Yatırımlarını aralıksız sürdüren ORGE, yurt dışı yatırım planları arasında ilk sırayı Balkanlar’a verdi. Romanya pazarını incelediklerini anlatan ORGE Yenilenebilir Enerji Başkanı Mehmet Tahir Özsoy, “20-25 MW’lık GES yatırımı hedefliyoruz. Bu da 10-12 milyon euroluk yatırıma tekabül ediyor. Araştırmalarımız devam ediyor” dedi.
Elektrik sürekliliği sektörünün lider oyuncuları arasında yer alan ve 26 yıllık tecrübeni değiştiren enerji sektörüne sahip olan ORGE Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş., bu alanda hedef büyüttü. Geçen yıl 10 megavatlık güneş paneli (güneş) kurulumunu gerçekleştiren, önümüzdeki bir yıl içinde bunu 50 megavatlık güneş paneli (solar) kurulumunu gerçekleştiren şirket, yurt dışı pazarlarındaki arayışlarını hızlandırdı. Bu yeteneği hem bakanlığı yakınlığı hem de pazarın sunduğu avantajlarla odaklara Balkanlar’ı alan şirket, Romanya pazarını yakın markaja aldı. Romanya’da, Güneş Enerjisi Santrali (GES) tarafından sağlanan çok sayıda yatırım bankası ve kredi anlaşması, üretilen enerjinin alım sistemi mevcut. Romanya başta olmak üzere Balkanlar incelemeye alan ORGE, yurt dışı yatırım fırsatlarını kolluyor.
25 YILLIK VİZYON
17 Nisan’da düzenlenen toplantıda ekonomi basını ile bir araya gelen ORGE Yenilenebilir Enerji Başkanı Mehmet Tahir Özsoy, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Elektrik taahhüdünün ORGE’nin amiral gemisi gidişatını çizen Özsoy, “Elektrik tutarlılık sektörünün lider oyuncularından biri olan ORGE, çeyrek asrı geride bıraktı. Önümüzdeki 25 yıllık vizyonu yeniden şekillendirecek enerji alanında hizmet ve yatırımlara odaklanıyoruz. Elektrik tutarlılığı bizim amiral gemisi gemimiz. Bu alanda pazar lideri liderleriniz. Bu iddiamızı ilgilendiren enerji sektörüne de taşındık, hedefimiz liderler arasında yerimizi almak” dedi. Bu arada yurt dışı pazarlarını da incelediklerini anlatan Özsoy, “Hem bakanlığın yakınlığı hem de Avrupa Birliği destekleri nedeniyle birçok yatırımcının merkezinde Balkanlar bulunuyor. Romanya, Sırbistan, Karadağ bu ülkelerdeki enerji yatırımlarını artırmış durumda. Özellikle Romanya ülkesini bu alanda ciddi bir yatırım hedefliyoruz” diye konuştu. Romanya pazarı ile ilgilendiklerini anlatan Özsoy, “incelemeyen 20-25 MW’lık performansta projeler var. Bu da 10-12 milyon euroluk bir yatırıma tekabül ediyor. Değerlendirme aşamasındayız.”
BİR YIL İÇİNDE 50 MW’YA ÇIKACAK
ORGE’nin geçen yıl 10 megavatlık güneş paneli kurulumunu gerçekleştirdiği bilgisini veren Özsoy, bu depolamada bir yıl içinde 50 megavata depolamayı hedeflediklerini söyledi. Bu imkanlara sahip bilgisayarlar yoğun bir şekilde devam eden bilgiler veren Özsoy, “Ancak GES izin (çağrı mektubu dağıtımlarında) Temmuz 2023’ten bu yana bir veritabanı. Bakanlık bu sorunun çözümü için Temmuz-Eylül döneminde GES kurulumu çağrı mektubu başvurularının çevrimiçi olarak toplanması için proje geliştirildi. Bu süreçte yeni başvuru da alamadı. Ekim 2023’te yapılan başvuruların izinleri halen devam ediyor. Hali hazırda görüştüğümüz, teorik olarak talip olduğumuz birçok yatırımcı da bu izinleri bekliyor. Sürecin ikinci yarısından itibaren ivmelenmeyi öngörüyoruz” ifadesini kullandı.
ŞARJ ÜNİTELERİ İÇİN ÜRETİM TESİSİ KURULDU
ORGE’nin diğer alanlardaki yatırımları Detaylarda yanıtlayan Mehmet Tahir Özsoy, “Geçtiğimiz mart yerinde Sancaktepe’de Elektrikli Araç Şarj Üniteleri Üretim Tesisi’ni kurduk” dedi. Özsoy, elektrikli şarj istasyonu haritalaması üzerine faaliyet gösteren teknoloji şirketi Lixhium ile ortaklık ilişkilerinin de devam ettiğine dair bilgi verdi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.