İklimlendirme sektöründe dünyada 100’üncü yılını kutlayan Daikin, çevreci ve ürün ürünleriyle Türkiye pazarının gücünü geçen gün artırıyor. 2011 yılında doğrudan yatırımcı olarak Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan şirket, bu süre içerisinde bazında 35 kat büyüme başarısını gösteren 2023 mali yılını (1 Nisan 2023 – 31 Mart 2024) 18 milyar 400 milyon TL ciro ile kapatıldı. 2023 mali yılı boyunca ihracat cirosunu ise 350 milyon Euro’ya çıkardı. 

2023 mali yılını değerlendiren Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder“Daikin Türkiye olarak 2023 mali yılını çok başarılı sonuçlarla kapattık. 2011 yılında doğrudan yatırımcı olarak Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığından bu yana, TL bazında 35 kat büyüyerek ciromuzu rekor seviyeye taşıdı. Bu başarımızın arkasında insan kaynakları geliştirme kabiliyetlerimiz, Türk insanının başarısı, azmi ve müşteri deneyimi en üst düzeyde ilerlemeyi isteyen çalışma arkadaşlarının önceliği bulunuyor. Daikin’in global olarak kendine has gelişmiş grup teorisi ve ortak hedeflere ulaşmadaki tutkusu, başarısında kilit rol oynuyor.” dedi

Daikin Türkiye, 2023 yılında 350 Milyon Euro ihracat gerçekleştirerek başarı imzasına imza attı. İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından “2023 İhracatın Liderleri” ödüllerinde verilen, “En Çok Split Klima İhracatı Yapan Firma” ise bu yıl ilk olarak ihracat takibini tescillemiş tescillendi.

Önder, “2023 Mart sonu itibariyle tamamladığımız mali yılımızda özellikle split ürün gamında ve hava temizleme ürün gamlarımızda Daikin adına ciddi bir pazar artışı artışı oldu. Bu başarımızı sürdürülebilir kılmak adına gelecekte de iç ortam hava koşullarında artış aynı zamanda uzaktan kontrol gibi özellikler ile kullanıcı konforu ve tasarruflu ürünler sunan sektöre sunmaya devam ediyor.” dedi. 

DAIKIN TÜRKİYE ENERJİ VERİMLİLİĞİ HİZMETLERİ İLE FARK YARATIYOR

Enerji Verimliliği Hizmetleri’ne verdikleri değinerek bu alandaki gelecek planlarını paylaşan Önder: “Enerji verimliliği proje geliştirme sistemimize bağlı olarak otomasyon ve uzaktan izleme satışına daha fazla odaklanmayı planlıyoruz. Enerji denetimi ile tetiklenen tüm sistem satış tekliflerimizin içeriğine DoS (Daikin On Site), Icm (Akıllı Soğutma Grubu Yöneticisi) ve Enerji Ölçer’i ekliyoruz. Enerji verimliliği analizi ile ilgili ürün ve hizmet satış kapasitemizi artırmayı ve satışların sürekliliğini sağlamayı hedefliyoruz. Satış kanalı yapımızı, enerji verimliliği hizmetini ve ürün satış faaliyetlerimize katkı sağlamayı şekilde geliştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

DAIKIN YEŞİL DÖNÜŞÜME LİDERLİK EDİYOR 

2050 yılına kadar sıfır enerji hedefi ile ilerleyen Daikin, Sakarya Hendek’te bulunan üretim birimi 1.fazını Temmuz 2020’de (5,78 MWp) ve 2.fazını Ağustos 2023’te devralınan 7,84 MWp’lik çatıya sahip çatı Üstünde Güneş Enerji Santrali’nin piyasaya sürülmesiyle I-REC sistemi kaydedildi .  7,84 MWp’lik kurulu güce sahip olan çatı üstü Güneş Enerji Santrali’nin elde edildiği ihraç edilerek; Daikin Türkiye Üretim Tesisi’nin 2023 mali yılda tükettiği 9.634 MWh elektrik enerjisinin tamamının ayrılmış enerji kaynaklarından şirketi I-REC ile belgelendirilmiştir. Ayrıca 2020 yılında fabrikanın enerjisinin %71’i Güneş Enerjisi Santral Projesi’nden karşılanmıştır. 

Ayrıca enerji kesintisini artırmak amacıyla ısı pompası ve ısı geri kazanılabilir uygulamalı ürün birleştirmeye daha fazla odaklandıklarını aktaran Önder, “Esco-Enerji Performans Sözleşmeleri için odaklanmış çalışmalar planladık. Süreci finansal ve teknik ortaklarla yürütmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu. İngiltere’de olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde ‘yeşil enerji’ kullanımı için yoğun çalışmalar yaptığına dikkati çeken Önder, bu doğal doğal hatlara yüzde 20 oranında ‘yeşil enerji’in teşvik ettiğini hem kombi, hem de soğutma bir arada olduğu ısı pompalarının ilerlediğini gösterdi verinin yaygınlaşacağının düzeyini çizdi. Önder, şöyle devam etti: “Nisan 2022’de Türkiye’nin hidrojen vadisi ve en büyük kapasiteli ilk yerli yeşil depolama tesisleri için ilk adım atıldı. Bu projelerle Türkiye’ye hidrojende sınıf atlatmak amaçlanıyor. Havai fişek geçiş konusunda GAZBİR-GAZMER projesini yürütücü olarak EPDK-ETKB’in destekleri ile CleanGaz projesini yürütüyor. Amaç 2053’e giderken önce yüzde 20, sonra yüzde 100 doğal taşıma hattına depolamaktı. Biz de iklimlendirme sektörünün öncüsü bir marka olarak; Bu konuda uzun süredir çalışıyoruz. Avrupa’da yarım asrı devirmiş ve Japonya’da 100’üncü yılını kutlayan bir firma olarak bu küresel görüş performansı avantajıyla hızlı bir şekilde yol kat ediyoruz. Yüzde 20 hidrojen destekli NDJ, CSU ve NDJ Smart model kombilerimizle gizliliğiyi yakın projeleri hazırlıyoruz. Sakarya Hendek’teki fabrikamızda üretilen Daikin kombiler, aynı zamanda Avrupa’da da ihraç ediliyor ve enerji verimliliği yüksek, çevreci değerleri ile öne çıkan ‘yeşil enerji’ kullanımı tam uyumlu olmaları ile tüketimleri düzenleme sonrasında olası masraflardan da kurtarıyor.”

DAIKIN GLOBALDE DE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

100’üncü yılını 21 Mayıs 2024 tarihinde Japonya’nın Osaka şehrinde 2 bin kişinin seçilmesiyle kutlayan Daikin Industries Ltd., 2023 mali yılını 28 Milyar Euro ciro ile kapattığını duyurdu. Bu finansal başarı, şirketin 100 yıllık gücü yetene kadar en iyi sonuç oldu. 

Şirket, Ekim 1924’te Osaka Metal Industries limited ortaklığıyla kuruldu. Uçaklar için soğutma borularının üretim işiyle faaliyete başlayan şirket; 1930’lu yıllarda ticari soğutma sistemi, 1950’li yıllarda ise ilk paket klimalar ve VRV multi-split ticari klimalar da dahil olmak üzere birçok teknoloji geliştirildi. Hem Japon teknolojisi hem dünyada ilk olan birçok geniş kapsamlı ticarileştirerek, iklimlendirme ve florokimyasal işle başarılı çok uluslu bir şirkete dönüştü. Bugün 170’den fazla ülkede 98 binden fazla çalışmayla ısıtma, havalandırma, iklimlendirme ve soğutma sistemleri üretilen şirket aynı zamanda kompresör ve soğutucu akışkanları da kendi bünyesinde geliştiren ve üretilen tek üretici olarak çalıştırılarak bir çalıştırılıyor. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın