yer alıyor. Armutlu, Kurtuluş Savaşı’nın izlerini sürerken hem yerel halkın belleğinden dökülen hatıraları belgeliyor, hem de 100 yıl sonra bu büyük destanın nasıl yaşatıldığını gözler önüne seriyor.

Zaferin Yolu kitabı, Nutuk’un tarihsel derinliği ile Armutlu’nun gözlemlerini bir araya getirirken, Armutlu’nun iki yıl boyunca 30’dan fazla şehirde yaptığı araştırmalar sonucu çektiği belgeselin arka planında yaşanan olaylara ve duygusal anlara da yer veriyor.

Yaklaşık 25 anlatıcının yer aldığı belgesel ve kitabın bir diğer öne çıkan yönü, yerel halkın Kurtuluş Savaşı’na dair sözlü tarihini aktarması. Armutlu, “Bizler savaşın yaşandığı topraklardaki insanların belleğinde ne kaldığını, bu mücadeleyi nasıl hatırladıklarını ve gelecek nesillere nasıl aktarmak istediklerini öğrenmeye çalıştık. Zaferin Yolu’nun Anadolu topraklarında nereden geçtiğini anlamak ve anlatmak için belgeselimizi, beyazperdeden kitaba taşıdık. Bugün; 238 sene, yani Viyana kapılarından sonra Türk Ordusu’nun hücuma kalktığı Polatlı Zafer Tepe’de bir adet dikili ağacımız, bir adet dikili tabelamız yok. Bunun olmadığını kitap aracılığıyla da topluma iletmek vazifemizdi” diyor.

zy TBMM alp Armutlu 143812473
zy TBMM alp Armutlu 143812473

‘’Bu topraklarda Zaferin Yolu nereden geçiyor?’’ sorusuyla okuyucusunu Türk Kurtuluş Savaşı’nın kritik anlarının kendi belleklerindeki izdüşümü arasında bağ kurmaya çalışan kitap Milli Mücadele’nin sıra dışı hikayelerini keşfetmek isteyen, hem tarih meraklılarına hem de kitap severlere hitap ediyor

Alp Armutlu kimdir?

1974 doğumlu, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu Alp Armutlu, Nutuk üzerinde çalışarak önemli notlar çıkarttı. 2017-2024 yılları arasında 25.000 km’den fazla yol yaparak, 40 şehirde Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının adımlarını takip ederek gezdi, inceledi, fotoğraflar çekti. Nutuk’ta yaşanan olayların izdüşümünü Anadolu toprakları üzerinde keşfetti. Düzenlediği Nutuk Yıldızı gösterileri ile bu tecrübesini onu ilgiyle izleyen yaklaşık 6.500 kişiyle de paylaştı. 2021 yılında “Umudun Yolu – Kağnı Kamyonu Yendi” adlı ilk kitabını yayımladı. Bu kitaptan yola çıkarak “Umudun Yolu – Kağnı Kamyonu Yendi Belgeseli’ni çekti. Umudun Yolu belgeseliyle beğeni toplayan Armutlu, Cumhuriyetin 100. Yılında Zaferin Yolu Ruhundaki Ateş belgeselini çekti ve belgesel yayınlanmaya hazırlanıyor. Armutlu, Nutuk Yıldızı gösterilerine devam ediyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın