İhracatta yaşanan sıkıntıların başlıca iki nedeni olduğunu bildiren Mustafa Gültepe, “Birincisi küresel pazarlar daraldı. Ama bizim asıl sorunumuz yüksek maliyet artışları. Avrupa’dan daha pahalı bir ülke haline geldik. Özellikle emek yoğun sektörlerde rekabet gücümüzü büyük ölçüde kaybettik” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yurt içindeki yüksek maliyet artışlarına rağmen döviz kurundaki yatay seyrin moda endüstrisinin de aralarında bulunduğu emek yoğun sektörlerin rekabetçiliğine zarar verdiğini söyledi. Aynı zamanda İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) de başkanlığını yürüten Gültepe, global yarıştan kopmamak için acil desteğe ihtiyaçlarının olduğunu vurguladı.

Türk moda endüstrisinin 2023’de 19,3 milyar dolarlık ihracatında en çok katkısı olan İHKİB üyelerine ödülleri İstanbul’da düzenlenen törenle verildi. Törende konuşan TİM ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin hazır giyimde küresel oyuncu olduğunu hatırlattı. Dünyanın altıncı, Avrupa Birliği’nin (AB) üçüncü büyük tedarikçisi konumunda bulunduklarını anlatan Gültepe, “Üretimde olduğumuz kadar markalı ihracatta da önemli bir yerdeyiz. Moda markalarımızın 100’ü aşkın ülkede üç binden fazla mağazası, binlerce satış noktasıbulunuyor” diye konuştu.

IFCO VE TEXHIBITION’IN ‘PRESTİJLİ FUARLAR’ KAPSAMINA ALINMASININ ZAMANI GELDİ

Moda endüstrisinin büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğine dikkat çeken Gültepe, İHKİB olarak bu dönemi fırsata çevirmek için yoğun bir gayret sarf ettiklerini anlattı. İstanbul’u küresel moda merkezi yapma hedefine adım adım ilerlediklerini belirten Gültepe, şunları söyledi:

“İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı (IFCO) ile Kumaş, İplik ve Tekstil Aksesuarları Fuarı (TEXHIBITION) bu hedefin en önemli kilometre taşları konumundalar. Hem IFCO hem de TEXHIBITION’ı çok kısa sürede Avrupa’nın en büyük fuarları haline getirdik. Şubat ayında beşincisinidüzenlediğimiz IFCO’da ziyaretçi rekoru kırdık. Fuarımızda 159 ülkeden 38 bin 500’ü aşkın ziyaretçiyi ağırladık. Mart ayındaki TEXHIBITION Fuarını 110 ülkeden 30 bin profesyonel ziyaret etti. Kelimenin tam anlamıyla iki büyük başarı öyküsüne imza attık. Hem IFCO’nun hem de TEXHIBITION’ın ‘prestijli fuarlar’ kapsamına alınması zamanının çoktan geldiğini düşünüyorum.”

İHRACATÇININ GİRDİ FİYATI NE KADAR ARTIYORSA KUR DA O ORANDA ARTMALI

Konuşmasında ihracatçının güncel sorunlarına da değinen Mustafa Gültepe, neredeyse tüm sektörlerin zorlandığı bir dönemden geçtiklerinin altını çizdi. Özellikle hazır giyim ve tekstil gibi emek yoğun sektörlerde ciddi sorunlar bulunduğunu anlatan Gültepe, şöyle devam etti:

“Yaşanan sıkıntıların başlıca iki nedeni var. Birincisi küresel pazarlar daraldı. Ama bizim asıl sorunumuz yüksek maliyet artışları. Avrupa’dan daha pahalı bir ülke haline geldik. Özellikle emek yoğun sektörlerde rekabet gücümüzü büyük ölçüde kaybettik. Çünkü içeride maliyetler artıyor ama kur aynı şekilde hareket etmiyor. Örneğin nisan ayında üretici fiyatları yüzde 3,6 artarken dolar kuru geriledi. Her fırsatta dile getirdiğim talebimizi tekrarlamak istiyorum. Maliyet artışları ve kur paralel hareket etmeli. Yani bir ay girdi fiyatlarımız yüzde üç arttıysa kur da o oranda artmalı. Aksi takdirde pazar kaybediyoruz. 2023 ihracatımızın daraldığı bir yıl olmuştu. Bu yıl da pazar kayıpları yaşıyoruz. İlk dört aylık ihracatta yaklaşık yüzde 14 eksideyiz. Ne yazık ki ithalat büyük bir hızla artıyor. İlk çeyrekte hazır giyim ithalatında yüzde 21,7 artış var. İhracatın daralıp ithalatın artması bizim için üretim ve istihdam kaybı anlamına geliyor. Kapasite kullanımları yüzde 65-70’lere geriledi. Hazır giyim ve tekstilde geçen yıl yaklaşık 200 bin istihdam kaybettik.”

EXIMBANK’IN ESKİ GÜNLÜK LİMİTLERİNE DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ

Mustafa Gültepe ihracatçı için finansmana erişimde de sorunların devam ettiğini bildirdi. Eximbank’ın eski günlük limitlerine dönmesini beklediklerini ifade eden Gültepe, “Küresel rekabet yarışından tamamen kopmamak için acil desteğe ihtiyacımız var. Bizim de verimliliğe ve katma değerli üretime odaklanmamız gerekiyor. Daha önce de çeşitli badireler yaşadık ve hepsinden güçlenerek çıkmayı başardık. Bu dönemi de bir şekilde atlatacağımızdan hiç şüphem yok. Nitekim Süveyş krizinin etkisiyle nisandan itibaren siparişlerde bir hareketlenme var. Avrupa’da talebin açılmasıyla ikinci yarının daha iyi geçeceğine inanıyorum” diye konuştu.

VOLKAN AĞAR: HAZIR GİYİM SEKTÖRÜMÜZ GÖĞSÜMÜZÜ KABARTMAYA DEVAM EDİYOR

Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar da konuşmasında Türkiye’nin  hazır giyimde önde gelen üreticilerden biri olduğunu söyledi. Global markalara ürün tedarikinin yanı sıra Türkiye’nin kendi hazır giyim markalarıyla da küresel piyasalarda yer edindiğinin altını çizen Ağar, şöyle devam etti:

“Hazır giyim sektörümüz göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Tekstil ve hazır giyim 40 yıl önce başlayan ihracata dayalı büyüme yolunda öncü sektörlerimizdi. Bu sektörlerimiz gerek istihdamları gerekse katma değerli üretimleri ile ülkemizin ihracat kültürünün oluşmasına ve Türk malı algısının uluslararası alanda geliştirilmesine katkı sağlamayı sürdürüyorlar. Sektörlerimizin ihracat kapasitesinin daha da geliştirilmesi için fuarlar, heyetler ve yurt dışı pazarlama faaliyetleri gibi organizasyonlarda sahada aktif biçimde yer alıyoruz. Ayrıca rekabetçiliğin artırılması Ar-Ge ve inovasyon bilincinin, markalaşma ve tasarım kültürünün oluşturulması, e-ihracatın geliştirilmesine yönelik destek paketlerimizle hazır giyim ihracatçılarımızı etkin bir şekilde destekliyoruz. Tekstil ve hazır giyim özelinde  sürdürülebilir ve döngüsel ekonomiye uyum sürecini yakından takip ediyor ve aktif sorumluluk alıyoruz.”

İHKİB’in başarılı ihracatçılar ödül töreninde kategorilerinde ilk 10’a giren firmalar şöyle:

PLATİN ÖDÜL ALAN İLK 10 DIŞ TİCARET SERMAYE ŞİRKETİ

TGS DIŞ TİC. AŞ
DGS DIŞ TİC. AŞ
LC WAİKİKİ DIŞ TİC. AŞ
BİRGİ BİRLEŞİK GİYİM İHR. DIŞ TİC. AŞ
TAHA PAZ. VE MAĞAZACILIK AŞ
DEFACTO PERAKENDE TİC. AŞ
PERGAMON STATUS DIŞ TİC. AŞ
CROSS TEKS. SAN. VE TİC. AŞ
TAYPA TEKSTİL GİYİM SAN. VE TİC. AŞ
İLERİ DIŞ TİC. AŞ

PLATİN ÖDÜL ALAN İLK 10 HAZIR GİYİM FİRMASI

LC WAİKİKİ MAĞAZACILIK HİZ. TİC. AŞ
EVON SAİ DEPOLAMA HİZMETLERİ VE TİC. LTD. ŞTİ.
ALPİN TEKSTİL SAN. VE DIŞ TİC. AŞ
BAYKAN DENİM KONFEKSİYON AŞ
ŞIK MAKAS GİYİM SAN. VE TİC. AŞ
TAYEKS DIŞ TİC. VE TEKSTİL SAN. AŞ
SAMBTEX TEKSTİL SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
FOURSTONE TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
ASTER GLOBAL PAZ. VE DIŞ TİC. AŞ
FORE ULUSLARARASI PAZ. VE TİC. AŞ

ALTIN ÖDÜL ALAN İLK 10 HAZIR GİYİM FİRMASI

BVB TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
TEKSİM GİYİM SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
ÖR-MA TEKSTİL SAN. VE TİC. AŞ
ÖZAK TEKS. KONF. SAN. VE TİC. AŞ
ATLAS PORT DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.
BEYPA DIŞ TİC. VE TEKS. SAN. AŞ
NESAN TEKSTİL DIŞ TİC. AŞ
MODİUM KONFEKSİYON SAN. VE TİC. AŞ
KARANFİL GROUP DIŞ TİC. VE ULUSL. TAŞ. AŞ
CEMSEL TEKS. SAN. VE TİC. AŞ

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın