7 Ekim 2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 551 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde,

  • Elektrikli araçlara sunulan şarj hizmetine ilişkin faturaların düzenlenme süresine,
  • Şarj hizmetine ilişkin bilgiler ile bu hizmet karşılığında düzenlenen faturada yer alan bilgilerin anlık olarak Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmesine, 

ilişkin düzenleme ve açıklamalar yapıldı.

07.10.2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 551 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde,

  • Elektrikli araçlara sunulan şarj hizmetine ilişkin faturaların düzenlenme süresine,
  • Şarj hizmetine ilişkin bilgiler ile bu hizmet karşılığında düzenlenen faturada yer alan bilgilerin anlık olarak Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmesine,

ilişkin düzenleme ve açıklamalar yapılmıştır.

Tebliğde yer alan düzenleme ve açıklamalar aşağıda özetlenmiştir.

1. Fatura düzenleme süresi

Tebliğde, Vergi Usul Kanunu’nun 231 ve mükerrer 257. maddelerinde yer alan yetki çerçevesinde, elektrikli araçlara sunulan şarj hizmetine ilişkin faturanın teslim anında düzenlenmesi uygun bulunmuştur.

Öte yandan Tebliğde, aşağıdaki koşulların sağlanması durumunda, (katma değer vergisi açısından vergilendirme dönemi aşılmamak şartıyla) yedi günde bir fatura düzenlenmesine de izin verilmiştir.

  • Şarj hizmeti verilecek kişilerle asgari altı aylık sözleşme düzenlenmesi
  • Verilen her bir şarj hizmetine ilişkin bilgileri içerecek şekilde bir icmal hazırlanması ve bu icmallerin düzenlenecek faturaya eklenmesi
  • Bu kapsamda verilen şarj hizmetine ilişkin bilgilerin anlık olarak Başkanlık ile paylaşılması.

2. Sürekli bilgi verme zorunluluğu getirilenler ile bildirilecek bilgiler

Tebliğ ile şarj ağı işletmecilerine, şarj istasyonlarından gerçekleştirilen şarj hizmetlerine ilişkin bilgiler ile bu hizmet karşılığında düzenlenen faturada yer alan bilgileri anlık olarak elektronik ortamda GİB Teknoloji sistemlerine bildirme zorunluluğu getirilmiştir.

Tebliğ ile Başkanlığa, sürekli bilgi verme yükümlülüğü getirilenlerin bildirmesi gereken bilgilere ilişkin veri format ve standardı ile bilgi verme zamanı ve dönemini yayımlanacak teknik kılavuzlarla belirleme konusunda yetki verilmiştir.

3. Sorumluluk ve ceza uygulaması

Tebliğde, şarj ağı işletmecilerinin, elektronik ortamda bildirdikleri bilgilerin doğruluğundan sorumlu oldukları, bu bilgileri Başkanlığın belirlemiş olduğu format, standart ve bildirim yöntemine uygun olarak bildirmek zorunda oldukları, belirlenen format, standart ve bildirim yöntemi haricinde bildirilen bilgilerin kabul edilmeyeceği ve bildirim yapılmamış sayılacağı açıklanmıştır.

4. İlk bildirimin yapılması

Tebliğin geçici 1. maddesinde, getirilen sürekli bilgi verme yükümlülüğü kapsamında yapılacak ilk bildirimin, teknik kılavuzların yayımlanmasını müteakip ynokc.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak duyuru ile belirlenen tarihte yapılacağı belirtilmiştir.

5. Yürürlük

Tebliğde;

  • Fatura düzenleme süresine ilişkin 4. maddenin, 02.01.2024 tarihinden itibaren gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde,
  • Diğer maddelerinin yayımı tarihinde,

yürürlüğe girmesi öngörülmüştür.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın