Güvenlik çözümlerinin iş ortaklarının en çok sattığı teknoloji (yüzde 59) ve en çok işe alım yaptıkları alan (yüzde 38) olduğunu açıklayan BT ekosisteminin küresel liderlerinden TD SYNNEX Teknoloji Çözümleri ve Yeni Nesil Teknolojiler Direktörü Hakan Duman, bugün kutlanan “Veri Koruma Günü” nedeniyle şirketlere ve çalışanlara yönelik önemli uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu.
BT ekosisteminin küresel ölçekte lider distribütörlerinden olan ve BT’nin ihtiyaç duyduğu tüm çözümleri tek çatı altında sunan TD SYNNEX’in “Teknolojinin Yönü” raporunda güvenlik, potansiyel müşterilerin en sık talep ettiği teknoloji ve işe alım yaptıkları alan olarak listeleniyor. Hatta güvenlik iş ortaklarının en çok sattığı teknoloji (yüzde 59), en çok işe alım yaptıkları alan (yüzde 38) ve iki yıl içinde en çok önem verdikleri konu olarak ilk sıralarda yer aldı. Veri güvenliği de bilgi teknolojileri alanında en önemli konulardan biri olarak günümüzde büyük önem taşıyor. Bu nedenle 2006 yılında Avrupa Konseyi tarafından 28 Ocak günü “Avrupa Veri Koruma Günü” olarak ilan edilmiş ve 2016 yılından itibaren ülkemizde de bu tarih “Veri Koruma Günü” olarak kutlanıyor.
BT ekosisteminin küresel ölçekte lider distribütörlerinden olan ve BT’nin ihtiyaç duyduğu tüm çözümleri tek çatı altında sunan TD SYNNEX Teknoloji Çözümleri ve Yeni Nesil Teknolojiler Direktörü Hakan Duman da bu özel gün kapsamında veri güvenliği için alınabilecek temel önlemler konusunda önemli bilgiler ve tavsiyeler paylaştı. Söz konusu siber güvenlik olduğunda bu konuyla ilgili farkındalık çalışmalarının tek bir gün veya aya sığdırılmadan yılın geneline yayılması gerektiğine dikkat Duman, “Kurum ve çalışanları güvende tutmak için tüm yıl boyunca düzenli eğitimler verilmeli ve tabii ki güncel teknolojiler uygulanmalıdır. Çalışanlar düzenli aralıklarda BT güvenlik departmanından bilmeleri gereken en yaygın siber güvenlik sorunlarından bazılarına ilişkin uyarılar veya eğitim bildirimleri alıyor. Listenin en üstünde genelde kimlik avı saldırıları, güçlü bir parola kullanmanın önemi ve çok faktörlü kimlik doğrulama gibi çözümlerin kullanımının önemi vurgulanıyor. İnsanlara hem işte hem de günlük yaşamın her alanında çevrim içi ortamda nasıl güvende kalacakları konusunda yararlı tavsiyeler ve bilgilendirmeler sağlamak BT güvenlik departmanının önemli bir görevidir. İnsanlara kendilerini saldırılardan nasıl koruyacakları konusunda temel tavsiyelerde bulunmak bile ihlalleri durdurmada önemli bir adım olacaktır.” dedi.
“Birçok kuruluş için gerçek şu ki, kullanıcıları siber saldırılara karşı ilk ve çoğunlukla son savunma hattıdır.” ifadelerini kullanan Duman, “İşletmelerde hem siber güvenlik ekiplerinin hem de yönetimin yararlı tavsiye ve desteklerinin tüm yıl boyunca mevcut olduğundan emin olmak gerekiyor. Siber güvenliğe odaklanmak toplantı odalarından başlamalı. Yanıltıcı kimlik avı testleriyle güvensizlik yaratmanın veya kurbanları testlere kanmakla suçlamanın kimseye faydası olmadığını hatırlamakta da fayda var. Siber güvenlik farkındalığının gerçekten oluşturulması için çalışanlar mevcut tehditlerin farkında olmaları ve yönetim de onları bu tehditlere karşı korumalıdır.” şeklinde konuştu.
TD SYNNEX Teknoloji Çözümleri ve Yeni Nesil Teknolojiler Direktörü Hakan Duman açıklamasının devamında şirket çalışanlarına siber güvenliklerini sağlamaları için şu tavsiyelerde bulundu:
İlk adım olarak güçlü parolalar kullanın
Şirketlerin veri güvenliğinin en temel adımlarından birisi çalışanlarının güçlü, karmaşık ve benzersiz parolalar oluşturmasıdır. İlk adımda bu parolalar oluşturulduktan sonra düzenli olarak belirli periyodlarda değişiklikler yapılmalıdır. Bunun yanında kritik verilerde çift faktörlü kimlik doğrulama sistemi de kullanılabilir. Zayıf parolalar, hesaplarınızın kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesine neden olabilir. Güçlü bir parola kullanarak hesaplarınızı yetkisiz erişimlere karşı koruyabilir ve kişisel bilgilerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.
Güvenlik yazılımlarıyla koruma kalkanı sağlayın
Güvenlik yazılımı kullanmak, çalışanların ve kuruluşların bilgisayar sistemlerini, verilerini ve diğer dijital varlıklarını korumak için hayati bir öneme sahip. Güvenlik yazılımları, bilgisayar virüsleri, solucanlar, truva atları, casus yazılımlar ve diğer zararlı yazılımlara karşı koruma sağlar. Bu tür kötü amaçlı yazılımların bilgisayara bulaşması durumunda, güvenlik yazılımı tehditleri tespit edip temizleyerek sistem güvenliğini sağlar.
Güvenliğin önemli parçası olarak çalışanlarınızı eğitin
Çalışanlarınıza eğitimlerle bilgi güvenliği konusunda farkındalık kazandırın. Çalışanlar, güvenlik tehditleri konusunda bilgi sahibi olduklarında, potansiyel riskleri daha iyi anlarlar ve bu risklere karşı nasıl önlemler alacaklarını öğrenirler. Birçok veri güvenliği ihlali, çalışanların bilinçsizce ya da dikkatsizce güvenlik politikalarına uymamalarından kaynaklanır. Personel eğitimi, çalışanlara doğru güvenlik protokollerini uygulamaları konusunda rehberlik eder ve insan hatalarını minimize eder.
Veri kaybı durumunda hızlı bir kurtarma planı oluşturun
Veri yedekleme süreçleri düzenli ve otomatik olarak yapılmalı, yedekleme kopyaları güvenli bir şekilde depolanmalı ve düzenli olarak geri dönüş testleri yapılmalıdır. Bu sayede veri kaybı durumunda etkili bir kurtarma sağlanabilir.
Güvenli bir ağ altyapısı kullanın
Güvenli ağ ayarları, yetkisiz kişilerin ağa girişini engelleyerek bilgi güvenliğini artırır. Ağda doğru konfigürasyon yapılmamışsa saldırganlar ağa sızabilir ve hassas bilgilere erişebilir. Güvenli bir ağ altyapısı virüs, solucan ve diğer zararlı yazılımlara karşı savunma sağlar.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.