Yeni merkez, Amazon’un dünyaca ünlü lojistik ağını kullanarak şirketin temel ihtiyaç malzemelerini ihtiyaç sahibi topluluklara ulaştırmasını sağlayacak.
Amazon’un ABD, Asya ve Avustralya’da Afet Yardım Merkezleri bulunuyor. Şirket envanterini, lojistik altyapısını ve teknolojisini 2017’den bu yana 145’ten fazla doğal afet ve insani krizde yürütülen çalışmalara yardım etmek için kullandı ve dünya çapında 24 milyondan fazla yardım malzemesi bağışladı.
Amazon Web Services’ın (AWS) özel Afet Müdahale ekibi, bulut teknolojisini kullanarak iş ortaklarına zor durumdaki bölgelerin haritalanması ve hasar tespiti, internet bağlantısının yeniden kurulması ve bir afet sonrasında artan talepleri karşılamak için çağrı merkezlerinin ölçeklendirilmesi konularında yardımcı oluyor.
Amazon, Avrupa’daki ilk Afet Yardım Merkezini açtığını duyurdu. Şirket merkeze, bir Boeing 737 uçağını yirmi kez doldurmaya yetecek 1.000 palet yardım malzemesi stoklayacak ve doğal afetlerin ardından kâr amacı gütmeyen kuruluşlara ve topluluk ortaklarına kritik ürünler göndermek için küresel lojistik ağını kullanacak. Afet Yardım Merkezi, şirketin küresel lojistik ağı içinde, yıkıcı fırtınalar, depremler, orman yangınları, seller ve diğer acil durumların ardından en çok ihtiyaç duyulan ürünleri depolayabileceği ve hızlı bir şekilde paketleyebileceği özel bir alan olma özelliği taşıyor. Amazon’un Almanya’nın Rheinberg kasabasındaki Lojistik Merkezi’nde yer alan bu tesis, büyük uluslararası havalimanlarına ve ulaşım ağlarına kolay erişime de sahip bir bölgede bulunuyor.
Amazon Afet Yardımlarından Sorumlu Başkanı Bettina Stix yaptığı açıklamada, “Günümüzde doğal afetler daha sık yaşanıyor ve giderek daha şiddetli hale geliyor. Biz de bu acil durumlardan etkilenen toplulukları desteklemek için küresel envanterimizi, lojistik altyapımızı ve teknolojimizi seferber ediyoruz. Ölçeğimizi ve icat tutkumuzu iyilik için kullanmaya kararlıyız. İhtiyaçlarını anlamak için yerel ve uluslararası yardım kuruluşlarıyla iş birliği yaptık ve doğal afetlerin ardından en çok talep edilen ürünleri belirlemek için verilerimizi inceledik. Almanya’daki bu yeni merkezimizin açılmasıyla birlikte Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki afetlere müdahalemiz daha da hızlı ve etkili olacak.” dedi.
2 bin metrekarelik yeni alan sel ve orman yangınları da dâhil olmak üzere Avrupa’nın en yaygın doğal afetlerine yardım malzemeleri göndermeye hazır olacak. Depolanan ürünler arasında barınma malzemeleri (çadırlar, battaniyeler, karyolalar, matlar, uyku tulumları vb. gibi), hijyen kitleri (sabun, diş fırçası ve diş macunu vb. gibi) ve temizlik malzemeleri (iş eldivenleri veya temizlik malzemeleri vb. gibi) yer alıyor. Amazon, 2017’den bu yana her doğal afetin ardından talep edilen ürün türlerini ortaya çıkaran verileri analiz etti ve ihtiyaç duyulan ürünlerin yüzde 80’inden fazlasının her büyük doğal afetin ardından aynı olduğunu tespit etti. Amazon ekipleri, kendi verilerini ve yardım kuruluşlarından oluşan ortaklarından gelen öngörüleri kullanarak, ihtiyaç duyulduğunda paketlenip etkilenen topluluklara dağıtılmak üzere milyonlarca yardım malzemesini hazır bulunduruyor. En sık talep edilen ürünler arasında çocuk bezi, branda, karyola, battaniye, ısıtıcı, çadır ve temizlik malzemeleri yer alıyor. Bu ürünlerin gönderilmeye hazır olduğu özel bir tesise sahip olmak, şirketin 72 saatten daha kısa bir sürede yardım göndermesine olanak tanıyor. Bu, ekiplerin ürünleri kıta genelinde farklı tesislerde toplayıp paketlemesinin neden olacağı zaman kaybını ciddi derecede azaltıyor.
Yardım kuruluşları ile başarılı ortaklıklar
Amazon, Kızılay, Save the Children ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) gibi ulusal ve uluslararası yardım kuruluşlarının ihtiyaçlarını anlamak ve talep ettikleri ürünleri önceden tedarik etmeye hazır olmak için yıl boyunca bu kuruluşlarla birlikte çalışıyor. Bu iş birlikleri sayesinde Amazon, 2017’den bu yana dünya genelinde 145’ten fazla doğal afete yardım etti ve 24 milyondan fazla yardım malzemesi bağışladı.
IOM İnsani Yardım Müdahale ve Kurtarma Departmanı Direktör Yardımcısı Jeanette Camarillo ise şunları söyledi: “Bu merkezin kurulması süregelen iş birliğimizde önemli bir dönüm noktası. IOM’nin böylesine önemli bir girişimde stratejik bir ortak olmasından dolayı heyecan duyuyorum. Geçen birkaç yıl boyunca afet yardımı ve acil durum operasyonlarındaki ortak çalışmalarımız verimli oldu ve gelecekteki ortak çalışmalarımız için güçlü bir temel oluşturdu.”
Save the Children’ın Küresel İnsani Yardım Direktörü Gabriella Waaijman da “Amazon ve Save the Children yedi yıldır dünya çapında felaketlerle karşı karşıya kalan çocuklara ve ailelerine destek oluyor. Yeni Afet Yardım Merkezi, Amazon’un bu çalışmalara olan bağlılığının bir sonraki adımı. Save the Children’ın onlarca yıllık insani yardım uzmanlığı ve Amazon’un lider tedarik zinciri, bir doğal afet veya acil durum sonrasında hijyen kitleri ve eğitim materyalleri gibi temel malzemelerin en çok ihtiyaç duyan insanlara mümkün olan en kısa sürede ulaşmasını sağlıyor.” dedi.
Amazon sadece son 18 ayda Şili, Kolombiya, Avustralya ve Hawaii’deki orman yangınları, Japonya, Türkiye, Suriye ve Fas’taki depremler ve Porto Riko, Florida ve Hindistan’daki kasırga ve hortumlar da dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki doğal afetlerde yürütülen çalışmalara yardım etti.
Bulut teknolojisi aracılığıyla afetlere müdahaleleri daha iyi hale getiriyor
Amazon’un doğal afetler sırasındaki desteği, ürünleri etkilenen bölgelere hızlı bir şekilde ulaştırmak için geniş lojistik ağını kullanmanın ötesine geçiyor. Amazon Web Services (AWS), kuruluşların afetlere daha iyi bir şekilde müdahale etmelerini sağlamak için bulut bilişimin gücünü kullanmalarına yardımcı oluyor. Örneğin AWS, kasırga uyarıları almak ve kan bağışlarını planlamak için Alexa özellikli cihazlara güç sağlamak da dâhil olmak üzere bulut bilişim destekli çözümleri yenileyerek topluluklara daha iyi hizmet vermek için yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışıyor.
AWS ayrıca, yardım kuruluşları, devlet kurumları ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da dâhil olmak üzere yardım ortaklarının bulut teknolojisini kullanarak küresel çapta afetlere hazırlanmasına ve müdahale etmesine yardımcı olan özel bir Afet Müdahale ekibine sahip. Bu, kavram kanıtlarını test etmeyi ve internet ve telekom altyapısı ciddi şekilde hasar gördükten sonra bağlantı ağlarını kurmak için AWS Afet Müdahale araçlarını kullanmak gibi simüle edilmiş afet koşulları altında mevcut yeniliklere iyileştirmeler yapmayı içeriyor. Bu araçlar, en zorlu fiziksel ortamlara dayanıklılık için tasarlanmış güçlü ve taşınabilir bulut bilişim cihazlarıyla donatılıyor.
AWS, bulut teknolojisini kullanarak iş ortaklarına felaketten en çok etkilenen bölgelerin haritalanması ve hasar tespiti, internet bağlantısının yeniden kurulması ve afet sonrası artan taleplerin karşılanması için çağrı merkezlerinin ölçeklendirilmesi konularında yardımcı oluyor. Ekip ayrıca, sahadaki müdahale kuruluşlarının bilgileri yerinde işlemesi için bilgi işlem gücü sağlayarak müdahale çabalarının nereye odaklanacağı konusunda daha hızlı karar vermelerini sağlıyor.
Yakın zamanda AWS; Şili, Kolombiya ve Maui’deki orman yangınlarıyla mücadele eden ekipleri desteklemek için bulut teknolojisi ve uzmanlığı sağladı. Ekipler, en son teknolojiyi kullanarak yangınların neden olduğu hasarın boyutunu anlayabildiler, yeni sıcak bölgeleri izleyip doğrulayabildiler ve yeni yangınları takip edebildiler. Ekipler ayrıca karar verme ve önleyici müdahale çabalarına yönelik haritalar oluşturmak için havadan izleme görüntülerini de kullandı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.