Petkim, Aliağa Kompleksi’nde Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonunu gerçekleştirme hedefine ilk adımı atarken, Hava-Azot Ünitesi’ni, dünyanın en büyük endüstriyel gaz üreticilerinden Air Liquide firmasına  “ilave yatırım, yeni teknoloji ve operasyonel verimlilik yaratma koşulu ile” 39 milyon ABD doları bedelle devretti. Hava-Azot Ünitesi’nin Air Liquide’e devir protokolü, Maslak Sheraton Oteli’nde düzenlenen bir törenle imzalandı.

Törende bir konuşma yapan SOCAR & Turcas Grup Şirketleri Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz,  global rekabet avantajı sağlamak ve Petkim Yarımadası’nı bir “Petrokimya Endüstri Parkı”na dönüştürme stratejisi çerçevesinde, bu adımı attıklarını belirtti.

Yavuz, “Air Liquide ile gerçekleşen bu işbirliği  sayesinde; Petkim Yarımadası üzerinde Türkiye’nin ilk Kimyasal Endüstri Parkı oluşturma vizyonumuzun  en önemli adımlarından birini atmış oluyoruz. Kuracağımız rafinerinin ve ‘Value-Site’ projemiz çerçevesinde  yapılacak tüm üretim faaliyetlerinin azot ve oksijen ihtiyacını, operasyonel verimlilik yaratarak rekabetçi bir şekilde karşılayacağız. Yıllardır Türkiye kamuoyuna anlatmaya çalıştığımız kümelenme metodolojisini hayata geçiriyoruz. Bir yandan Rafineri-Petrokimya-Enerji ve Lojistik zinciri ile dikey entegrasyonu gerçekleştirirken, diğer yandan, Air Liquide yatırımı örneğinde olduğu gibi yan sanayi ile  işbirliği geliştirerek yatay entegrasyona gidiyoruz.” dedi.

Bugünkü rekabet ortamının en önemli girdilerinin, entegrasyon ve pazar potansiyeli olduğunu belirten Yavuz; bu gerçeğin bilincinde hareket ettiklerini ve bu nedenle hammaddeden başlayan ve nihai üründe biten zincirin tüm halkalarında yatırım yapmaya devam edeceklerin söyledi.

Kapasite artacak maliyet düşecek

Dünyanın en büyük kimya şirketlerinin  endüstriyel gaz ihtiyacını dış kaynak kullanımı ile sağladığını anımsatan Kenan Yavuz, rekabetin gereği olarak Petkim için de bu kararı aldıklarını belirtti. Endüstriyel gaz üretim ve dağıtımında global bir lider konumunda olan Air Liquide ile bu alanda işbirliği içine girdiklerini kaydeden Yavuz, şöyle devam etti:

“Bu işbirliği Petkim’in rekabet gücünü artıracak. Petkim Yarımadası’nı global ölçekte petrokimya sektörünün gündemine taşıyacak. Air Liquide, hava  azot ünitemizin teknolojisini yenilemenin yanı sıra, yeni bir hava ayırma ünitesi kuracak, toplam kapasiteyi 60 milyon Euro yatırım ile bugünkü çalışır kapasitesinin yüzde 50 üzerine çıkaracak.  Böylece kuracağımız rafineri ve yeni petrokimya tesislerinin ihtiyacı, sinerji yaratacak şekilde karşılanacak.  Sektörümüzün iki devi Petkim ve Air Liquide firmaları yaptıkları bu işbirliği sayesinde global ölçekte büyük bir başarıya imza atacaklar.”

“Petkim ana faaliyet alanına odaklanıyor”

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk de dünyada pek çok örneği olan Kimyasal Endüstri Parkı konseptini Türkiye’de ilk kez uygulama yolunda çok kritik bir adım attıklarını söyledi. Bu kümelenme modellerinde üreticilerin, hizmet ve utilite sağlayıcılarının, araştırma merkezlerinin tam entegrasyon ile çalıştıkları bilgisini veren Öztürk, “Bu konseptte şirketler arasında lojistik ve utilite entegrasyonunun yaratacağı sinerji ve şirketlerin temel iş aktivitelerine odaklanması ile verimlilik yaratılması sağlanır. Kimyasal Endüstri Parkı çatısı altında bulunan şirketlere, atık arıtım, buhar, endüstriyel gaz gibi utilite servislerini satın alabilecekleri bir ortam da sağlanır. Almanya’da bulunan ‘Marl Chemical Park’, Singapur’da bulunan ‘Jurong Island’ ve Belçika’daki ‘Antwerp Chemical Cluster’ Air Liquide’in faaliyet gösterdiği kimyasal endüstri parklarından sadece birkaçı. Tüm bu kimya parklarında faaliyet gösteren şirketlerin endüstriyel gaz ihtiyaçları, Air Liquide’in üretim tesisleri ve kilometrelerce uzunluğundaki gaz dağıtım ağı sayesinde karşılanıyor” dedi.

Petkim’in bu işbirliği ile asıl işi olan petrokimyasal ürün üretimine odaklanarak, verimlilik artışı sağlayacağını sözlerine ekleyen Genel Müdür Öztürk, Air Liquide ile yapılan işbirliğinin Türkiye’de küresel ölçekte anlamı olan ilk kümelenme adımı olduğunu anımsattı. Bugün dünyada bütün şirketlerin ana faaliyet alanlarına (core business) odaklandıklarını, bu kapsamda olmayan  konularda ise işbirliklerine girdiklerine dikkat çeken Öztürk, Petkim’in de benzer doğrultuda hedefleri bulunduğunu, çeşitli firmalar ile işbirliği potansiyellerini araştırarak projeler yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Air Liquide, 2014’de yeni üniteyi devreye alacak

Air Liquide Güney-Doğu Avrupa Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Augustin de Roubin ise şirketin kısa vadede mevcut ünitelerin daha verimli kullanılmasını sağlayacak bir dizi yatırım planladığı bilgisini verdi. 2014 yılında ise son teknoloji ile donanmış yeni bir hava ayırma ünitesini devreye alacaklarını kaydeden Roubin, böylelikle temin edilen endüstriyel gazların kalitesinin artarak, maliyetinin ciddi oranda düşeceğinin altını çizdi.

Air Liquide’in yatırım hedeflerinin, SOCAR & Turcas Grubu’nun Petkim’e çizdiği vizyon ve hedeflerle  bütünüyle örtüştüğüne işaret eden Augustin de Roubin, 2014 yılında devreye alacakları yeni yatırımda, öncelikli olarak Petkim Yarımadası’ndaki üretim tesislerinin  ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracaklarını söyledi. Türkiye’nin iç pazarına da satış yapacaklarını sözlerine ekleyen Roubin,  şu değerlendirmeyi yaptı:

“Avrupa Birliği ülkelerindeki büyüme tahminleri olumsuz yönde revize ediliyor. Buna karşılık Türkiye’nin bu yıl yaklaşık yüzde 9 oranında büyüyeceği görülüyor. Bu güzel tablo ve cazip iç pazar, Petkim Yarımadası’na yatırım yapmamızda en önemli etken oldu. Air Liquide olarak Türkiye’ye ve Türk iş ortaklarımıza güveniyoruz. Bu yatırım, Türkiye’deki farklı yatırımlarımızın da başlangıcı olacak.  Hava-Azot Ünitesi’nin mevcut kapsam içi personeli Petkim’de istihdam edilmeye devam edecek, tüm özlük hakları ise Petkim’de sahip olduğu özlük hakları olacak. Air Liquide’in operasyonları için Petkim personeli, bedeli karşılığında Air Liquide’e hizmet verecek. Personelin talep etmesi durumunda, Air Liquide firmasının personeli olabilme seçeneği de bulunuyor.”

Hava-Azot ünitesi Petkim için neden önemli?

Petkim Aliağa Kompleksi?nde 14 fabrika ve aralarında Hava-Azot Ünitesi?nin de bulunduğu 8  yardımcı tesis bulunuyor. Hava Azot Ünitesi?nde Petkim fabrikalarında kullanılmak üzere farklı özelliklerde hava ve havanın ayrıştırılması ile oksijen ve azot gazları üretiliyor. Oksijen gazı, Etilen Glikol ve Vinil Klorür Monomer (VCM) Fabrikalarına hammadde olarak gönderilirken; Azot gazı kompleksteki tüm fabrikalarda, inert bir atmosferin yaratılması için kullanılıyor. Sıvı ürünler ise acil durumlarda gazlaştırılmak üzere depolama tanklarında tutulurken, ihtiyaç fazlası ise piyasaya satılıyor. 1984 yılında devreye alınan Hava-Azot Ünitesi?nde 1994 yılında kapasite artışı yatırımı yapıldı. 2010 yılında 145 bin 609 Nm3 gaz azot üretimi yapan fabrikada halen 27 mavi yakalı, 4 beyaz yakalı personel istihdam ediliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın