Türkiye’nin nitelikli insan gücüne katkı sağlamak için çalışan 23 Yetenek Derneği’nin düzenlediği “Zirve 23”e 5 bin üniversiteli katıldı. “Geleceğe Adım At” temalı etkinlikte açıklanan “23 Araştırma” sonuçlarına göre Türk gençleri geleceklerinden umutlu.
Gençler için gençler tarafından kurulan 23 Yetenek Derneği’nin farklı sektörlerden ve uzmanlık alanlarından seçkin konuklar ile üniversite öğrencilerini bir araya getiren etkinliği “Zirve 23” sona erdi.
“Geleceğe Adım At” temasıyla düzenlenen zirvenin “Denge”, “Merak”, “Huzur” , “Vicdan”, “Tutku”, “Cesaret” ve “Devrim” temalarındaki öğlen oturumlarının konuşmacıları şöyleydi: Yazar & Düşünür Alev Alatlı, Türkiye Tasarım Vakfı Kurucusu Mehmet Kalyoncu, Şef & Sosyal Girişimci Ebru Baybara Demir, Kale Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Shazam Kurucusu ve CEO’su Chris Barton, Psikoterapist Mehmet Dinç, Swipeline Kurucusu Umut Yaka, Avane Cloud Kitchens Kurucusu Ahmet Orhon, Param Kurucusu ve CEO’su Emin Can Yılmaz ve Kiralarsın Kurucu Ortak & CEO’su Başak Baykan.
Kale Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay şunları söyledi: “Denge, elde edebileceğimiz bir şey değil, yaşamın kendisidir ve hayatın sürekli hareket hâlinde olduğunu bilmeliyiz. Erdemler iki aşırı ucun ortasıdır; insanın mutlu olmak için iki uç arasında bir denge bulması gerekir ki açık fikirli ve anlayışlı olduktan sonra, insan her yaşta dengesini kurabilir. Ben de kendi dengemi kendime özel biçimde buldum.”
Sistematik bakış açısı geliştirmenin önemini vurgulayan Okyay; çatışma, hatta kaos olmadan denge olmayacağını belirterek “Her şeyin başı dünyaya iyi bakmaktan geçiyor. Egosisteme değil, ekosisteme sahip çıkmalıyız.” dedi.
Shazam Kurucusu ve CEO’su Chris Barton “Eşsiz fikirler yaratmak için her şeyden önce merak etmelisiniz. Shazam’ı ilk geliştirdiğimde her şey çok karmaşıktı; fakat onun üstesinden gelebileceğime inandım. Artık merak ettiğiniz şarkıyı aramaya, ismini yazmaya, sözlerini yazmaya ihtiyacınız yok; sadece bir tuşa basıp keyfinize bakıyorsunuz.”
“Kendimizi analiz ederek içimizdeki potansiyeli keşfetmeliyiz.”
Shazam’ın ticari yolculuğuna da değinen Barton şöyle konuştu: “Şirket, 2002 yılında İngiltere’de faaliyete geçmesi rağmen, kısa süre içinde dünya pazarına açılarak Japonya, ABD, Avustralya ve Almanya gibi farklı ülkelerde uluslararası bir sansasyon hâline geldi. 2009’da en çok indirilen uygulama olan ve kendi özel küme arama motorunu oluşturan Shazam, farklı müzik türlerinin ‘parmak izlerinin’ yer aldığı devasa bir veri tabanına sahip.”
Psikoterapist Mehmet Dinç ise şu sözlerle Zirve’ye katkıda bulundu: “İçimizdeki yaşama sevincini daima canlı tutmalıyız. Çünkü bütün zorlukların ve travmaların üstesinden ancak onunla gelebiliriz. En büyük hazinemiz yaşamımızdır, onu ciddiye almalı ve ona özen göstermeliyiz. Kendimizi analiz ederek içimizdeki potansiyeli keşfetmeli ve ömür boyu yaşama sevincimizin peşinden gitmeliyiz.”
Swipeline Media Kurucu Ortağı Umut Yaka’nın moderatörlüğünde düzenlenen “Cesaret: Girişimcilik Paneli”nin konukları Avana Cloud Kitchens Kurucu ve CEO’su Ahmet Orhon, Param Kurucusu Emin Can Yılmaz ve Kiralarsın Kurucusu ve CEO’su Başak Baykan’dı.
Ahmet Orhon; yatırımcı ekosisteminin, henüz yolculuğunun çok başında olduğunu, ayrıca para ve ekip konusundaki kısıtlı imkânlara rağmen hareket edildiğini belirtti. Cesaretle ilerlemenin, belirsizliklerle barışık olmanın girişimcilik için kaçınılmazlığını vurguladı. Türkiye’nin nevi şahsına münhasır ekosistem olduğunu söyleyen Orhon, “Neyi daha iyi yapabileceğimize kafayı yormalıyız. Fikir danışın, gardınızı da düşürmeyin.” dedi. Orhon, ayrıca girişimi olan gençleri birlikte çalışmaya davet etti.
Türkiye’nin ilk elektronik para kuruluşu Param adına konuşan Emin Can Yılmaz: “Girişimci, risk alabildiği müddetçe girişimcidir. Çünkü işin her aşaması bir risktir ve ‘başarısızlıkla yüzleştiğiniz an’ çok önemlidir. O nedenle cesaret ve vazgeçmemek çok önemli. ‘Hayır’ cevabı karşısında motivasyonunuzu düşürmeyin. Ortaklıklarınıza önem verin ve bir sorun varsa, onu çözmeye odaklanan ekibe sahip çıkın.”
Ebru Baybara Demir: “Yaşadığınız yeri daha iyi bir yer hâline getirin.”
“Bir kadın girişimci olarak, cesaretimi kazanmak çok uzun yıllarımı aldı.” diyen Kiralarsın Kurucusu ve CEO’su Başak Baykan, “İçinizde girişimci olmak isteyenler varsa, doğru zamanı bekleyin ve cesaretli davranın.” dedi. Baykan, sözlerine şöyle devam etti: “Kadın girişimcilere sesleniyorum: Birbirimize ihtiyâcımız var. Herkes başka kadın girişimcilerden öğrendiklerini diğer kadın girişimcilere vermek için hevesli. Mutlaka birbirinizle iletişime geçin. Erkek girişimcilere de kurucu ortak olarak en az bir kadın girişimciyle çalışmalarını öneriyorum. ‘Hayır’ cevabını alsanız bile fikirlerinizi anlatmaktan çekinmeyin. Fikrinize birilerini inandırmak ve onlara da hayal ettirmek, bu süreçte çok önemli.”
Deprem bölgesinin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illerinde hayata geçirdiği sosyal sorumluluk ve gönüllülük projeleriyle toplumsal gelişime katkı sunan Şef ve Sosyal Girişimci Ebru Baybara Demir, konuşmasında kadim Anadolu kültürüne vurgu yaptı: “Sofraya konulan her yemeğin tadı, gücünü aldığı topraktan ve fayda sağladığı yaşamlardan gelir. Unutmayın ki çok güzel bir ülkede, ortak geçmişi paylaştığımız insanlarla birlikte yaşıyoruz; hiçbir şey bundan daha önemli değil. Bu nedenle birbirinize kenetlenin. Gideceğiniz en kıymetli yer memleketinizdir, aldığınız eğitimi memleketiniz için avantaja çevirin. Bunu yaparken de tutkunuzu asla kaybetmeyin. Anadolu’nun kadim kültürüyle bilginizi birleştirin ve yaşadığınız yeri daha iyi bir yer hâline getirin.”
Mehmet Kalyoncu: “Bu topraklar bize emanet, üzerinde ne yaptığımıza çok dikkat etmeliyiz.”
Türkiye Tasarım Vakfı Kurucusu Mehmet Kalyoncu, “Zirve 23”ün “Vicdan” oturumunun konuşmacısıydı. Kalyoncu şu ifadelerde bulundu:
“Vicdan, insanın kendisiyle yüzleşmesini, kalbiyle aklının uyumlu çalışmasını gerektirir. Türkiye Tasarım Vakfı olarak 6 Şubat’taki yıkıcı depremden sonra ‘durumdan vazife çıkararak’ aylardır Hatay’ın tasarım ve gelişimi için çalışıyoruz. Bize emanet edilen bu topraklarda daha güzel şehirler olsun diye. Bu emanete sahip çıkmalı ve birbirimize güvenmeliyiz. Depremde şehirlerimiz yıkıldı, etrafımızdaki savaşlarda Kiev yıkıldı, Bağdat yıkıldı, Halep yıkıldı. İnsanlığın başladığı topraklar olan Mezopotamya’da kadim şehirler bir bir yok oldu. Bugün ise Gazze yıkılıyor. Bunlar, akılsızlığın değil, vicdansızlığın bir sonucu. O nedenle dünyamızın en büyük ihtiyacı bugün vicdandır.”
Alev Alatlı: “Türkler çalışkan, zeki ve pratiktir.”
“Devrim” oturumunun konuşmacısı yazar ve düşünür Alev Alatlı, sözlerine “Türkler çalışkan, zeki ve pratiktir.” vurgusuyla başladı. Bu özellikleri kullanmaya devam etmek için gençlere “sinmemeyi öğrenin” tavsiyesinden bulunan Alatlı, şöyle devam etti: “Şu sıralar çok güzel ve kutlu haberler alıyorum. Kuvâ-yi İlmiyeler kurulmaya başlamış. Ne demek istediğimi anlıyorsunuz. İlim sahipleri, bilim insanları… Nasıl ki o dönemde İstiklal Harbi’nde savaşmak için Türkiye’nin her köşesinde Kuvâ-yi Millîyeler kurulduysa, bu dönemde de dünyayı ve Türkiye’yi anlamak için sizlerin bir araya gelip Türkiye’nin dört bir yanında Kuvâ-yi İlmiye’leri kurması şart olmuştur.”
“Gençler Kendi Gelecekleri Konusunda Çoğunlukla Umutlu”
Zirve’nin önemli çıktılarından biri de yeni kurulan ve ilk kez kamuoyuna duyurulan “23 Araştırma”nın gençlik çalışmasının sonuçlarıydı. Harvard Üniversitesi araştırmacısı Ahmet Akbıyık’ın sunduğu araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’deki 18-30 yaş arasındaki 2157 katılımcının yarısından fazlası ülke geleceği konusunda daha az umutluyken, kendi gelecekleri konusunda çoğunlukla umutlu.
“Gençleri anlamak için yapılan çalışmalarda, 20 yıldır aynı sorular soruluyor. Bu sorular değerli, ama yeni gelen jenerasyonlarla aynı dili konuşmuyor” diyen Akbıyık: “Bildiğiniz gibi 23, gençleri en iyi anlayan kurum. Buna ek olarak gençleri en iyi anlatan kurum da olmak istiyoruz. O nedenle periyodik saha araştırmaları yapmaya devam edeceğiz.”
23 Araştırma’nın anketiyle; 23 yaş üstündeki katılımcıların ekonomi, açlık, göç gibi yakın gelecekteki sorunlara daha çok odaklandığı tespit edildi. 23 yaş altındakilerin ise sınırlı doğal kaynaklar, küresel ısınma gibi uzun vadeli sorunlara daha çok odaklandığı görüldü.
23’ün yıl boyu süren faaliyetlerinin başlangıcı olan Zirvenin sonunda, araştırmalarla gelecekte de gençleri en iyi anlamak ve buna yönelik etkili işler ortaya koymak için çalışılacağı hissedildi.
Türkiye’nin 81 İlinden Başvuru, Her Bölgeden Katılım
Zirve kapanırken düşüncelerini aktaran Yönetim Kurulu Başkanı Çağrı Yıldız ‘’Bu sene Türkiye’nin 81 ilinden başvuru aldık. Türkiye’nin dört bir yanına temas edebildiğimiz ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen sizlerle birlikte olduğumuz için çok mutluyuz.’’ diyerek sonraki senelerde de bu etkiyi büyütmeyi hedeflediklerini ve Türkiye’nin nitelikli insan kaynağına katkı sağlayabilmek için çalışmaya devam edeceklerini aktardı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.