Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş iş birliğinde “Ekonomi, Borsa ve Şirketler için Halka Arz Süreçleri” bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.

SATSO’nun resmi eğitim/seminer platformu SATSO Akademi kapsamında Oda Hizmet Binasında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un ev sahipliğindeki etkinlikte Tacirler Yatırım Genel Müdürü Dr. Buğra Baban, Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Aşçıoğlu ve Kurumsal Finansman Müdürü Ayça Atalay borsa yatırımları, şirketlerin halka arz başvuru süreçleri gibi birçok konuda katılımcılara ayrıntılı bilgiler aktarıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, borsanın hem şirketlerin etki alanını genişletmek, yeni yatırımlara olanak sağlamasının yanında yatırımcılar için de kısa-uzun vadede kazanç sağlamasına imkan sağladığını belirtti. Borsanın gerekliliğine vurgu yaparak Tacirler Yatırım Temsilcilerine verecekleri bilgiler ve katılımları için teşekkür etti.

Tacirler Yatırım Genel Müdürü Dr. Buğra Baban, “Tacirler Yatırım olarak Türkiye’de 25 şubemiz ve küçük bir bankaya eş değer bilançomuz var. 1 milyar dolara yakın fon yönetiyor ve yatırımların değerlendirilmesine yardımcı oluyoruz. Bugün SATSO’da bulunmaktan dolayı mutluyuz. Çok büyük bir hizmet kampüsü oluşturmuş bir Oda. Üye büyüklüğü ve yaptığı işler ile de sürekli gündemde. Burada hem kendimizi, faaliyetlerimizi tanıtmaktan, yatırımı anlatmaktan memnuniyet duyduk. Teşekkür ediyoruz.” dedi.

Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Aşçıoğlu, “Tacirler Yatırım olarak devlet müessesesi gibi ciddi çalışıyoruz, ince eleyip sık dokuyoruz. İnsanlara sadece yatırım anlamında değil finansal okuryazarlık anlamında da faydalı olmaya çalışıyoruz. Kişilerin bütçe fazlası vermesi ile yatırım yapması için motive ediyoruz. Faizler bana göre artmaya devam edecektir. Maalesef bir finansmana ulaşırken %70 fazlasını verip sonucunda fayda sağlaması beklenemez. Dünyada birçok insan paradan para kazanıyor. Üretimle ilgilenmiyor. Halka arz bu günlerde çok popüler, çok başvuru oluyor ve herkese eşit paylaşım yapılıyor. Bugün bu şekilde hangi firmaya girsen para kazanıyorsun.

Üreticilerimiz geçtiğimiz yıl ürettiği aynı sayıda ürünü bugün kat kat fazla maliyetle üretiyor ve bu süreçte sattığı ürünün parasının gelmesi de biraz sürüyor. Bu süreçte yeniden üretmesi lazım ve bunda da önceden bankalara koşuyorlardı ancak faiz gerçeği frenliyor. Faiz arttığı süreçte borsada bir zaman sonra patinaj olması muhtemeldir.

Türkiye olarak Polonya ve Kenya’dan sonra dünyanın 3. Ucuz borsasıyız. Sistem tersine çalışıyor. Maalesef borsa bir oyuna döndü. Borsada yapacağınız işlerde seviye tespitine dikkat edin. Borsada uzun vadeli yatırım iyidir ve strateji gerektirir. Borsa insanlara ayak uydurur ancak sonra pişman da edebilir. Parayı kazanan da mutlu olmaz kaybeden de. Bu nedenle bir stratejiniz olmalıdır. Faiz böyle devam ederse kazançta borsaya rakip olur.” dedi.

Kurumsal Finansman Müdürü Ayça Atalay, “Son 2 yıldır halka arzlarda ciddi patlama var. 2021’den bu yana 130 halka arz gerçekleşti. 2011 yılından 2021 yılına kadar 10 yıllık 130 adet idi 2.5 yılda bu rakam geçildi. Ekim ayı itibariyle yatırımcı sayısı 7 milyona ulaştı. Halka arza olduğunuz zaman şirketinizin hisselerini paydaşlara açıyorsunuz. Başka ortaklarınız oluyor. Bilgilerinizi şeffaf düzende belli aralıklarla açıklamanız gerekiyor. Kurumsal bir şirket olmalısınız. Kurumsallaşan firmalar daha çok dikkat çeker hem yatırımda hem istihdamda. Krediler bile daha uyguna alınabilir. Şu an bekleyen 180 halka arz talebi var. SPK’nın belirli şartları var ardından borsa da sizleri incelemek istiyor. Halka arza başvuracak şirketlerin önce tfrs incelemesi yaptırmasını öneriyoruz.” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın