Küresel düzeyde dev ekonomilerden sürdürülebilirlikle ilgili birbiri ardına strateji ve finansman yol haritaları açıklanırken, Türkiye ise 2053 yılında net sıfır bir ekonomi olmayı taahhüt etmiş durumda. Büyük şirketler yeşil finansmana erişme sorununu daha az yaşarken, ihracatın lokomotifi niteliğindeki KOBİ’ler ve aile şirketleri ise en zayıf halka olmayı sürdürüyor. Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu Dr. Yılmaz Sönmez’e göre, şirketler için “yeşil alarm” çalıyor.

Dünyanın önde gelen ekonomileri sürdürülebilirlikle ilgili stratejik adımlar atarken, Türkiye de kısa bir süre önce 2053 yılına yönelik karbon nötr bir ekonomi olma hedefini açıkladı.  ABD, Çin, Japonya gibi ekonomilerin yüz milyarlarca dolarlık yeşil paketler açıkladığı konjonktürde Türk şirketleri ve özellikle KOBİ’ler rekabete çok daha hızlı dahil olmak zorunda.

Şirketlerin Sürdürülebilirliğe Bütüncül Yaklaşması Şart

“Günümüzde, şirketlerin sürdürülebilirlik ilkelerini benimsemesi ve uygulaması artık bir seçim değil, bir zorunluluk haline geldi.. Tüketiciler, yatırımcılar ve çalışanlar, etik ve çevreye duyarlı şirketlerle iş yapmak istiyor. Bu nedenle, sürdürülebilir bir iş modeli benimsemeyen şirketler, rekabette geride kalmaya mahkum” diyen Ortak Akıl Danışmanlık kurucusu ve CEO’su Dr. Yılmaz Sönmez, Türk şirketleri bekleyen geleceği ise şöyle özetledi:

“Üçüz dönüşümün sac ayaklarından birini yeşil dönüşüm yani sürdürülebilirlik oluşturuyor. Bugün tüm dünyanın önünü kesmek istediği Çin dahi kendi karbon ayak izi takip sistemini oluşturmuş durumda. Üstelik sürdürülebilirlik sadece ürünlerin ve hizmetlerin daha az kaynak kullanarak ya da döngüsel ekonomiyle hayata geçirilmesine referans vermiyor aynı zamanda teknolojinin, insanların, çevrenin, kısacası tüm kaynakların sürdürülebilirliğinden geçiyor. Bu nedenle şirketlerin meseleye çok daha geniş bir perspektiften yaklaşması gerekiyor”.

KOBİ’lerin Yeşil Dönüşümü Zorunlu

Dünyada yapılan araştırmalarda KOBİ’lerin sürdürülebilirlik sayesinde %70’e varan kârlılık artışlarına imza attığına dikkat çeken Dr. Yılmaz Sönmez, Türkiye ekonomisinin KOBİ-yoğun kompozisyonuna dikkat çekti ve sürdürülebilirlikle ilgili mesafe kat edebilmek içi KOBİ’lerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirtti. Sönmez’e göre, bu süreçte KOBİ’lere finansal destek, eğitim ve danışmanlık hizmeti sunulmalı.

Türk Şirketleri İçin Yeşil Yol Haritası

Dr. Yılmaz Sönmez, Avrupa’nın Türkiye’nin ihracatında yüzde 40’ın üzerinde payı olduğunu söyledi ve artık kapıdaki “Yeşil Mutabakat” ve “Sınırda Karbon Vergisi” uygulamaları ile demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ile tekstil ve hazır giyim sektörlerinin vergilendirileceğini ilave etti. 2026 yılında daha fazla sektörün yeşil vergilerle muhattap kalacağını belirten ve birçoğunun karbon ayak izini dahi ölçtürmediği Türk şirketlerinin ivedilikle sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm yol haritalarını oluşturması gerektiğini söyleyen ve şirketler için “yeşil alarmın” çaldığını ilave eden Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu Dr. Yılmaz Sönmez, özellikle KOBİ’lerin kısa vadede alması gereken aksiyonları ise şöyle sıraladı:

“KOBİ’ler karbon ayak izlerini ölçtürmeli. Bu doğrultuda, enerji ve su tasarrufu, atık yönetimi ve geri dönüşüm gibi alanlarda adımlar atmalı. Yeşil dönüşüm konusunda sosyal sorumluluk projelerinde daha fazla inisiyatif almalı. Etik iş uygulamalarını benimseyerek çalışan, müşteri ve tedarikçilerini “yeşilleştirmeli”. Sürdürülebilirlik stratejisini oluşturarak, hedeflerini belirlemeli, ilerlemelerini takip etmeli ve gerektiğinde planlarını güncellemeli”.

Dr. Sönmez sözlerine şöyle son verdi: “Sürdürülebilirlik, karmaşık bir kavram olabilir. Ancak, doğru adımları atarak şirketler, hem çevreye hem de topluma katkıda bulunurken aynı zamanda rekabette de öne geçebilirler. Tüm bu zorlu yol haritasını hayata geçirmek içinse, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yeşil fonlardan daha fazla istifade etmeli ve muhakkak oyunun içine yeşil dönüşüm yönetim danışmanlığı hizmetlerini sokmalılar. Ayrıca finansal ve kurumsal yapının gücünün yetmediği yerlerde rekabet yerine “rekaber” yaklaşımı, KOBİ’lerin yeşil dönüşüm odaklı ölçek büyütme girişimlerini de destekleyecektir”. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın