OİB’in düzenlediği Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda (OGTY) yılın şampiyonu seçilen Newky, yapay zeka ve sensörler sayesinde dijital anahtara dönüştürdüğü cep telefonu ile araçları siber saldırılardan koruyor.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü kutladığımız 2023 yılında 35 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşacağız.”
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Türkiye otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlenen Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda (OGTY) ödüller sahiplerini buldu. Bu yıl 12.si “Sürdürülebilirlik” teması ile gerçekleştirilen OGTY’de yılın birincisi Newky projesi ile Çetin Kosifoğlu oldu.
Büyük ödül olan 360 bin TL’nin sahibi olan Newky, yapay zeka ve sensörlerle donatılan bir araç siber güvenlik kutusu özelliği taşıyor. Yapay zeka ile kullanıcının biyometrik verilerini cep telefonunda çok faktörlü doğrulamadan geçiren ve telefonu güvenli bir dijital anahtara dönüştüren Newky, böylece QR kod okutularak bağlanılan araçları siber saldırılardan koruyor. Aracın elektronik kontrol ünitesini koruyan proje, aynı zamanda paylaşımlı araçlardaki parça değişim ve hırsızlık teşebbüslerini de tespit ederek müdahale için bilgilendirme yapıyor.
OİB’in Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde düzenlediği yarışma, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ile OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ev sahipliğinde Bilişim Vadisinde gerçekleştirildi. Sektör profesyonellerinden akademisyenlere, girişimcilerden öğrencilere kadar çok sayıda katılımcıya ev sahipliği yapan yarışmada, sektörde fark yaratacak yenilikçi projeler toplam 1 milyon 200 bin TL nakdi ödülün yanı sıra, İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezinde proje geliştirme, İTÜ Big Bang sahnesinde yarışma ve otomotiv sanayinin deneyiminden ve geniş ağından faydalanma gibi ayrıcalıklar da elde etti.
İkinci Wyseye, üçüncü ise Driven AVS oldu
OGTY’de ikinci seçilen Enes Koşar’ın projesi Wyseye, görüntü işleme ve yapay zeka algoritmaları ile araçların üretim hattında, son kullanıcıya teslim noktalarında, yetkili ve özel servislerde son durum tespiti üzerinde çalışıyor. Araç üzerindeki küçük hasarları hızla ve hassas bir şekilde tespit eden proje, üretim hatlarının verimliliğini artırmak, kalite kontrol süreçlerini optimize etmek ve araçların müşterilere sorunsuz bir şekilde teslim edilmesini sağlamak için kullanılabileceği gibi, sigorta ve mobilite sektörlerinde de büyük bir dönüşüm yaratmayı amaçlıyor.
OGTY’de üçüncü olan Josef Karaburun’un Driven AVS firmasının geliştirdiği dijital antrenör Point 3S, yarış araçlarına kolaylıkla montajlanabilen, araca yerleştirilmiş sensörler ile sürüşü tur tur analiz eden bir cihaz özelliği taşıyor. Yarış pilotlarını hedefleyen proje, pisti mini sektörlere bölüp en çok zaman kaybedilen mini sektörü tespit ediyor ve kullanıcıya mini bir analiz sunuyor. Üzerindeki kamera sayesinde de yapılan hatayı tek dokunmayla ekranda oynatıp öğrenim sürecini kolaylaştırıyor.
Çelik: “Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşacağız”
Törende konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Bu yıl ocak-eylülde otomotiv ihracatımız yüzde 15 artışla 25,6 milyar dolar oldu. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü kutladığımız 2023 yılında 34 milyar dolarlık rekor ihracat hedefliyorduk. Ancak şu müjdeyi verebilirim, yıl sonunda bu hedefin de üzerine çıkacağız ve 35 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşacağız. Şimdiden emeği geçen tüm ihracatçılarımızı gönülden tebrik ederim. OGTY ile bugüne kadar elde ettiğimiz sonuçlar geleceğe yönelik heyecanımızı artırıyor. Tüm bu gayretlerimizin Türkiye’nin dünya otomotiv endüstrisindeki rekabetçiliğini artıracak tasarımların ve projelerin ortaya çıkmasına ve sanayiye kazandırılmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.
Burhanoğlu: “Desteklediğimiz projeler 22,6 milyon dolar yatırım aldı”
OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da “OGTY’de bugüne dek ödül alan 119 projeye yaklaşık 667 bin dolar nakdi ödül dağıttık. Projelerin takip işlemlerini 2015 yılından bugüne İTÜ Çekirdek iş birliğiyle sürdürüyoruz. Desteklediğimiz projeler, şimdiye dek 22,6 milyon dolar yatırım aldı, 26 milyon dolar ciroya ve 1.000 kişilik bir istihdama ulaştı, yüzde 48’i de şirketleşti. Artık Mobility/Sustainability girişimcileri nereden destek alacağını, nerede can suyu bulacağını biliyor. Mobilitede yatırım alan her iki projeden biri bizden çıkıyor. Sektörümüzü ve dolayısıyla ülkemizi kalkındırmak için hep birlikte hareket etmeliyiz” dedi.
Teknoloji Editörü ve Sunucu Ahmet Can’ın moderatörlüğünü yaptığı 12. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasında, “Elektrikli Araçlar ve Ötesi” ve “Yeni Nesil Enerji Çözümleri” ve “Sürdürülebilirlikte Yeni İş Modelleri” başlıklı panellerde alanlarında başarılı isimler görüşleriyle programa renk kattı. Yarışmaya ayrıca en çok proje gönderen Bursa Uludağ Üniversitesine de ödül verildi. Ödül, Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’a takdim edildi.
OGTY’de dereceye giren ilk beş proje
1- Newky -360 bin TL
2- Wyseye -240 bin TL
3- Driven AVS – 220 bin TL
4- ZGN Otonom- 200 bin TL
5- SuTech Otonom Teknoloji A.Ş. SuCooter projesi-180 bin TL.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.