Dünya halı sektörü, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) ve Tüyap Fuarcılık Grubu işbirliğiyle 5-8 Aralık’ta İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek CFE 2023 – Carpet & Flooring Expo Fuarı’nda buluşuyor. İHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler, “Düzenleyeceğimiz ilk fuarda halı dünyasını İstanbul’da bir araya getireceğiz” dedi. 

Analiz Gazetesi’nden Çağlar ÇAĞATAY’ın haberine göre; Halı ticaretinde dünyanın buluşma adresi yeniden İstanbul oluyor. 1935 yılına kadar halı ticaretinde merkezin İstanbul olduğunu, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki süreçte Almanya’nın, düzenlediği fuarlarla İstanbul’un yerine geçtiğini ifade eden İstanbul Halı İhracatçı Birliği (İHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler, 5-8 Aralık tarihleri arasında İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) ve Tüyap Fuarcılık Grubu işbirliğiyle İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek CFE 2023 – Carpet & Flooring Expo Fuarı öncesi açıklamalar yaptı. İHİB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kayhan ve İHİB Yönetim Kurulu Üyesi Serra Oruç’un hazır bulunduğu toplantıda konuşan Diler, “Uzun yıllardır dünya halı sektörü Almanya’da düzenlenen Domotex Fuarı’nda buluşuyordu. Fuarın en büyük katılımcısı da Türkiye’ydi. Fuarın yaklaşık yüzde 30’ini Türkiye oluşturuyordu. Bu süreçte başta Almanya’daki Domotex’in bağlı olduğu Deutsche Messe grubuyla fuarı bir yıl Türkiye’de, bir yıl Almanya’da düzenlemek üzere yaklaşık 2 yıldır görüşüyorduk. Ön protokol de imzalamıştık. Ancak görüşmeler olumlu neticelenmedi” diye konuştu.   

51’i yabancı 329 firma katılıyor 

Sonuç olarak Türkiye’de tamamen milli bir fuar düzenlemesi yönünde karar alındığını bildiren Diler, “İstanbul’un her yönden ön plana çıkacağını düşünüyoruz. THY’nin dünyanın birçok ülkesinden İstanbul’a uçuş yapması da İstanbul’u daha cazip hale getiriyor. Almanya vize konusunda katılımcı firmalara ve ziyaretçilere sıkıntı yaratıyordu ve İran, Pakistan, Hindistan gibi üretici ülkelerden gelenler çok zorlanıyordu. Sonrasında Türkiye de vize konusunda problemler yaşamaya başladı. Tüm bu gelişmeler birleşince biz de Almanya’daki fuara katılmama kararı aldık ve kendi fuarımızı düzenleme noktasında GAHİB ile birleştik. Halı ticaretinin merkezinin yeniden İstanbul olması için harekete geçtik. Daha ilk kez düzenlenecek olmasına rağmen dünyanın birçok halı üreticisi ülkesinden ilgi gördük. 5-8 Aralık tarihlerinde düzenlenecek fuarımıza İran, Hindistan, Pakistan, Fas ve Türkmenistan gibi ülkeler katılıyor. Dünyanın dört bir noktasından alıcılarla halı üreticileri İstanbul’da bir araya gelecek. 278’i yerli firma olmak üzere toplamda 329 firma fuarımızda yer alacak. Bizim amacımız kısa vadede dünya halı ticaretinin merkezini yeniden İstanbul yapmak” dedi. Türkiye’nin bir halı ülkesi olduğunun altını çizen Diler, “2 milyar 750 milyon dolarlık bir ihracatımız var.”  Halı ihracatında Çin’den sonra dünya ikincisiyiz. Amacımız birinciliği yakalamak. Dokuma makine halısında ise dünya birincisiyiz. Türkiye’den ihracatın düşüş gösterdiği noktada ihracatını artıran ender sektörlerden biriyiz” diye konuştu. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın