Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kenti dünyanın marka şehirlerinden biri haline getirmek için kolları sıvadı. Palandöken’i yeni ‘Davos’ yapmak amacıyla hazırlanan turizm master planı için önümüzdeki dönemde çalışmalar başlatılacak. En az 2 milyar dolar yatırımın planlandığı projeye göre dağın diğer tarafında yer alan ve Palandöken 2 olarak adlandırılan Konaklı Kayak Merkezi, yeniden hayat bulacak.

Analiz Gazetesi’nden Çağlar Çağatay’ın haberine göre; Erzurum, dünyanın marka şehirlerinden biri olmak için kolları sıvadı. Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kenti dünyanın yeni Davos’u yapmak için kolları sıvadı. 12.5 kilometreyle Türkiye’nin en uzun pistine sahip olan, uluslararası standartlara sahip 55 pistin toplam uzunluğu ise 87 kilometreyi bulan kış turizminin göz bebeği Palandöken, yeni master planıyla dünyaya adını altın harflerle yazdıracak. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in Palandöken’i yeni ‘Davos’ yapmak amacıyla hazırladığı turizm master planı için önümüzdeki dönemde çalışmalar başlatılacak. En az 2 milyar dolar yatırımın planlandığı projeye göre dağın diğer tarafında yer alan ve Palandöken 2 olarak adlandırılan Konaklı Kayak Merkezi, yeniden hayat bulacak. Dağın eteklerinde bir kayak tatil köyü olarak kurulacak olan Konaklı Kayak Merkezi, dünyaca ünlü otel zincirlerine ev sahipliği yapacak. Kayak merkezi ise uluslararası standartlara sahip pistleri, telesiyejleri ve sosyal donatıları kayak severlerin bir numaralı gözdesi halini alacak. Kurulacak spor tesisleriyle 12 ay boyunca hizmet verecek olan Palandöken kayak merkezine 22 kilometre uzaklıkta bulunan Konaklı Kayak Merkezi, liflerle birleşecek. Ejder markasıyla işletilecek olan her iki kayak merkezi, 5 yıl içinde dünyanın yeni Davos’u olacak.  

Altyapı çalışmaları tamamlandı 

Kayak merkezine yönelik hazırlanan yeni master planını paylaşmak için basın mensuplarıyla bir araya gelen Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’u dünyanın marka şehirlerinden biri haline getirmek istediklerini söyledi. Bu kapsamda 2016 yılında işletmesini devraldıkları Palandöken kayak merkezi ile ilk adımı attıklarını anlatan Sekmen, “Dağda tüm altyapıyı yeniden düzenledik. Teknik kapasiteyi yüzde 100 çalıştırdık. Ejder’i ana destinasyon markamız haline getirdik” dedi.  Uluslararası standartlarda 55 pistlerinin olduğunu anlatan Sekmen, “12.5 kilometreyle Türkiye’nin en uzun pistine sahibiz. Pistlerimizin toplam uzunluğu ise 87 kilometre. Saatte 24 bin kişiyi taşıyacak bir lift ağı kurduk. Saatte 400 metre suni karlama yapıyoruz. Aydınlatma, personel yönetimi, kameralarla izleme, suni karlama gibi tüm sistemler akıllı ve uzaktan yönetiliyor. 7/24 kameralarla izleyerek dağda güvenlik önlemi alıyoruz. Böylece kaybolma gibi durumların önüne geçiyoruz. Bizde 6 yıldır hiç kayıp vakası yaşanmadı” diye konuştu. 

10 kilometrelik gece kayağı 

Palandöken’de kar saklama depoları oluşturduklarının bilgisini veren Sekmen, “100 birim karın 60 birimini muhafaza ediyoruz. Bu karı da suni karlamanın altına seriyor böylece pist kalitesini artırıyoruz. Sezonun başında sezon ortasındaymış konforu sağlıyoruz. Ayrıca gece kayağı için aydınlatma yapıyoruz. Avrupa’da 4-5 km gece kayağı yapılma imkânı var. Bizde ise bu 10 km. Gündüz gibi kayak yapabiliyorsunuz” dedi.  Palandöken’de turizmin 12 aya yayılması için FİFA standardında 20 adet futbol sahası yaptıklarını belirten Sekmen, şunları söyledi: “Spor turizmini yüksek irtifaya yayarak büyük bir fark yarattık. Burada hem ülkemiz hem de dünyada yüzlerce futbol takımını kamp için ağılıyoruz. Yine Avrupa’nın tek olimpik yüzme havuzunu kurduk. Ayrıca atlama kulelerimiz, curling, buz hokeyi, buz pateni gibi onlarca kapalı spor salonu oluşturduk. Burada birçok sporcu kamp için gelip aylarca konaklıyor, kamp yapıyor” diye konuştu.  

Havalimanına 15 dakika

Palandöken’in havalimanına 15 dakika, şehre ise 5 dakika mesafede yer aldığını anlatan Sekmen, “Bu bizi dünyada diğer kayak merkezlerinden ayıran en önemli özelliğimiz. Dağda 3 bin 500 yatak kapasitesi bulunuyor. Geçen yıl 1 milyon 950 bin kişiyi ağırladık. Bu yıl 2.5 milyon ziyaretçi hedefliyoruz. Turizm Bakanlığı’nın kararı gereği otellerin sürdürülebilir belgesi alması gerekiyor. Biz bunu 3 yıl önce aldık. Türkiye’de bu alanda belgeyi ilk alan kayak merkezi olduk” dedi.  

Yurt dışına danışmanlık veriyor

Türkiye’deki kayak tesislerinin yanı sıra Bulgaristan, Gürcistan gibi ülkelerin kayak merkezlerine danışmanlık desteği verdiklerini anlatan Sekmen şunları anlattı: “Aynı zamanda binlerce öğrenciye kayak eğitimi veriyoruz. Şimdiye kadar 200 bin öğrenciyi bulduk. Özellikle kadınlarımız ve kız çocuklarımızın kayak sporunu öğrenmesini çok istiyorum. Onlara özel bir ihtimam gösteriyoruz ayrıca çocuklarımıza yaz spor okulları da düzenledik” dedi.  


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın