Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin, ülkeler arası kültürel iş birliğini artırmak, sektöre tanıtım ve pazarlama açısından büyük katkı sunmak amacıyla düzenlediği 1. İstanbul Balkan Turizm Borsası Fuarı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda kapılarını açtı. Balkan ülkeleri ile Türkiye arasındaki turizm potansiyelini açığa çıkarması beklenen ve borsa niteliği taşıyan fuara, 20 ülkeden katılımlar, alım heyetleri ile ziyaretçiler katılım sağladı.
Türkiye’de turizm vizyonunun gelişmesinde büyük katkıları olan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yeni bir fuarı hayata geçirdi. Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki turizm ilişkilerinigüçlendirmek, geliştirmek ve var olan potansiyeli açığa çıkarmak amacıyla 20-22 Eylül 2023 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen 1. İstanbul Balkan Turizm Borsası Fuarı, TÜRSAB Fuarcılık Hizmetleri Ticaret A.Ş. tarafından İBB Kültür A.Ş. iş birliği ile organize edildi.
ALIM HEYETLERİ İSTANBUL’DA BULUŞTU
B2B ağırlıklı olarak organize edilen fuar, hedef ülkelerden gelen alım heyetlerini dünyanın birçok yerinden gelen katılımcı ve ziyaretçilerle İstanbul gibi stratejik öneme sahip bir şehirde buluşturdu. Fuara; KKTC, Arnavutluk, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Bosna Hersek, Çin, Hırvatistan, Hindistan, İtalya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova, Malezya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Uganda, Ürdün ve Yunanistan’ın da bulunduğu birçok ülkeden katılımcıların yanı sıra farklı ülkelerden alım satım heyetleri ile çok sayıda ziyaretçi katılım gösterdi.
HEDEF, KARŞILIKLI ZİYARETÇİ HACMİNİ 12 MİLYONA ÇIKARMAK
Katılımcılara yeni iş fırsatları, ulusal ve uluslararası turizm uzmanları ile bilgi alışverişi yapma ve yeni destinasyon, ürün ve hizmetlerin tanıtımını yapma imkânı sağlayan fuarda, iş birlikleri imkanlarının artırılmasını sağladı. Fuarın açılışında konuşan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye’nin konumu itibarıyla Asya ve Avrupa arasında bir köprü oluşturduğuna dikkat çekerek, 1. İstanbul Balkan Turizm Borsası Fuarı’nın Balkan ülkeleri ve Türkiye arasındaki iş birliklerini arttığını, sosyal ve ekonomik ilişkileri de güçlendirdiğini söyledi. Özellikle pandemi sonrası süreçte yakın mesafeli destinasyonların seyahat tercihlerinde öne çıktığına dikkat çeken Bağlıkaya, sözlerine şöyle devam etti:
“Birbirine coğrafi olarak son derece yakın olan Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki turizm hareketleri ise henüz beklenen seviyelere ulaşabilmiş değil. Balkan ülkelerinden Türkiye’ye 5,6 milyon ziyaretçi gelirken Türkiye’den Balkanlara giden ziyaretçi sayısı da yaklaşık 2,1 milyon düzeyinde bulunuyor. Buna göre Balkan ülkeleri ile Türkiye arasında 7,7 milyon civarında bir turist hareketliliğinden söz etmemiz mümkün. Balkan ülkelerinde 60 milyonun, Türkiye’de ise 85 milyonun üzerinde kişinin yaşadığını dikkate aldığımızda yaklaşık 150 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz. Bu nüfus büyüklüğünün yanında, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki tarihi, kültürel ve ekonomik bağlar düşünüldüğünde turizmde çok daha yüksek rakamlara çıkabilme potansiyeline sahibiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. iş birliği ile organize ettiğimiz bu fuarımız, turizmde sektörel hacmin ve iş kalitesinin artırılması amacıyla bir borsa niteliği taşıyor.
Bu fuarla hedefimiz; bölgedeki turizm hareketinin daha da hızlanmasını sağlayarak karşılıklı ziyaretçi hacmini ilk etapta 12 milyonun üzerine çıkarmak, sonrasında da daha yüksek seviyelere taşımaktır.Karşılıklı iş birliğini geliştirecek, turizmin gücüyle ivme kazanan dostluk bağlarını daha da güçlendirecek bu önemli etkinliğin; İstanbul’a, ülkemize ve Balkan coğrafyasından fuara katılan değerli turizmcilerimize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Fuarın Balkan ülkeleri ve Türk turizmine hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
GÜRKAN: BALKANLARLA İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN KÖPRÜ OLMAYA HAZIRIZ”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Edirne’nin Türkiye ile Balkan coğrafyası arasında bir geçiş noktası olduğunu hatırlatarak turizmin karşılıklı gelişmesi için ellerinden gelen tüm katkıyı sunmaya hazır olduklarını belirtti. Edirne’nin 2014 yılında 2 milyon ziyaretçi ağırladığını TÜRSAB ile gerçekleştirdikleri çalışmalar neticesinde bu rakamın 2019 yılında 5,5 milyona ulaştığını hatırlatarak önümüzdeki süreçte bu sayıyı 10 milyona çıkartmayı hedeflediklerini söyledi. Balkanlarla kültürel ilişkilerin geliştirilmesinde ve turizm ilişkilerinin geliştirilmesinde Edirne olarak köprü vazifesi yapmaya açık olduklarını vurgulayan Gürkan, Edirne’nin turizmde daha da gelişmesi için yatırımcıları bölgeye davet etti.
ATAOĞLU: KUZEY KIBRIS OLARAK BALKANLARDAN DAHA ÇOK TURİST BEKLİYORUZ
KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da yaptığı konuşmada ülkeye gelen ziyaretçi sayısının pandemi öncesi dönemi yakaladığını söyledi. KKTC’yi Türkiye’den sonra en çok Avrupalıların ziyaret ettiğini işaret eden Ataoğlu, Balkanlar da daha çok sayıda ziyaretçi beklediklerini ifade etti.
Geçtiğimiz Temmuz ayında hizmete giren yeni havalimanının KKTC turizmine önemli katkılar yapmasının beklendiğini dile getiren Ataoğlu, “Yeni havalimanına geniş gövdeli uçaklar da inebilecek”. Girne ve Magusa’daki yeni turizm yatırımlarına dikkat çeken Ataoğlu, sağlık, spor ve alternatif turizm alanlarında yatırımcıları KKTC’ye davet etti.
TÜROB BAŞKANI ERESİN: “İŞ BİRLİĞİNE DEVAM EDECEĞİZ”
Daha sonra kürsüye çıkan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, “Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü uzun yıllardan bu yana yakın destinasyonlar arasında turizm hareketlerinin geliştirilmesine vurgu yapıyor. Bu fuarın da yakın ülkeler arasındaki turizmi geliştireceğine inancım sonsuz. Türkiye sadece turist kabul eden aynı zamanda gönderen bir ülke. TÜROB olarak her türlü desteğe ve iş birliğine devam edeceğiz” dedi.
OYA NARİN: “TURİZM YATIRIMLARININ DA GELİŞMESİ ÇOK ÖNEMLİ”
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin ise konuşmasında fuarın B2B yönüne dikkat çekerek, IBTB’nin turizm profesyonelleri arasındaki görüşmelerle turizm hareket kazandıracağını belirtti. Narin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Balkanların zengin kültürünü bir araya getirmelerinden dolayı gerek İBB gerekse de TÜRSAB’a teşekkür ediyorum. B2B niteliği taşıyan bu organizasyonda hem turizmi geliştirmek hem de geçmişteki bağları geliştirmek için hamle yapıyoruz. Yeni nesillerin de bu kültürel çeşitliliğin parçası olması ve hareketlilik sağlanması çok önemli çünkü bu sadece ekonomik bir hareket değil. Turizm yatırımlarının da gelişmesi bu anlamda çok önemli. Bu fuarın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
TURAN: “BALKANLAR BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ VE ÖNEMLİ”
Fuarın açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dış İlişkiler Danışmanı Mustafa Osman Turan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Balkan coğrafyasına büyük önem verdiklerini ve bu çerçevede Balkan ülkelerinden heyetleri İstanbul’da ağırladıklarını hatırlatarak bu ülkelerle iş birliğine devam ettiklerini kaydetti. Balkan ülkeleriyle ilişkilerin gelişmesi için geliştirdikleri projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Turan şöyle konuştu:
“Balkanlar bizim için çok değerli ve önemli. Belediye Başkanımız ve Belediyemiz Balkanlar ile ilişkileri geliştirmek için önemli inisiyatifler alıyor. Bugün burada başlayan bu önemli toplantı da Balkanlardaki şehirler ve ülkelerle Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçlıyor. O nedenle bizim için ayrıca önemli. Katılım gösteren ve emek veren herkese başkanımız adına teşekkürlerimi sunuyorum.”
FUAR PANEL VE ETKİNLİKLERLE DEVAM EDECEK
20-22 Eylül tarihlerinde açık olacak olan fuar, panel söyleşi ve etkinliklerle devam edecek. “Balkan Milletleri Arasında Kültürel İlişkiler”, “Uluslararası Karayolu Turizm Taşımacılığı ve Interbus”, “TV Dizilerinin Balkanlardaki Popülaritesi ve Turizme Etkisi” konulu paneller düzenlenirken renkli etkinlikler de ziyaretçilerle buluştu.
ALIM HEYETLERİ KATILIMCI VE ZİYARETÇİLERLE BULUŞACAK
Bir turizm borsası niteliğinde gerçekleştirilen fuar, hedef ülkelerden gelecek satın alım heyetlerini dünyanın dört bir yanından gelen katılımcı ve ziyaretçilerle buluşturdu. Aralarında KKTC, Arnavutluk, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Bosna Hersek, Çin, Hırvatistan, Hindistan, İsrail, İtalya, Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova, Malezya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Uganda, Ürdün ve Yunanistan’ın da bulunduğu birçok ülkeden katılımcıyı ağırlayan fuar; katılımcılara yeni iş fırsatları, ulusal ve uluslararası turizm uzmanları ile bilgi alışverişi yapma ve yeni destinasyon, ürün ve hizmetlerin tanıtımını yapma imkanı sundu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.