2023 yılında 16 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren, 2024 yılı için 17,5 milyar dolarlık ihracat hedefleyen elektrik-elektronik sektöründe ihracatın yıldızları ödüllendirildi. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payının artması hedefine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen ‘TET Proje Pazarı 12’ etkinliğinin finalistlerinin de ödüllendirildiği organizasyona Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Güven Uçkan katıldı. Dr. Güven Uçkan, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız 2023 yılında, Elektrik-Elektronik sektörü olarak bir önceki yıla göre ihracatımızı yüzde 7 artırmayı başardık. 2024’te de ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. İhracatta çok daha iyi noktalara ulaşabiliriz. Kaliteli ihracat artışını sağlamak için 2 yöntem öne çıkıyor. Birincisi ihracatın yapısını, yüksek teknoloji ürünleri lehine artırmak, ikincisi markalı satış karakteri olan sektörlerde marka bilinirliğini artırmak. Yatırım teşvik mevzuatımızda yapılan düzenlemeler aracılığıyla da çok daha olumlu sonuçlara orta vadede ulaşacağımıza inanıyoruz.” dedi.
Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği ‘2023 yılı İhracatın Liderleri Ödül Töreni’ Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Güven Uçkan ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirildi. 2023 yılında ihracat performanslarına dayalı olarak yapılan değerlendirme sonucunda Birlik üyesi olup Birlik üzerinden en çok ihracatı gerçekleştiren firmaların ödüllerini aldığı organizasyonda yüksek katma değerli fikirlerin hayata geçirilmesi ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payının artması hedefine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen ve son iki yılda 9 projenin ticarileştiği TET Proje Pazarı etkinliğinin finalistlerine de ödülleri takdim edildi.
AR-GE VE MARKALAŞMA VURGUSU
Türkiye’nin ulaştığı ihracat seviyesinin, sanayi ve ihracatın yıllar itibarıyla katma değeri artıran ve teknolojik gelişim sağlayan dönüşümünün sonucu olduğunu kaydeden Özgür Volkan Ağar, “2023 yılı itibarıyla orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatımız 2022 yılına kıyasla yüzde 9,7 artarak 97,2 milyar dolara ulaşmıştır. Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatımızın toplam imalat sanayi ihracatımız içindeki payı ise yüzde 36,9’dan, yüzde 40,3’e yükselmiştir. Bu başarıda elektrik-elektronik sektörümüzün kritik rol oynadığını söylemeliyiz.” dedi. Türkiye’nin pek çok sektörde küresel çapta önde gelen üretici ve ihracatçı konumunda olduğunu kaydeden Ağar, “Avrupa pazarı başta olmak üzere, birçok pazarda elektrik-elektronik sektörümüz ülkemizin gurur kaynağı konumundadır. Elektrik-Elektronik sektörü; ekonomik ve teknolojik özellikleri itibarıyla diğer sanayi kollarını yakından etkileyen, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de stratejik sektörlerin başında gelmektedir. Ülke ihracatının yüzde 7,3’ünü gerçekleştirmiş olması da sektörün önemini göstermektedir. Sektör ihracatı, 2023 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 7 büyüyerek 16,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. 2024 ihracat hedefimiz kapsamında elektrik-elektronik sektörü için inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerine, markalaşmaya önem vermenin ve teknoloji üzerinde yoğunlaşmanın çok büyük önem arz ettiği görüşündeyim.” diye konuştu.
İHRACATTA HEDEF 17,5 MİLYAR DOLAR
Türkiye’nin ihracatının geleceğe dönük yüzünün elektrik-elektronik sektörü olduğunu ifade eden Mustafa Gültepe ise, son 50 yıllık süreçte, dünyada teknolojik ilerlemelerin öncülüğünü elektrik-elektronik sektörünün yaptığını kaydetti. Elektrik ve elektronik ürünlerinin Türkiye için son derece önemli bir ihraç kalemi olduğuna vurgu yapan Mustafa Gültepe, “Ülkemizde geçen yıl 24 bine yakın firmamız elektrik ve elektronik ürünü ihraç etti. Neredeyse her beş ihracatçı firmamızdan birinin ürünleri arasında elektrik-elektronik bulunuyor. Elbette bu veri ihracatımıza pozitif yansıyor. Küresel ticaretin yaklaşık 2 trilyon dolar daraldığı 2023’te sektörel ihracatımız yüzde 7 artışla 16 milyar doların üzerine çıktı. Bu yıl sektörümüzün 17,5 milyar dolarlık bir ihracat hedefi var. İnanıyorum ki yılı bu hedefin de üzerinde tamamlayacağız. Ar-Ge ve inovasyonu ürünlerimize ne kadar uygularsak, tasarıma ne kadar önem verirsek, küresel çapta ne kadar marka yaratabilirsek ihracat gelirimiz de o kadar artıyor.” ifadelerini kullandı.
5 YILLIK DESTEK SÜRECİ YETERSİZ KALIYOR
Türkiye’nin 2023 yılı geneli sanayi sektörü kilogram başına birim fiyatı 1,9 dolar iken; elektrik ve elektronik sektörünün ortalamasının 6,1 dolar olduğunu belirten Dr, Güven Uçkan, “Bununla birlikte elektronik kategorisinde yer alan ve yüksek teknolojili TV Alıcıları (LCD) ürün grubunda birim fiyatımız 19,3 dolar seviyelerinde gerçekleşmiştir.” dedi. Kaliteli ihracat artışını sağlamak için 2 yöntemin öne çıktığının altını çizen Dr. Güven Uçkan, “Birincisi ihracatın yapısını, yüksek teknoloji ürünleri lehine artırmak, ikincisi markalı satış karakteri olan sektörlerde marka bilinirliğini artırmaktır. İlk konuda yatırım teşvik mevzuatımızda yapılan düzenlemeler aracılığıyla olumlu sonuçlara orta vadede ulaşacağımıza inanıyoruz. Markalaşma konusunda uygulamakta olduğumuz Turquality programı sayesinde belli başarılar sağlanmıştır. Ancak hala yapılabilecekler vardır. Temel pazarımız AB ülkelerinde markayı var etmek için 5 yıl destek yetersiz kalmaktadır. Teknolojinin satış pazarlama yöntemlerinin çok süratle değiştiği günümüzde bu süreç yeterli değildir. Ayrıca Avrupa Birliği, devamlı olarak pazarını yeni geliştirmekte olan ülkelere açmaktadır. Bu, bizim kazanımlarımızı tehdit ederken pazarda rekabeti devamlı olarak teşvik etmektedir. Bu nedenle AB ülkelerinde 5 yıllık süre bittiğinde 3 yıl aradan sonra aynı ülkeye 5 yıl daha destek sağlamak uygun olacaktır.” ifadelerini kullandı.
KATEGORİ İSMİ 2023 TG SIRASI Firma Unvanı
Türkiye Geneli 1 VESTEL TİCARET A.Ş.
Türkiye Geneli 2 ARÇELİK A.Ş.
Türkiye Geneli 3 BSH EV ALETLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
Beyaz Eşya 1 ARÇELİK A.Ş.
Beyaz Eşya 2 VESTEL TİCARET A.Ş.
Beyaz Eşya 3 BSH EV ALETLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
Elektrik ve Elektrik Üretim Dağıtım Ekipmanları 1 BALIKESİR ELEKTROMEKANİK SANAYİ TESİSLERİ A.Ş.
Elektrik ve Elektrik Üretim Dağıtım Ekipmanları 2 SIEMENS SAN. VE TİC. A.Ş.
Elektrik ve Elektrik Üretim Dağıtım Ekipmanları 3 EAE ELEKTRİK ASANSÖR ENDÜSTRİSİ İNŞAAT SAN. VE TİC. A.Ş.
Elektronik 1 VESTEL TİCARET A.Ş.
Elektronik 2 ARÇELİK A.Ş.
Elektronik 3 CHEN GÜNEŞ ENERJİSİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
2023 ELEKTRİK VE ELEKTRİK İHRACATÇILARI BİRLİĞİ KATEGORİ ÖDÜLLERİ
Kablo 1 HES HACILAR ELEKTRİK SAN. VE TİC. A.Ş.
Kablo 2 PAMUKKALE KABLO SAN. VE TİC. A.Ş.
Kablo 3 NEXANS TÜRKİYE ENDÜSTRİ VE TİCARET A.Ş.
Proje Sahibi Proje Adı
- Suat Batuhan Esirger – Muhammed Ali Örnek ORMAN YANGINLARI İÇİN ERKEN TESPİT VE UYARI SİSTEMİ
- Çağlar Sivri HİDROJENLİ ARAÇLAR İÇİN BATARYA SOĞUTUCU AKILLI FİLTRE
Mansiyon Berkan Bostanoğlu – Erdem Şensöz AGROMECHATRONICS
Derece Proje Sahibi Proje Adı
- Rim Khazhin EYECHECKUP – YAPAY ZEKA DESTEKLİ RETİNA HASTALIKLARI
TARAMA VE TEŞHİS YAZILIM CİHAZI
- Aleyna Yıldız TERMİNAL PEDİATRİK BEYİN KANSERİ TEDAVİSİNE YÖNELİK
YETİM İLAÇ GELİŞTİRME
Mansiyon Sena Onuk – Kadir Tuğrul Çakmaktaş TEKNOLOJİK ALERJİ TANI BANDI VE MOBİL ASİSTANLIK UYGULAMASI
ÇEVRE VE ENERJİ UYGULAMALARI
- Ali Furkan Kamanlı UYDU VE İHA GÖRÜNTÜLERİ İLE BİTKİ SAĞLIĞININ YAPAY ZEKA
DESTEKLİ OLARAK İZLENMESİ
SAĞLIK UYGULAMALARI
- Adem Polat DERİN TEKNOLOJİ TABANLI TÜMÖR 3B GÖRÜNTÜLEME CİHAZI
Proje Sahibi Proje Adı
- Mert Yıldırım MULTİFONKSİYONEL AKILLI KOMPOZİTLER
- Ömer Sinan Şahin SEA BALANCE
Mansiyon Muhammed Eyüp Kaya – Celalettin Aydemir OWLINE: BAĞIMSIZ ACİL DURUM HABERLEŞME ŞEBEKESİ VE AFET
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.