Deloitte?un halka açık şirket bilgilerine dayanarak tespit ettiği ?Tüketici Ürünleri Endüstrisinin Küresel Güçleri 2011? raporu, yaşanan küresel krizin şirketler üzerindeki etkilerinin devam ettiğini ortaya koydu. 2009 mali yılı baz alınarak hazırlanan raporda, dünyanın en büyük 250 tüketici ürünleri markasının pazar performansı değerlendirildi.
Elde edilen sonuçlara göre, 2008 yılında 3,2 trilyon dolar toplam satış geliri olan 250 markanın, küresel finansal kriz nedeniyle 2009 yılındaki gelirinin 2,57 trilyon dolar ciroya düştüğü görüldü. 250 şirketin 149?unda küçülme gerçekleştiği tespit edildi.
Diğer taraftan şirketler önceliklerini maliyet yapılarını düzeltmeye verdikleri ve bu sayede net kar marjında ilerleme kaydedebildikleri gözlemlendi. Rapora göre, genel merkezi Kuzey Amerika?da yer alan şirketler yüzde 9.4 ile en yüksek kar marjına sahip olurken, onları EMEA ve Avrupa bölgeleri izledi. Buna rağmen Kuzey Amerikalı şirketler satışların düşüşünden zarar gördüler ve yüzde 3.2 negatif büyüme gerçekleştirdiler. Latin Amerikalı şirketler ise bu dönemde tek pozitif büyüme gösteren bölge oldu.
Türkiye ise güçlü ekonomik büyüme ve geniş nüfusu nedeniyle dünya tüketici ürünlerinin yer almak istediği ülkeler arasında yer aldı.
Arçelik, Vestel, Anadolu Efes yine listede
Zirvedeki 250 tüketici ürünü şirketi listesinde yer alan Türk markaları krizden etkilense de EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi) için yapılan sıralamada gelirlerini en hızlı artıran dört şirket arasında yer alarak güçlerini gösterdiler.
Baby Boomerlar ve orta sınıf pazarı büyütecek
Rapora göre, tüketici ürünleri şirketleri için baby boomer jenerasyonu halen en önemli alıcı grubunun temsil ederken, gelişen ekonomilerde ise, gelişmekte olan orta sınıfın en önemli alıcılar haline geldiği ifade ediliyor. Çünkü her yıl dünya genelinde yaklaşık 70 milyon yeni tüketicinin orta sınıfa girmesi bekleniyor. Dolayısıyla şirketlerin bu kişilere doğru ürünleri ulaştırmaları için radikal yeniliğe hazırlık yapmaları gerekiyor.
Gelişen pazarlar yenilikler için bir laboratuar haline gelmesi bekleniyor, böylece şirketlerin, bu pazarlardaki tüketicilerin yaşam tarzları ve değerlerine uygun yeni ürün, hizmet, üretim, pazarlama teknikleri geliştirmeleri öngörülüyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.