Türk firma yerli ve milli teknoloji ile dünyada ilkler arasına girdi
Depo ve raf sistemleri alanında küresel çapta projelere imza atan, dünyanın en büyük e-ticaret firmaların akıllı raflarını ve depolarını üreten Temesist Şirketler Grubu, ihracatta hedef büyüttü. 2023 yılını, bir önceki yıla oranla ihracatta yüzde 30 büyüme ile kapattıklarını ifade eden Temesist Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül, 2024 hedefinin ise yüzde 50 artış olduğunu belirtti. 2024 yılında yurt dışı çalışmalara daha fazla imkân ve hız vereceklerini duyuran Gül, “Yurt içinde de şu an pazar lideriyiz. Yurt içi ve yurt dışı hedeflerimizi 2024 yılında yüzde 50 civarında arttırmış durumdayız.” dedi. Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen 4 yönlü robot konusunda ise sona geldiklerinin bilgisini paylaşan Gül, “Uzun zamandır Ar-Ge çalışmalarını yaptığımız Fourway mekik robotu yaklaşık bir aydan beri fabrikamızda deniyoruz ve sonuç çok başarılı. Türkiye’de bunu ilk üreten, ilk piyasaya sunan firma olmanın gururunu yaşıyoruz. Robotu ilk olarak İzmir’de daha sonra Almanya’da katılacağımız fuarlarda sergileyerek Türkiye pazarında da büyük bir yenilik başlatmış olacağız. Temesist; Türkiye’de ilk, dünyada da bu işi yapan ilk 5 firma arasındaki yerini almış olacak.” dedi
Depo ve raf sistemleri alanında küresel çapta projelere imza atan, dünyanın en büyük e-ticaret firmaların akıllı raflarını ve depolarını üreten Temesist Şirketler Grubu, 44. yılını düzenlediği etkinlikle kutladı. Türkiye’de, Depo Raf Sistemleri sektörünün öncü firması olduklarını, girişimci ve yenilikçi vizyonu ile sadece Türkiye’de değil, dünya pazarlarında da tercih sebebi olduğunun altını çizen Temesist Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül, yüzde 100 Türk sermayesi ile 1980 yılında kurulan şirketin bugün dünyanın 85 ülkesine ihracat yaptığını belirtti. Bilecik Organize Sanayi Bölgesi’nde tek çatı altında kurulu 25 bin metre kare üretim alanına sahip olan şirketin Türk mühendislerinin katkıları ile depo sistemleri teknolojilerine yön verdiğini kaydeden Gül, 44 yıllık süre içinde üretimde, istihdamda, ihracatta ülke ekonomisine katkıda bulunduklarını ifade etti. 2023 yılında ekonomideki dalgalanmalara rağmen firma olarak yılı pozitif tamamladıklarını aktaran Gül, hem yurt içi hem de yurt dışı satış hedeflerinin üzerine çıktıklarını belirtti. “Yakaladığımız bu başarıda şirketimizin marka değeri, gücü ve kalitesi çok önemli bir etken oldu. Özellikle İngiltere, Almanya, Polonya pazarında niş işlere imza attık.” değerlendirmesinde bulunan Gül, 2024 yılının ikinci çeyreğinde tamamlanacak yeni fabrika yatırımıyla kapasitede yüzde 20 artış yapacaklarını ve çalışan sayısının 600’e çıkacağını duydu.
İHRACATTA YÜZDE 50 ARTIŞ HEDEFİ
2023 yılında bir önceki yıla oranla ihracat pazarını yüzde 30 büyüttüklerini ifade eden Gül, 2024 hedefinin ise yüzde 50 artış olduğunu belirtti. 2024 yılında yurt dışı çalışmalara daha fazla imkân ve hız vereceklerini duyuran Gül, “Yurt içinde de şu an pazar lideriyiz. Pazar lideri olmak önemli ama onu korumak daha da önemli. Dolayısıyla yurt içi ve yurt dışı hedeflerimizi 2024 yılında yüzde 50 civarında arttırmış durumdayız. Bu hedeflere ulaşmak yenilikleri takip eden ve bunu ilk uygulayan lider firmalardan birisi olduk, olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Yaşanan maliyet artışlarının iç piyasada sıkıntısını yaşadıklarını fakat ihracat tarafında negatif bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çeken Gül, “Bizim de şirket olarak politikamız biraz daha farklılaştı. İhracata bu yüzden biraz daha fazla ağırlık vererek ülke ekonomisine önemli bir katma değer kazandırmak istiyoruz. İhracat ve iç piyasa yüzdesini yüzde 80’e yüzde 20 civarından, 2023’te yüzde 60, yüzde 40 seviyelerine getirdik. 2024 yılında hedefimiz yüzde 50 iç piyasa, yüzde 50 ihracat. İhracatımızı 15 milyon dolardan 20 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Yeni ürettiğimiz otomasyon ve Fourway mekik robot sayesinde biz bu rakamları çok rahat yakalarız.” değerlendirmesinde bulundu
2024 yılında özellikle otomasyon konusunda şimdiye kadar yaptıkları yatırımların meyvelerini toplayacaklarının bilgisini paylaşan Gül, “Yeni yılda da otomasyonun şirketimiz için ayrı bir önemi olacak. Bu yıl da otomasyon konusunda yatırımlar yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
TÜRKİYE’DE BİR İLK! 4 YÖNLÜ ROBOT HAZIR
Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve 3 yıldan beri AR-GE çalışmalarını devam ettirdikleri 4 yönlü robot konusunda sona geldiklerinin bilgisini paylaşan Gül, “Fourway mekik robot yaklaşık bir aydan beri fabrikamıza deniyoruz ve sonuç çok başarılı. İlk 10 robotu imalat bandından çıkardık ve hepsinin testleri yapıldı. İlk yıl için hedefimiz 500 adet rakamına ulaşmak. İnşallah bu rakamlara ulaşıp ileriki yıllarda ihracat ağırlıklı olarak bu robotu tüm dünyaya lansmanını yapabiliyor oluruz. Türkiye’de bunu ilk üreten, ilk piyasaya sunan firma olmanın gururunu yaşıyoruz. Robotu ilk olarak 13-16 Şubat’ta İzmir’de gerçekleşecek olan Pack Fair Türkiye Ambalajlama Paketleme Teknolojileri Fuarı’nda akabinde 19-21 Mart tarihlerinde Almanya’nın Stuttgart şehrinde gerçekleşecek olan Logimat Lojistik Depolama fuarında sergileyeceğiz. Bu fuarlardan sonra yoğun bir şekilde otomasyon konusuna ağırlık verip Türkiye pazarında da büyük bir yenilik başlatmış olacağız. Fourway mekik robotunu dünyada üreten sayılı firmaların arasında bir Türk firmasının olması ayrıca gurur verici. Temesist; Türkiye’de ilk, dünyada da bu işi yapan ilk 5 firma arasındaki yerini almış olacak. Robot; iş gücünü düşürerek kullandığınız alanın pale sayısını arttırıyor, verimliliği artırıyor, hızı arttırıyor, hata yapma şansını düşürüyor. Dolayısıyla işletmelere çok büyük bir katma değer sağlıyor.” dedi.
DÜNYA DEVLERİNE YERLİ VE MİLLİ DEPO
Temesist olarak dünya devi firmaların akıllı raflarını ve depolarını yaptıklarını yineleyen Gül, “Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası büyük firmaların, tüm dünyadaki projelerine de teklifler veriyoruz, nakliye ve montaj durumlarının lehimize olduğu ülkelerde projeler alabiliyoruz. 2023 yılında başta otomotiv ve gıda sektörleri olmak üzere birçok dünya devinin işlerini teslim ettik. Gıda sektörünün devlerinden İsviçre kökenli yabancı bir kuruluşun büyük bir deposunu tamamlayarak teslim ettik. Bizim için müşteri ayrımı olmaz ama özellikle büyük müşteriler tarafından tercih edilmek bizim için başka bir gurur kaynağı. Üretimimiz tamamen yerli ve milli. Fiyatlarımız, Avrupa’daki rakiplerimize göre daha uygun. Türk mühendislerimizin tamamen yerli olarak geliştirdikleri teknoloji ile Avrupa’da büyük firmalara yapmış olduğumuz işlerin referans olması, firmamızın donanım ve kapasitesi uluslararası firmaların bizi tercih etmesinin başlıca sebepleri arasındadır.” ifadelerini kullandı.
İLAVE YATIRIMLA İSTİHDAMDA YÜZDE 30 ARTIŞ
2024’te mevcut pazar payını koruyarak firmayı daha ileri taşımak, daha iyi yerlere getirebilmek için durmadan çalıştıklarını vurgulayan Gül, “Bilecik’teki fabrikanın kapasitesini 20 bin kapalı metre kareden 25 bin metre kareye çıkarıyoruz. Yeni bir ünite, yeni bir fabrika binası ilave ediyoruz. Bu da yeni ilave istihdam demektir. Çalışan sayımızı 2024’te yüzde 30 daha artıracağız. Pazar payımızla eşdeğer bölgedeki istihdama, iş gücüne önemli bir katkımız olacak.” dedi.
Yine 2024 yılında fabrika yatırımının tamamlanmasıyla kapasite artışı, 4 yönlü mekik robot ve otomasyon konusunda önemli yatırımlara devam edileceğinin altını çizen Gül, “Fabrikada üretimde tam otomasyona geçmek için çalışmalarımız var. Yani Temesist yaptığı yatırımlarla sadece 2024 yılını değil, 2030’lu 2040’lı yılları hedefliyor.” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.