ABD’de geçen hafta açıklanan Ekim ayı istihdam rakamlarının faiz artırımlarının sonuna gelindiği tezini güçlendirmesi ve tahvil faizlerinin aşağı yönlü eğilimi küresel piyasaların yeni haftaya iyimser bir zeminde başlamasını sağladı. Bu kapsamda son iki haftada net bir yön tayin etmekte zorlanan ve Orta Doğu’daki savaşın başından bu yana eksi bölgede seyreden Borsa İstanbul’un dün en iyi performans sergileyen borsalar arasında yer aldığını gördük. Bugün ise piyasalara yön verebilecek önemde bir konu başlığı bulunmuyor. Dolayısıyla yurt içi piyasaların dün kazanılan momentumu ne ölçüde koruyabileceğini takip edeceğiz. BIST-100 endeksinin teknik açıdan kritik olduğunu düşündüğümüz 7800 puanı aşması ve Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primindeki geri çekilme ise destekleyici faktörler olarak öne çıkıyor.
TL: TL’nin görünümünde anlamlı bir değişim göze çarpmazken kurda hafif yukarı yönlü eğilimin devam ettiğini görüyoruz. 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi %40 seviyesine yaklaşırken son iki haftada 60 baz puan civarında geri çekilen Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primi ise 370 baz puanın altına inmiş durumda. Öte yandan dün gerçekleştirilen 11 ay vadeli bono ihalesinde bileşik faiz %40,03 olarak gerçekleşti. 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ihalesinde dönemsel faiz %7,94 oldu. Bugün ise 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin yeniden ihraçları düzenlenecek. Bu ihalelerde oluşacak faizin ikincil piyasada hareketlilik yarattığını görebiliriz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada Ocak 2029 vadeli dolar cinsi sukuk ihracı için bankalara yetki verildiğini belirtti. Bu yıl uluslararası piyasalardan 7,5 milyar dolar borçlanan Hazine 10 milyar dolar borçlanma öngörüyordu. Hazine’nin Ekim ayı sonunda açıkladığı 2024 programına göre ise gelecek yıl uluslararası piyasalardan tahvil ve kira sertifikası ihraçları yoluyla 10 milyar dolar büyüklüğünde finansman öngörülüyor.
Borsa İstanbul: Son iki haftada yatay bir eğilim sergileyerek net bir yön tayin etmekte zorlanan Borsa İstanbul yeni haftaya ise çok daha iyimser bir zeminde başladı. Kritik teknik seviyelerin aşılmasının yanında ABD tahvil faizlerinin geri çekilmesinin küresel risk iştahına pozitif yansımasının da iyimser havada etkili olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 7800 puanın üzerinde kalınmasının kısa vadede yukarı yönlü hareket alanının genişlemesine katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz. Ancak yukarıda 8000 puanın oldukça önemli bir direnç noktasına dönüştüğünün altını çizmek isteriz.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.