Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) otomotiv satış sonrası sektörünün sürdürülebilir dönüşümü, teknoloji, girişimcilik ve sermayeye erişimi noktasında çalışmalarına hız verdi. TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş, “Markalar kendi elektrikli araçlarını üretiyor. Bizim de hızlı bir şekilde sanayi sitelerinin değişimini sağlıyor olmamız gerek. Artık elektrikli araçlara hazırlanmalıyız” dedi
Analiz Gazetesi’nden Çağlar Çağatay’ın haberine göre; Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED), otomotiv satış sonrası sektörünün sürdürülebilir dönüşümü, teknoloji, girişimcilik ve sermayeye erişimi noktasında çalışmalarına hız verdi. Federasyon, kısıtlı su kaynaklarının heba olmaması için otomotiv bakım sektöründe harcanan suyun % 80 geri dönüşümünü ve tasarrufunu sağlayacak ‘Su Geri Dönüşüm’ cihazını Ar-Ge yatırımları ve İstanbul Üniversitesi ile iş birliğinde geliştirdi. Ayrıca sektörel atıkların geri dönüşümü konusunda yasal düzenlemeler ilgili bakanlıklarla çalışıyor. Bunun yanında TOBFED, oto yıkama görevlisi, oto kuaför, lastik jant bakım onarım, boyasız göçük onarımı, vale, cam filmi, araç folyo kaplama alanlarında meslek standartlarını ve mesleki yeterlilikleri belirliyor. Aynı zamanda federasyon, otomotiv satış sonrası hizmetler sektöründe kadın girişimcileri ve çalışanları da destekliyor. Kadınların sektörde daha aktif hale gelmesi için ilgili bakanlık ve STK’lar ile ortak projeler yürütüyor. Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Otovınn Ceo’su Serkan Bakırtaş, TOBFED’nun sürdürülebilirlik yaklaşımını, bu alanda yaptıkları çalışmaları ve gelecek dönem hedeflerini Automechanika’nın İstanbul ayağında, TOBFED’in düzenlediği “Mobilitenin Sürdürülebilir Geleceği” panelinde anlattı. Bakırtaş, “Amacımız, otomotiv bakım ve satış sonrası hizmetler sektörünü daha nitelikli, rekabetçi ve sürdürülebilir hale getirebilmek. Sektörümüze emek veren 300 bin KOBİ, Türkiye ekonomisinin görünmez kahramanları. Oto yıkama, otopark, vale, ekspertiz, oto bakım, aksesuarlar, cam filmi ve lastik gibi her gün milyonlarca işlemin gerçekleştirildiği sayısız iş kolunu, 13 üye derneğimizle 81 ilde temsil ediyoruz” dedi.
Sürdürülebilir gelecek vizyonu belirledi
Cumhuriyetimiz ikinci yüzyılına girerken, ekonomik, sosyal ve çevresel üçlü saç ayağında bir atılımın gerekliliğine yürekten inandıklarını dile getiren Bakırtaş, şunları anlattı: “Bu doğrultuda ‘TOBFED Sürdürülebilir Gelecek Raporu ve Eylem Planı’ adlı vizyon belgesini hazırladık. Stratejik iş birlikleri, nitelikli ve kapsayıcı mesleki eğitim ve istihdam, işletmelerin sürdürülebilir dönüşümü, teknoloji, girişimcilik ve sermayeye erişim noktalarında sektöre uluslararası bir kimlik kazandırılması, vizyon belgemizin temel taşlarını oluşturuyor. Bunun için; TOBFED Akademi, Kariyer, Girişimcilik, Sistem, Veri ve Projeler olmak üzere altı yenilikçi markayı hayata geçirdik. Bu markalarımız hakkında genel bir çerçeve çizildiği takdirde, Türkiye’nin ilelebet payidar olması yolunda attığımız adımlar daha açık bir şekilde anlaşılacak.”
TOBFED, yeşile öncülük edecek
‘Ağaçlandırma Yoluyla Karbon Dengeleme Sertifikası’nın bir diğer önemli projeleri olduğuna dikkat çeken Bakırtaş, “Türkiye’nin 2053 karbon nötr hedefi kapsamında hayata geçirilecek TOBFED ormanları neticesinde, sektördeki işletmelere, denetime tabii, geçerli ve şeffaf karbon dengeleme sertifikaları sunulacak ve çevresel, sosyal, yönetişim çerçevelerine uyumlulukları desteklenecek. Bu uyumluluk, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında, ihracat yapabilmek, yurt dışına açılabilmek ve hatta finansman temin edebilmek için zaruri bir şart halini almaya başlamış durumda. Yine sosyal kalkınmayı temin edebilmek için, dezavantajlı grupların desteklenmesinin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği ve bağımlılık ile mücadele gibi anahtar temalara da odaklanıyoruz” dedi.
Kalifiye eleman yetiştiriyoruz
Başkan Bakırtaş, otomotiv sektörünün her geçen gün büyüdüğünü belirterek, “Nitelikli personel artık dünyada devasa bir sorun haline geldi. Otomotiv satış sonrası sektörümüzün nitelikli personellere ihtiyacı var. Bu anlamda yaptığımız çalışmalar devam ediyor. Bununla beraber, TOBFED Akademi projemiz var. Akademi projemizde de yine otomotiv satış sonrasını her geçen gün geliştirecek çalışmalarla beraber eğitimlerimizi sürdürüyor olacağız” diye konuştu. Bakırtaş, “TOBFED Akademi ile her yıl binlerce çalışanı, Mesleki Yeterlilik Kurumu izinleri kapsamında mesleki eğitime tabii tutuyor ve sektörümüze kazandırıyoruz. Daha çok çalışana ulaşmak ve eğitim portföyümüze yeni meslek kodlarını katmak amacındayız. Bunun bir yansıması olarak, model bir hizmet merkezi açmak üzere de çalışmalar yürütüyoruz. Ancak sadece bunlarla yetinmiyoruz. Pozitif, ölçümlenebilir sosyal ve çevresel etki oluşturarak finansal getiri elde etmeye odaklanan etki yatırımcılığı perspektifini benimsiyor ve bu doğrultuda Kalkınma Etki Tahvili projemizin temellerini atıyoruz. KET, belirli bir havuzdan seçilen ve nitelikli mesleki eğitime tabii tutulan çalışanların kariyerlerinin, staj ve işte çalışarak öğrenme imkanları, işe yerleştirme desteği neticesinde, bir ödeyicinin sadece başarılı vaka için ödeme taahhüdünde bulunduğu bir istihdam modeli” dedi.
Dijital dönüşüme ihtiyaç var
Bakırtaş, şunları kaydetti: “TOBFED otopark sorunlarını ele aldı. Otopark sorunu deyip geçmeyelim. Her gün 2 milyon araç park ediliyor ve otopark inanılmaz bir sorun. İstanbul’da park arayışı, trafiğin sıkışmasının yüzde 35-40’ının nedeni. Bu bağlamda yaptığımız çalışmalarla hem optimizasyon yaparak hem de birçok otoparkı da sisteme katarak tüketicinin park etmesine yardımcı olacağız. Trafikte boşu boşuna o kadar süre geçirilmeyecek. Bu çok önemsediğimiz bir konu. Verilerle ilgili de önemli çalışmalarımız var. Veri toplayıp işlemek çok anlamlı. Bu bağlamda TOBFED’in üyelerinin, işletmelerinin dijital dönüşüme ayak uydurmasını önemsiyoruz.”
Elektrikli araçlara hazırlanıyoruz
Bakırtaş, elektrikli araçlarla ilgili sürecin çok kıymetli olduğunu belirterek, “Milli gururumuz olan Togg’un üretilmesiyle birlikte sektörümüzün buna hazırlanması gerekiyor. Togg’un servislerinin kurulması, satış sonrası şarj lokasyonlarında şarj edilmesi ve mobil şarjla ilgili de önemli projelerimiz var. Yeniliklere açık olmamız, dijitalleşmemiz lazım, sürdürülebilir yani çevre dostu servislerin hayata geçiyor olması lazım. Devrim niteliğinde değişimin olması gerekiyor. Bugün birçok marka kendi elektrikli araçlarını üretiyor. Bizim de hızlı bir şekilde sanayi sitelerinin değişimini sağlıyor olmamız lazım. Sanayi sitelerindeki işletmelerin güncellenmesi önce bir peronu sonra iki- üç peronu elektrikli araçların bakım ve onarımına hazır hale getirmesi gerekiyor. Elektrikli araçlara hazırlanmalıyız. 2035 yılında artık içten yanmalı araçları görmeyeceğiz. Togg’un da bize verdiği avantajla otomotiv sektörünü, satış sonrasını hazırlıyor olmamız lazım” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.