Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider istihdam platformu Eleman.net, 18 – 24 yaş aralığını kapsayan Z kuşağına yönelik,  işverenlerle özel bir anket gerçekleştirdi. 

Eleman.net’in ‘’Z Kuşağı çalışanınız hangi tür işte çalışıyor?’’ sorusuna işverenlerin yüzde 67 gibi büyük çoğunluğu saha işlerinde istihdam ettiklerini, kalan yüzde 33’ü ise masa başı işler olduğunu belirtti. ‘’Z kuşağı çalışanlarınızın verimli olduğunu düşünüyor musunuz?’’ sorusunu ise işverenlerin yüzde 42’si evet, yüzde 22’si hayır ve yüzde 36’sı da belirsiz diye cevapladı. 

‘’Z Kuşağı çalışanlarınızın işe katılımını arttırmak için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?’’ sorusunda ise yüzde 36 oranında ‘’ekip içi sosyal etkinlikler düzenliyorum’’ cevabı öne çıktı. 

Kuşak farkı iletişim sorunları oluşturuyor

Anket çalışmasında kuşaklar arasındaki farkın iş yaşamına yansımaları da dikkat çekti. ‘’Çalışanlar arası kuşak farkının işyerindeki etkisi nedir?’’ sorusuna yüzde 49 oranında ‘’ iletişim sorunları oluşuyor’’, yüzde 47 oranında da ‘’daha çeşitli bakış açıları sağlıyor’’ cevabı verildi. 

’Z Kuşağının iş hayatında en çok zorlandığı konular neler?’’ sorusunda ise yüzde 53 oranında iş disiplini ve geleneksel iş kuralları, yüzde 37 oranında sabır ve uzun vadeli beklentiler, yüzde 10 oranında da hiyerarşi ve otorite sonuçları ortaya çıktı. 

‘’Eğitim döneminde staj yapmayan gençler daha fazla zorlanıyor’’

Anket sonuçlarına dair değerlendirmede bulunan Eleman.net CEO’su Levent Dicle, ‘’Özellikle eğitim döneminde staj yapmayan, çalışma düzenine dair tecrübe edinemeyen gençler iş yaşamında daha fazla zorlanıyor. Gençlerin özellikle tatil zamanlarını, mesleki gelişme ve iş dünyasına dair tecrübe kazanmaya ayırması gelecekleri açısından büyük öneme sahiptir’’ dedi.

Verim alamayan şirketler yaşlı nüfusu istihdam etmeye yöneliyor

Z kuşağından beklenen verimi alamayan ve bağ kuramayan şirketler özellikle 50 yaş ve üzerindeki çalışanların istihdamını artıyor. Bu yaş grubundaki çalışanların genç kuşaklara mentorluk yapabilme yetenekleri de işverenler için avantaj sağlıyor. Bu durum istatistiklere de yansımış durumda. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 Yaşlılar Araştırması’nda yer alan verilere göre, işgücüne katılma oranı yaşlı nüfus için 2019’da yüzde 12 iken 2023’te yüzde 12.2 oldu. Yaşlı nüfustaki işsizlik oranının 2019 yılında yüzde 3.1 iken 2023’te 2.7 olduğu görüldü. İşgücü istatistiklerine göre, istihdam edilen yaşlı nüfusun sektörel dağılımı incelendiğinde, yüzde 57.7’si tarım, yüzde 32.1’i hizmetler, yüzde 7.3’ü sanayi, yüzde 2.8’i ise inşaat sektöründe yer alıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın