stanbul’un önde gelen disiplinlerarası sergi mekânı Meşher, 10 Eylül 2024 tarihinde beşinci yılını kutluyor. Özgün sergileri, sergi yayınları, çok çeşitli konulara odaklanan kapsamlı programları ve disiplinlerarası yaklaşımıyla Meşher, ilham verici bir diyalog zemini yaratmaya devam ediyor. Çeşitli perspektiflerin, tarihsel anlatıların ve kültürlerin ziyaretçilerle buluşmasına olanak sağlayan Meşher’in güncel sergisi Göz Alabildiğine İstanbul 29 Eylül’de sona eriyor.

Beş yılda Meşher’de gerçekleşen sergiler:

Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik

3 Eylül – 22 Aralık 2019

Meşher’in ilk sergisi olan Kalıpları Aşınca, Avrupa’dan çağdaş seramik eserleriyle mit, efsane ve masallara dayalı sanatsal anlatıları bir araya getirdi. Catherine Milner ve Károly Aliotti’nin küratörlüğündeki bu sergi, çoğu kez çanak gibi gündelik eşyaların yapımında kullanılan kilin, yetenekli ve vizyoner sanatçıların ellerinde, insani duyguları ifade eden, yalın ancak bir o kadar da güçlü bir malzemeye dönüşme potansiyeline odaklandı.

Alexis Gritchenko: İstanbul Yılları

7 Şubat – 1 Kasım 2020

Ukraynalı ressam Alexis Gritchenko’nun hayranlık duyduğu İstanbul’u ziyaretinin 100. yılında, burada geçirdiği günleri yansıtan Alexis Gritchenko: İstanbul Yılları sergisi, 150’den fazla eseri bir araya getirerek dönemin İstanbul’unu sanatçının gözünden sundu. Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı’nın küratörlüğünde düzenlenen sergi, Gritchenko’nun İstanbul temalı eserlerinin en kapsamlı seçkisini ortaya koyarak ressamın çalışma azmi ve yaşam coşkusuna saygı duruşunda bulundu.

Mâziyi Korumak: Sadberk Hanım Müzesi’nden Bir Seçki

16 Kasım 2020 – 1 Ağustos 2021

Sadberk Hanım Müzesi’nin 40. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Mâziyi Korumak sergisi, Hülya Bilgi’nin küratörlüğünde ziyaretçilerle buluştu. MÖ 6. binyıldan 20. yüzyıla uzanan geniş bir zaman diliminin öyküsü özenle kurgulanmış bir seçkiyle anlatıldığı sergi, müzenin Arkeoloji ve Türk-İslam Sanatı koleksiyonlarından seçilmiş 200’ü aşkın eseriyle ziyaretçileri Anadolu’nun uygarlıklar tarihinde bir zaman yolculuğuna çıkardı.

Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı

9 Ekim 2021 – 27 Mart 2022

Deniz Artun’un küratörlüğünde gerçekleşen Ben-Sen-Onlar sergisi,Türkiye’de 1850-1950 yılları arasında yaşamış ve eser vermiş 117 sanatçı kadının çalışmalarını bir araya getirdi. Çiğdem Simavi’nin hâmiliğinde düzenlenen sergi, sanat tarihindeki görünmez kadınları ve onların eserlerini merkezine aldı. Sergi, çoğunluğu “ben”leşememiş ve dolayısıyla sanat tarihi tarafından kaydedilememiş kadınları tek tek fark etmenin yanı sıra, kolektif bir “biz”in oluşabilme koşullarını da araştırdı.

Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin?

14 Eylül 2022 – 12 Şubat 2023

Antik Yunan mitolojisinden Ekho ve Narkissos mitinden esinlenen Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin? sergisi, Selen Ansen küratörlüğünde düzenlendi. 44 sanatçının 120’ye yakın eserine ev sahipliği yapan sergide bir araya gelen eserler, bu kadim anlatının sunduğu yansıma, yankılanma, başkalaşma temalarını günümüzün sanatsal ve toplumsal dinamiklerinin ışığında yorumlarken, insan ve doğa arasındaki ilişkiyi irdeleyerek izleyicilere yeni deneyim alanları sundu.

John Craxton: Işığın Peşinde

5 Nisan – 23 Temmuz 2023

Britanyalı ressam ve tasarımcı John Craxton’ın yaşamını ve eserlerini tanıtan Türkiye’deki ilk kişisel sergisi Meşher’de gerçekleştirildi. Ian Collins’in küratörlüğünde düzenlenen sergide, anıtsal bir duvar halısı, tablolar, çizimler, baskılar, kitap tasarımları ve kişisel eşyaları da dahil olmak üzere Craxton’ın geniş yelpazedeki 200’e yakın eseri yer aldı.

Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar

20 Eylül 2023 – 29 Eylül 2024

Ömer Koç Koleksiyonu’ndaki çeşitli nadide eserlerden oluşan Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisi, İstanbul’un Osmanlı payitahtı olduğu, 15. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk çeyreğine uzanan bir zaman dilimini kapsıyor. Şehrin zengin bir görsel kaydı niteliğindeki sergide geniş açılı İstanbul manzaralarını gösteren tablolardan gravürlere, nadir kitaplardan albümlere, panoramik fotoğraflardan Yadigâr-ı İstanbul objelerine 100’ün üzerinde eser yer alıyor. Küratörlüğünü Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı’nın, danışmanlığını ise Bahattin Öztuncay’ın üstlendiği sergi 29 Eylül 2024’e kadar görülebilir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın