Yurt içi piyasalar tatil sonrasındaki ilk işlem gününe gerek ABD TÜFE rakamının küresel risk iştahında yarattığı bozulma gerekse Orta Doğu’daki gerilimin yansımaları nedeniyle kırılgan bir zeminde başladı. Ancak Türkiye ETF’inin tatil süresince %2,5 oranında değer kaybettiğini göz önünde bulundurursak dolar bazındaki kaybı %2’nin altında kalan Borsa İstanbul’un kısmen daha dirençli bir tablo çizdiğini söyleyebiliriz. İsrail’in nasıl bir yol haritası izleyeceğine dair belirsizlik düşünüldüğünde haber akışına olan hassasiyetin bir süre daha yüksek seyretmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz. Diğer taraftan ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ise piyasaların yeni güne de soru işaretleri ile başlamasına neden oluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ise bugün IMF-Dünya Bankası toplantılarına katılmak üzere ABD’ye gidecek. İkilinin yatırımcılarla bir araya gelmesi de beklenirken Karahan saat 19.30’da başlayacak bir panele konuşmacı olarak katılacak.

TL: Gelişmekte olan ülke para birimleri yurt içi piyasaların kapalı olduğu süre zarfında gerek Fed’den faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi gerekse Orta Doğu’daki gerilim nedeniyle zayıf bir performans sergilemişti. Yurt içi piyasaların işleme açılmasıyla TL’nin de doğal olarak bu etkiyi daha fazla hissetmeye başladığını ve dolar karşısında 32,40 seviyesine doğru tepki verildiğini gördük. Olağan tepki sınırları içinde kalan bu yükselişin büyük resmi anlamlı şekilde değiştirmediğini düşünüyoruz. Dün makroekonomik veri tarafında ise işsizlik oranını takip ettik. Buna göre mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı Şubat’ta %8,7 oldu. Dün Nisan 2025 itfalı bono ve Şubat 2026 itfalı tahvili yeniden ihraç eden Hazine ise bugün 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli, 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalelerini düzenleyecek. Hazine ayrıca 2 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek

Borsa İstanbul: Bayram tatilinin ardından ABD enflasyon rakamı ve İran-İsrail gerilimi gibi piyasaları baskı altına alan riskleri fiyatlayan BIST-100 endeksi sürpriz olmayan bir şekilde günü eksi bölgede noktaladı. Ancak Türkiye ETF’inin tatil döneminde %2,5 oranında geri çekilmesine karşın Borsa İstanbul’un bankacılık sektörünün de desteği ile çok daha dirençli bir tablo çizdiğini ve gün içinde artı bölgeyi de test ettiğini gördük. Bunda Orta Doğu’daki gerilimin bir üst seviyeye tırmanmayacağı beklentisi ile yurt dışı piyasalarda gün içinde gözlemlenen ılımlı seyrin önemli rol oynadığını söyleyebiliriz. Teknik açıdan ise görünüm şimdilik çok fazla değişmiş değil. 9400’ün kırılmasının ardından yukarı yönlü hareket alanı belirgin şekilde genişlemiş ve 10.000 puan hedef haline gelmişti. Bu tablo büyük ölçüde korunuyor. Ancak 9850 puanın kısa vadede dirence dönüştüğünün altını çizmek gerekir. Dolayısıyla daha iyimser bir görünüm için öncelikle bu seviyenin geride bırakılması gerekir. Bunun gerçekleşmediği bir senaryo endekste durgunluğun artmasına neden olabilir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın