Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından, Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) iş birliğinde, bu yıl ikincisi düzenlenen “Türkiye-Çin İş Konferansı” 29 Kasım 2023 tarihinde Pekin’de gerçekleştirildi.

Çin Uluslararası Tedarik Zincirleri Fuarı kapsamında, “Ekonomileri Yatırım, Ticaret ve Tedarik Zinciriyle Birleştirmek” ana temasıyla düzenlenen etkinlik, T.C. Pekin Büyükelçisi Dr. İsmail Hakkı Musa, DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu ile CCPIT Başkan Yardımcısı Li Qingshuang başta olmak üzere 250’den fazla Türk ve Çinli iş insanının katılımıyla gerçekleştirildi.

Büyükelçi Musa: “Çin, Asya’daki en büyük, dünyadaki üçüncü büyük ticaret ortağımız”

Konferansın açılışında konuşan T.C. Pekin Büyükelçisi Dr. İsmail Hakkı Musa, Türkiye’nin stratejik konumu, üretim potansiyeli, lojistik imkânları, tedarik ve üretim kapasitesiyle, bölgesinde ve küresel düzeyde önemli bir ülke olarak öne çıkmakta olduğunun altını çizdi. Musa, ”Tarihin, coğrafyanın, stratejinin, küresel dinamiklerin ve nihayet sağduyunun Türkleri ve Çinlileri daha yakın iş birliğine, daha yakın çalışmaya davet ettiği açıktır” dedi. 

Musa, Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin geliştiğine işaret ederek, “Çin, Asya’daki en büyük, dünyada ise üçüncü en büyük ticaret ortağımız konumunda bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi son 20 yılda, 40 kat artarak 2022’de yaklaşık 45 milyar dolarlık bir rekora imza attı. 1200’ü aşkın Çinli şirket Türkiye’de, 100 kadar Türk şirketi de Çin’de kârlı faaliyetlerini sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Musa, iki ülke arasında sürdürülebilir bir ekonomik iş birliği ilişkisi kurulması için ticaretin dengeli şekilde yürütülmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Hem ekonomilerimizin yapısı itibarıyla hem de tek taraflı çabalarla Türkiye aleyhine ticaret açığının dengelenmesi için atılabilecek önemli adımlar var. Çin’in dünya genelinde 160 milyar doları aşkın yatırımı bulunuyor. Türkiye’nin bu yatırımdaki payı ise beklentimizin altındadır. Bu çerçevede, Çinli iş insanlarının Türkiye’deki yatırımlarına hız kazandırmaları ve ihracat çalışmalarımızı kolaylaştırmaları en büyük beklentilerimiz arasındadır” dedi.

Li Qingshuang: “Çin-Türkiye işbirliğinin gelişmesine destek vermeyi dürdüreceğiz.”

CCPIT Başkan Yardımcısı Li Qingshuang konuşmasında, “Çin ve Türkiye arasındaki ikili ticaret hacminin bu yılın ilk üç çeyreğinde yıllık bazda yüzde 15,6 artışla 33,44 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, “İki ülke iş dünyası Kuşak ve Yol’un ortak inşası çerçevesinde ticaret, yatırım, altyapı, yeşil enerji ve diğer alanlardaki işbirliğini derinleştirmeye devam etmiştir. İki ülke arasındaki yatırım büyüklüğü 3 milyar doları aşmıştır.” şeklinde konuştu. 

Li, Pekin’de ilk kez düzenlenen Çin Uluslararası Tedarik Zincirleri Fuarı’na 60’a yakın Türk şirketinin katılmasının önem taşıdığına işaret ederek “CCPIT, Türkiye ve Çin arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini güçlendirmeyi istiyor. Bu bağlamda, DEİK ve TÜSİAD gibi muadil kuruluşlarla işbirliği anlaşmaları imzaladık” dedi. Gelecekte daha fazla kaliteli Türk ürününün Çin pazarına girmesine yardımcı olmak, Çinli şirketlerin Türkiye’de yatırım yapmasına ve iş kurmasına destek olmak için çalışmayı sürdüreceklerinin altını çizdi. Çin’in ekonomik ve ticari ilişkilerinin yeni bir seviyeye getirilmesi ve iki ülke arasındaki işbirliklerinin arttırılmasını amaçladıklarını ifade etti. 

Korhan Kurdoğlu: “Çin’den gelecek know-how ile Türkiye’de dijitalleşme konusunda pek çok ortak proje hayata geçirebilir”

DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu ise, konferansın ana teması “küresel tedarik zincirleri”nin, işletmelerin rekabet gücü ve ülkelerin ekonomik büyümesine katkısı açısından hayati önemde olduğunu vurguladı. Çin Başbakanı Li Qiang ev sahipliğindeki yabancı yatırımcılar toplantısına da katıldıklarını aktaran Kurdoğlu, “Dünyada ardı ardına yaşanan çoklu kriz ortamında, küresel tedarik ve üretim zincirleri de yeniden şekilleniyor. Şirketlerin tedarik ağlarını veya üretim üslerini daha yakın coğrafyalara, kendi ülkelerine veya partner olarak gördükleri ülkelere kaydırmaya başladıklarını gözlemliyoruz. Türkiye, küresel tedarik zincirlerinin uzun bir dönemden beri önemli bir parçası. Çin ile iş birliğinin ve dengeli ekonomik ilişkiler geliştirmenin ülkemize büyük bir değer katacağına inanıyoruz. Çin’in hem küresel tedarik zincirlerindeki güçlü konumu hem de dijitalleşme ve yeni teknolojiler alanında dünya lideri olma yolunda attığı sağlam adımlar düşünüldüğünde, ülkemiz için de önemli iş birliği alanları ve fırsatları sunduğunu görüyoruz. Türkiye’de, Çin’den gelecek know-how ile özellikle akıllı üretim, sağlık teknolojileri, büyük veri, nesnelerin interneti dahil dijitalleşme konusunda pek çok ortak proje hayata geçirebilir. Kazan-kazan olarak görülecek projeler, Türkiye’nin Avrupa ile iç içe girmiş bağları ile, Çin’i Avrupa’ya daha da yaklaştıracaktır. Çin de Türkiye için Ticaret Bakanlığımızın “Uzak Ülkeler” stratejisi kapsamındaki odak ülkelerden biri olarak, Asya ülkelerine açılan bir kapı niteliğinde. Çin, 800 milyon dijital kullanıcısı ve 400 milyon orta sınıfı ile ürettiği kadar tüketen bir ülke olarak, Türkiye için önemli bir pazar ve aynı zamanda büyük potansiyel barındıran bir ticaret ortağı. Bu ortaklığın geliştirilmesi, Türkiye ve Çin arasında ticaretin dengelenebilmesi ve iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi için TÜSİAD ve DEİK olarak, karşı kanat kuruluşumuz CCPIT ve Çin’in diğer sektörel kuruluşları ile yakın temaslarımızı sürdürüyoruz” dedi.

TÜSİAD Şanhay Network Üyesi / DTİK Çin İş Konseyi Üyesi ve Burger King CEO’su Atakan Bozkurt moderatörlüğünde gerçekleşen panele, TÜSİAD Şanhay Network Koordinatörü ve Beko Çin  Ürün Yönetimi ve Pazarlama Direktörü Onur Türkmen, ZTE Türkiye CTO’su Gu Xinyu, TÜSİAD Şanhay Network Üyesi / DTİK Çin İş Konseyi Üyesi ve Çimtaş Ningbo Genel Müdürü ve Çin Resmi Temsilcisi Emrah Ercen, FIBERHOME International (Beijing) Technologies CEO’su Xu Lei, China Coal Construction Group Genel Müdür Yardımcısı Gui Zhao ile TÜSİAD Şanhay Network Üyesi ve Softtech Çin CEO’su Doruk Keser katılarak Türkiye ve Çin arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerin geliştirilmesi ve iş birliklerinin arttırılmasına yönelik görüşlerini paylaştılar.

II. Türkiye-Çin İş Konferansı, TFI TAB Gıda Yatırımları, Beko, CLK Worldwide, Çimtaş(Ningbo) ve Softtech sponsorluğunda gerçekleştirildi. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın