Eylül ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,41 artışla 10 milyar 723 milyon dolar oldu. Yılın ilk dokuz ayında gerçekleşen ihracat da yüzde 21,71 artışla 99 milyar 453 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Son oniki aylık dönemde ise yüzde 18,83 artışla 131 milyar 622 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Elazığ’da yapılan açıklamada, Eylül ayında en fazla ihracat, 1 milyar 665 milyon dolar ile Otomotiv Endüstrisi sektörü tarafından gerçekleşti. İkinci sırayı 1 milyar 308 milyon dolar ile, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü aldı, Çelik sektörü ise 1 milyar 277 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Sanayi sektörünün payı yüzde 83,13

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, sektörlere göre dağılımı değerlendirmesinde, “Tarım sektörlerimiz Eylül ayında 1 milyar 486 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 13,86 pay alırken, 8 milyar 914 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörlerimizin payı yüzde 83,13 oldu. Madencilik ürünlerinin sektörümüz ise Eylül ayında 323 milyon dolar ihracat ile toplamdan yüzde 3 pay aldı” dedi. Büyükekşi konuşmasını, “Eylül ayında en fazla ihracat artışını yüzde 137 ile Gemi ve Yat sektörümüz, yüzde 87 ile Süs Bitkileri sektörümüz ve yüzde 72 ile Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörümüz yakaladı. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörümüzün ihracat artışına özellikle dikkat çekmek istiyorum. Yüzde 72 oranındaki aylık artış son derece çarpıcı. Bu önemli netice, uygulanan doğru politikaların sonuç vermeye başladığını gösteriyor” diye sürdürdü.

Elazığ alabalıkla dikkat çekiyor

Büyükekşi, Elazığ’ın Türkiye?deki alabalık üretiminin çok önemli bir üretim bölgesi olduğuna dikkat çekti. TİM Başkanı, “Elazığ?ın bu sektördeki ihracatını önümüzdeki dönemde, hızlı bir şekilde arttırmasını diliyorum” diye konuştu.

Yeni ihracat rekoru yolda

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yıl sonu itibariyle, önceki rekorun aşılacağını söyledi. Büyükekşi, “İlk 9 aydaki ihracat artışımıza dikkat çekmek istiyorum. İhracatımız yılın ilk 9 ayında yüzde 21,7 oranında artış gösterdi. 2010 yılının tamamında yüzde 12 oranında ihracat artışı yakalamıştık. 2011?de, geçen seneki ihracat artışını neredeyse ikiye katladık. Buradan yola çıkarak, yıl sonu için cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorunu kıracağımıza inanıyoruz” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın