Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK, Türk ve Japon iş dünyasını üçüncü ülkelerde iş birliği için 16 Mayıs 2024 tarihinde İstanbul’da bir araya getirdi. Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Katsumata Takahiko, DEİK Başkanı Nail Olpak, Japonya İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu (NEXI) Başkanı Atsuo Kuroda, DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Ahmet Çalık, Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ve 180’ne yakın iş insanının bir araya geldiği “Türkiye-Japonya Denizaşırı İş Birliği Konferansı”nda iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracak yeni fırsatlar ele alındı. 

Konferansın açılışında konuşan Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Türkiye ile 40 yıldır çalıştığını, Türkiye’nin olağanüstü bir şekilde geliştiğinin altını çizdi. Katsumata, “Türkiye ve Japonya’nın iş birliğini hedefleyen Türkiye-Japonya Denizaşırı İş Birliği Konferansı’nın çok verimli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin bölgesel açıdan önemi de bir hayli yüksek. Biz sadece Türkiye ve Japonya arasında değil üçüncü ülkelerde Türkiye ve Japonya’nın güçlü avantajlarını değerlendirerek iş birliği yapıyoruz.” dedi. 

Olpak: “Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminde ihracat-ithalat dengesini sağlamalıyız”

Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin uzun yıllara dayandığına dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak, “Bu yıl, diplomatik ilişkilerimizin 100. yılını kutluyoruz. Dış politikamızdaki “Yeniden Asya Açılımı” ve Ticaret Bakanlığımızın ‘’uzak ülkeler stratejisi’’ çerçevesinde Japonya, Türkiye için Asya-Pasifik coğrafyasındaki önemli ortaklardan birisi. Türkiye’nin “Yeniden Asya Açılımı” ve Japonya’nın “Serbest ve Açık Indo-Pasifik” stratejisi, örtüşen vizyonlara sahip. Buradan hareketle, Türkiye ve Japonya iş birliğini, denizaşırı iş birliklerinde, bölgesel ve küresel ortaklıklarla ileriye taşıyabiliriz. Ekonomik ilişkilerimizin rakamsal boyutuna gelince, Türkiye, Japonya ile dış ticaretinde net ithalatçı konumunda. Japonya ile 6 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmimiz var. Türkiye Japonya ikili ticaret hacmine ve ihracat ithalat dengesine baktığımızda, rakam ve dengenin yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu noktada dengeli bir ticaret hacmi yakalamamız için hepimize görev düşüyor. Japonya ile AB arasında 2019 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’ndan sonra, Türkiye ile Japonya arasında müzakereleri devam eden Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının, iki ülkenin de faydasına olacak dengeli bir şekilde sonuçlanmasını arzu ediyoruz” dedi.

Tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği küresel dünyada Türkiye’nin önemli bir üretim ve ihracat kapasitesine sahip olduğuna dikkat çeken Olpak, “Japon iş dünyası ile bu potansiyelimizi üçüncü ülkelerde de her iki ülkenin çıkarları doğrultusunda kullanabileceğimizi düşünüyoruz. Gelecek yıllarda oluşacak tedarik zincirleri haritasında gerek Avrupa’da gerekse diğer pazarlarda, Türkiye’nin pozisyonun güçleneceğini ifade etmek istiyorum. Ukrayna-Rusya savaşının bitmesinden sonra, Japonya Türkiye ile Ukrayna’nın yeniden inşa sürecinde birlikte çalışmayı arzu ediyor. Ülkemizde önemli alt yapı projelerinde Türk-Japon ortaklığının başarılı sonuçlarını gördük, burada da güzel işler yapabiliriz. Elbette; Afrika, Orta Doğu, Avrasya’da da, alt yapı ve üst yapı projelerinde ortaklıklar yapabiliriz. Girişimcilik ve akıllı şehirler, telekomünikasyon ve dijitalleşme gibi alanlarda da iş birliği yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bugünkü gündemimizde önemli yer tutan NEXI destekli projelerin, NEXI ile Eximbank, Çalık Enerji, Deutsche Bank ve SMBC arasındaki anlaşmaların şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın