Dünya Altın Konseyi (WGC) bugün yayımladığı raporunda, “Çelişkili ekonomik veri açıklamaları nedeniyle mevcut makro ortamı okumak zor” değerlendirmesini yaptı ve altında yatırımcıların kısa vadeli görünüme daha fazla odaklanması gerektiğini söyledi.

Foreks Haber’in aktardığına göre WGC raporunda şu değerlendirmelere yer verildi:

“Temmuz ayındaki güçlü aylık artışın ardından altın Ağustos ayında da sağlıklı bir yükseliş kaydederek %3,6 artışla 2.513 ABD$/ons seviyesinden kapandı. Ayrıca ay sonunda çok marjinal bir düşüşten önce 20 Ağustos’ta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın Getirisi İlişkilendirme Modelimize (GRAM) göre altın, ABD dolarındaki önemli düşüş ve daha az ölçüde Fed’in faiz indirimi zamanının geldiğini işaret etmesiyle düşen 10 yıllık Hazine getirileri tarafından yukarı çekildi.

Belirgin ana olumsuz katkı, bir önceki ayın altın getirisi olan momentum faktöründen geldi, yani yüksek olduğunda, bir sonraki ay genellikle daha düşük bir getiri görülür ve bunun tersi de geçerlidir.

Anekdot niteliğindeki raporlar, vergi indiriminin ardından kuyumcu perakendecilerinin yanı sıra tüketicilerden de güçlü bir alım ilgisi geldiğini gösteriyor.

Bu arada, küresel fiziki destekli altın ETF’leri giriş serisini dört aya çıkardı. Batılı fonlar bir kez daha akışların aslan payına katkıda bulundu.

Çelişkili ekonomik veri açıklamaları nedeniyle mevcut makro ortamı okumak zor – Muhtemelen ABD seçimleri belirsizliği artırıyor ve muhtemelen yatırımcıların opsiyon piyasaları aracılığıyla görüşlerini ifade etmelerinde bir artışa neden oldu – Altın piyasasının normalde daha sessiz bir köşesi olan opsiyonlardaki altın ‘yayılma’ pozisyonları,1 son yılların en yüksek seviyesinde, bu da yatırımcıların hem faiz indirimi döngüsüne hem de ABD seçimlerinin sonucuna karşı korunduklarını veya spekülasyon yaptıklarını gösteriyor.

Küresel olarak, üst düzey veriler hala oldukça iyi görünüyor. GSYH büyümesi %2,5’te seyrediyor ve bileşik PMI’lar pozitif kalmaya devam ediyor. Ancak üretimin aslan payını oluşturan hizmetler bu rakamları destekliyor ve özellikle Avrupa ve Çin’de imalatın bir miktar düşüşte olduğu gerçeğini gizliyor.

ABD’ye odaklandığımızda da durumun değişken olduğu görülüyor. Bileşik PMI’lar küresel tabloyu yansıtarak hafif bir genişleme gösteriyor.

Daha geniş makro verilerin piyasa tepkilerini nasıl etkileyebileceği konusunda sadece spekülasyon yapabiliriz, ancak hem seçim dinamiklerinin hem de faiz indirimi beklentilerinin, opsiyonların ‘yayılma’ pozisyonlarında görüldüğü gibi, altındaki aktiviteyi artırması muhtemel görünüyor.

Bu koşullar altında yatırımcıların kısa vadeli görünüme daha fazla odaklanması makuldür. Yatırımcıların davranışları, altını anlık olay risklerine karşı bir hedge olarak gördüklerini ve aynı zamanda düşük faiz oranlarından faydalanan bir taraf olarak konumlandırdıklarını göstermektedir. ABD dışında, Çin’de devam eden yavaşlamanın tüketicilerin altın satın alma kapasitesini ve istekliliğini etkilemesi muhtemeldir – özellikle mücevher söz konusu olduğunda. Ancak Çin’in altın ETF’leri bile geçen ay Hindistan ETF talebindeki toparlanma ve Batı ETF girişlerindeki memnuniyet verici geri dönüşün aksine çıkışlar gördü.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın