Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu (FCIC) iş birliğiyle bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen 9. DEİK-FCIC Uluslararası Mühendislik Forumu, “Toplulukları Canlandırmak: Teknik Müşavirlik (TD) Sektörü Doğal Felaket Sonrası İyileşmeyi Nasıl Destekliyor” temasıyla 1 Aralık 2023 tarihinde DEİK Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sektöre yön veren global şirketler, kamu otoriteleri ve iş insanlarının bir araya geldiği 9. DEİK-FCIC Uluslararası Mühendislik Forumuna, DEİK/Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkanı Munis Özer, İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu Başkanı Mohamed E. Abdelrahman, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı İrfan Aker, T.C. Ticaret Bakanlığı Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Dairesi Başkanı Murat Nesimoğlu, İslam Kalkınma Bankası Satın Alma Uzmanı Elhadj Malick Soumare ve 50’ye yakın iş insanı katıldı. 

Munis Özer, “Kaçınılmaz doğa olaylarını, tehlikelerini ve kayıplarını onararak, acil iyileştirme önlemleri alarak azaltabiliriz”

DEİK/Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkanı Munis Özer, “Üyelerimiz yurt dışı projelerde aktif olarak yer alan saygın Türk müşavirlik, mühendislik ve mimarlık şirketlerinden oluşuyor. DEİK/Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi olarak, hedef ülkelerde Türk teknik müşavirlik firmaları için yeni iş fırsatları yaratmayı amaçlıyoruz. İş Konseyimiz,  hedef ülkelere heyet ziyaretleri düzenleyerek, toplantı, özel görüşme ve iş forumu gibi etkinlikler düzenliyoruz. Geçen ay Özbekistan’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de belirli çalışma gündemleri çerçevesinde hedef ülkelere, heyet ziyaretleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi. DEİK/Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi ile FCIC arasında iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla 2014 yılında Mutabakat Zaptı imzalandığını hatırlatan Özer, son yıllarda depremlerin yanı sıra aşırı hava kirliliği ve iklim felaketlerinin de arttığını belirterek, “2023 yılı dünya çapında sel felaketlerinin yılı oldu. Çin, Hindistan, Güneydoğu Asya ve Batı Afrika’da sel baskınları yaşandı. Aralık ayında Amerika’da da önemli iklim anormallikleri ve kasırga, sel gibi olaylar yaşandı. Bunlar kaçınılmaz doğa olaylarıdır ve bunların tehlikelerini ve kayıplarını onararak, sonrasında acil iyileştirme önlemleri alarak azaltabiliriz” dedi.

İrfan Aker: “DEİK ve FCIC, İslam ülkelerinde inşaat ve kalkınma alanında iş birliğinin güçlendirilmesinde oldukça verimli”

Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı İrfan Aker ise, “Küresel değişimlere gelecek olursak, öncelikle iklim değişikliği ve küresel ısınma var, dünya çapında daha fazla ekstrem hava olayları yaşanıyor. Bildiğiniz gibi geçmişte sel felaketleri yaşadık. DEİK ve FCIC, İslam ülkelerinde inşaat ve kalkınma alanında kilit paydaşlar arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesinde oldukça verimli. Afrika’nın en batısından, Asya’nın en doğusuna kadar İslam ülkeleri, milyonlarca insanın hayatını sekteye uğratmaya devam eden, defalarca yaşanan felaket olaylarına maruz kaldı. Kurtarma operasyonunu desteklemek için hızlı ve etkili müdahale nasıl sağlanır? Bu durum İslam ülkelerinin şu anda ihtiyaç duyduğu müşavirler ve kooperatifler arasında uzmanlaşmış kapasitelerin geliştirilmesini gerektiriyor. Düzenlediğimiz bu forum, doğal afetlerle ilgili zorlukların daha iyi anlaşılmasını ve en etkili müdahaleyi sağlayacak bilgi ve deneyimlerini ölçeklendirmeleri için üyelerimize fırsatları aktarıyor” dedi.

Elhadj Malick Soumare: “FCIC üyeleri büyük miktarda insan kaynağı istihdamı ile ulusal kalkınmada kritik bir rol oynuyor”

İslam Kalkınma Bankası Satın Alma Uzmanı Elhadj Malick Soumare, “FCIC üyeleri için bu forumun özellikle İslam Kalkınma Bankası’nın hem Türkiye’de hem de üye ülkelerde finanse ettiği projelerde uluslararası rekabete girerek pazarı genişletmeleri açısından faydalı olmasını bekliyorum. İnşaat sektörünün çeşitli alt sektörlerle bağlantılı olması, hammadde kullanması ve hem teknik hem de yarı vasıflı büyük miktarda insan kaynağı istihdam etmesi nedeniyle ulusal kalkınmada kritik bir rol oynuyor. FCIC üyeleri, altyapı inşası için ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeydeki fırsatlardan yararlanmaya yönelik yeteneklerin geliştirilmesinde kritik bir rol oynuyor” dedi.

Murat Nesimoğlu: “Mühendislik danışmanlığının yaşam koşullarımızın iyileştirilmesinde hayati bir rol oynadığına inanıyoruz”

T.C. Ticaret Bakanlığı Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Dairesi Başkanı Murat Nesimoğlu ise “Her yıl farkındalık yaratan ve güncel kalmamızı sağlayan DEİK-FCIC Uluslararası Mühendislik Forumunda dünyadaki en güncel konulara değinme şansı buluyoruz. Bu seneki ana konumuz doğal afetler sonrası toparlanma. Her katılımcının dünyada hızla değişen koşullarla başa çıkma becerilerini daha iyi geliştirmelerine yardımcı olmasını umuyorum. Mühendislik danışmanlığının sadece ekonomik fayda sağlayan bir iş olmadığını, aynı zamanda yaşam koşullarımızın iyileştirilmesinde de hayati bir rol oynadığına inanıyoruz. Bu nedenle bu sektör doğal afetlerin öncesinde, sırasında ve sonrasında mücadele etme şansı yaratıyor. Mühendislik müşavirlik sektörü, risk yönetimi ve tahmin yetenekleriyle afetlerden insanoğlunun daha büyük zarar görmesini engelleme, afet müdahale yetenekleriyle afet sırasında hasarı azaltma şansı yarattığı gibi, afet sonrası iyileştirme yetenekleriyle de hepimiz için fırsatlar yaratıyor” dedi.

“Depremler ve İyileştirme Planlaması” paneli FCIC Başkanı Mohamed Abdelrahman   moderatörlüğünde, WB Ülke Ofisinden Salih Buğra Erdurmuş ve SuYapi Mühendislik A.Ş. Yapısal Tasarım ve Ulaştırma Direktörü Umut Akın’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Su Yönetimi (Taşkın Kontrolü-Kuraklık Yönetimi) panelinde ise, İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu Başkan Yardımcısı Moncef Ziani ve İsDB Ülke Ofisinden Nevzat Yaşar tarafından sunum gercekleştirildi. 

Forumda ayrıca, İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) Direktörü Kazım Gökhan Elgin tarafindan “Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi” sunumu ile FCIC Başkan Yardımcısı Abdul Aziz tarafından “Afetlere Müdahale ve Kurtarma Sırasında İnşaat Mühendislerinin Rolü – Bangladeş Örnek Olay İncelemesi” sunumu yapılan forumda, ATCEA Yönetim Kurulu Üyesi ve PROMER Danışmanlık ve Mühendislik CEO’su Yüksel Tonguç forumun özetini gerçekleştirdi. 

9. DEİK-FCIC Uluslararası Mühendislik Forumu, NKY Mimarlık ve Mühendislik sponsorluğunda düzenlendi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın