Yüksek enflasyonla mücadele eden Zimbabve, altın destekli yeni bir para birimini bugün piyasaya sürdü.
Zimbabve Altını (ZiG), Güney Afrika ülkesinin 10 yıl içinde dolaşıma soktuğu üçüncü para birimi oldu.
BBC’nin haberine göre, Merkez Bankası’nın bu hamlesi, mart ayında enflasyonun yüzde 55’e ulaştığı ülkede ekonomiyi istikrara kavuşturmayı hedefliyor. ZiG, sadece bu yıl içinde değerinin dörtte üçünü kaybetmiş olan Zimbabve doları RTGS’nin yerini alıyor.
RTGS, 10 yıllık dolarizasyonun ardından 2019’da piyasaya sürülmüş, ancak halk o dönemde yeni para birimine güvenmediği için yurt içi işlemlerin yüzde 80’den fazlası yabancı para birimleriyle yapılmaya devam etmişti.
Şu anda ülkedeki işlemlerin yüzde 85’i dolarla yapılıyor. Bu sebeple doların ZiG ile birlikte dolaşımda kalmaya devam edeceği bildiriliyor.
Geçmiş krizler
Zimbabveliler, enflasyonun kontrolden çıktığı ve 10 trilyon Zimbabve doları değerinde banknotların basıldığı 2008 yılından bu yana Merkez Bankası’nın hamlelerine güvenemiyor.
2008 krizinin ardından Merkez Bankası kendi para birimini kaldırma kararı almış ve uzun yıllar boyunca sadece ABD Doları ve Güney Afrika Randı gibi yabancı banknotları kullanmıştı.
2016 yılının sonlarında kurum, ABD doları cinsinden krediyle desteklenen tahvil banknotu adlı yeni bir para birimi tanıttı.
Dönemin Merkez Bankası Başkanı John Mangudya, para biriminin ABD doları ile aynı seviyede kalacağını taahhüt etti. Ancak hükümetin fazla para basmaya başlamasıyla para birimindeki değer kaybı hızlandı.
Merkez Bankası’nın şimdiki başkanı da bir daha fazla para basılmasına izin verilmeyeceğine dair söz verdi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.