Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER)’nin desteğiyle düzenlenen sektörünün dünyadaki 3., Avrupa’nın 2. büyük fuarı ZÜCHEX Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı, 17 Eylül Pazar günü son buldu. 33. kez TÜYAP’ta 14-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenen fuara 150’den fazla ülkeden 1200 marka katıldı. ZUCH X Talks programı kapsamında 2023 hedefi 7 milyar dolarlık ihracat için e-ihracatı artırmanın yolları konuşuldu. Fuarda 2 milyar dolarlık ticarete imza atılırken, fuara Avrupalı ve ABD’li satın almacılar damga vurdu.

12 milyar dolar büyüklüğe ulaşan mutfak sektörünün kalbinin attığı ZUCHEX Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı, 14-17 Eylül tarihleri arasında 33. kez TÜYAP’ta kapılarını açtı. Dünyanın en büyük 3., Avrupa’nın ise en büyük 2. fuarı konumunda olan fuara 150’den fazla ülkeden 1200 marka ile 45 bin kişi bir araya geldi. Sektörünün çatı derneği ZÜCDER tarafından düzenlenen ZUCHEX’te 100 bin metrekarelik bir kapalı alana sahip 14 salonun tamamı dolarken, fuarın bahçesine açılan stantların tamamı tükendi. 2022’de toplam 6,12 milyar dolar ihracata karşılık 1,47 milyar dolar ithalat yaparak 4,65 milyar dolar dış ticaret fazlası veren sektörün en büyük çatı kuruluşu ZÜCDER’in Başkanı Mesut Öksüz, “Sektörümüzün dış ticaret fazlası son 10 yılda yüzde 98, son 5 yılda yüzde 64 arttı. Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sunuyoruz. Bu yıl da hedefimiz 7 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek. Yaşadığımız felaketler neticesinde ihracatımızda düşüşler meydana gelse de ihracatımızda geçen yılın üzerinde bir performans sergiliyoruz. ZUCHEX ile de en az 2 milyar dolarlık bir ticarete imza attık. Fuar boyunca düzenlediğimiz ZUCH X Talks ile üyelerimizin e-ihracatını nasıl artırabilecekleri konusunda iyi bir yol gösterdiğimizi düşünüyoruz. Züccaciye ve mutfak eşyaları sektörümüzde Türk üreticisi ürün kalitesi ve hizmet anlamında güzel bir noktaya ulaşmıştır. Bugün ‘Made in Türkiye’ birçok pazarda tercih edilen bir marka haline gelmiştir. Hedefimiz ise Türkiye’yi dünyanın ilk 5 züccaciye ihracatçısı ülke konumuna getirmek” açıklamalarında bulundu. Sektörün ihracat kilogram birim fiyatı son 5 yılda yüzde 13,8 artarak 2022’de 3,95 dolara yükselirken, en çok ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında Birleşik Krallık, Almanya, İtalya ve Fransa ilk 4 ihracat pazarı olarak başı geçiyor.

İhracatın yüzde 58’i AB ülkelerine

Fuara özellikle ABD’li satın almacılar katılım gösterirken Mesut Öksüz de ABD pazarından daha fazla pay alınmasına dikkat çekti.“Dünya züccaciye ithalatının yüzde 28’inin elinde olduğu Amerika pazarında Türkiye’nin payının yüzde 1’in altında olması, ABD’yi bizim için hedef pazar yapıyor. Ayrıca Kanada, Hong Kong ve Japonya gibi dünyanın en büyük ithalatçılarına yüzde 1’in altında ihracat payımızın kalması, bu ülkelere ihracatta ağırlık verilmesi gerektiğinin göstergesidir. Dünya ithalatçıları listesinde ilk sırada yer alan ABD, Türkiye ihracat pazarları içerisinde ortalama mesafenin en uzak olduğu ülkelerden biridir. 160 milyon dolar seviyelerinden kademeli olarak artan ihracat, en yüksek değer olan 298 milyon dolar seviyesine 2021 yılında ulaşmıştır. 2018-2022 yılları arasındaki yıllık ortalama değişim oranı yüzde 16 olurken, 2021-2022 yılları arasındaki değer yüzde 4 azalarak, ihracatımız 286,3 milyon dolar seviyesine gerilemiştir. ABD’nin tedarikçileri arasında, ilk sıradaki Çin’den ithalatı 42,3 milyar yüzde iken Meksika, Kore, Tayland ve Vietnam en önemli tedarikçilerinde başı çekmektedir. Türkiye, Avrupa’daki rakiplerden İtalya, Almanya ve Fransa’dan sonra ABD’nin 14. sıradaki tedarikçisidir” diyen Mesut Öksüz, züccaciye sektörünün ihracatının yüzde 58’ini de AB ülkelerine yaptığına dikkat çekti.

İhracatta endüstriyel mutfak ekipmanları başı çekiyor

2022 yılında, 226 ülkeye toplamda 6,12 milyar dolar ihracatımızın yüzde 8,25 pay ve 505,6 milyon doları Birleşik Krallık’a gerçekleştirilirken, Almanya, İtalya, Fransa ve İsrail de önemli ihracat yapılan ülkeler olmuştur. 139 ülkeden toplamda 1,4 milyar dolar değerindeki ithalatımızda, Çin yüzde 49,63 pay ve 731,4 milyon dolar ile ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca, Almanya, Malezya, Romanya ve İtalya da önemli ithalat yaptığımız ülkeler arasındadır. 2023 yılı Ocak–Haziran döneminde TUİK verilerine göre 1,74 milyar dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Yıl sonuna kadar ise dış ticaret fazlasının yaklaşık 5 milyar dolar olması hedefleniyor. 2022 yılı 2021 yılına kıyaslandığında rakamlarda küçük değişiklik olmakla birlikte, sıralama aynı kalmıştır. Ürün grupları yaptıkları ihracat rakamına göre; endüstriyel mutfak grubu, elektrikli ev aletleri, metal, plastik, cam, porselen, seramik, çini, hediyelik ve dekoratif süs eşyaları ile ağaç sofra ve mutfak eşyaları olarak sıralanmıştır. Tüm sofra ve mutfak eşyaları içinde 2022 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren ürün grubu 2,4 milyar dolar ve yüzde 40,15 pay ile endüstriyel mutfak ekipmanları olmuştur.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın