Muğla’nın Yatağan ilçesi sınırlarında kurulmak istenen “Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları” projesine karşı yurttaşların açtığı davada karar çıktı.

Muğla’nın Yatağan ilçesi sınırlarında yer alan Deştin ve Menteşe ilçesine bağlı Bayır mahallelerinde yapımına devam edilen “Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları” projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu raporu iptal edildi.

Muğla Gazetesi‘nde yer alan habere göre, proje için verilen “ÇED olumlu” kararına karşı yurttaşların açtığı davada mahkeme, çimento fabrikası için verilen ÇED Olumlu raporunun çevreye zarar vereceğine karar verdi.

“Kazandık”

Kararı sosyal medya hesabından (X) “Deştin Çayı özgür akacak” diye duyuran Deştin Çevre Platformu, şöyle dedi:

“Deştin’de kazandık! Çimento fabrikası ÇED raporu iptal oldu! Birleşmiş halk asla yenilmez!”

Proje için verilen “ÇED olumlu” kararına karşı yurttaşların açtığı dava kapsamında, 23 Şubat 2023’te bölgede bilirkişi keşfi yapılmıştı. Raporda, ÇED raporunda eksiklikler olduğuna vurgu yapılarak, fabrikanın kurulması halinde tarımsal alanların, Kazan Göleti ve barajların olumsuz etkileneceği belirtilmişti.

Proje hakkında


Fabrikanın kapsayacağı alan.

Muğla’da kurulmak istenen fabrika ve ocaklar; ormanlar, ırmaklar, zeytin ağaçları, arıcılık ve tarım alanlarını, kısaca tüm yaşam alanlarını yok edecek.

1992’den beri hayata geçirilmeye çalışılan proje daha önce üç kez yargı kararıyla durdurulsa da adı değiştirilerek yapımına devam edildi.

Halihazırda projeye karşı köylülerin, ekoloji aktivistlerinn ve belediyelerin açtığı son “yürütmeyi durdurma” davası devam ediyor.

Projenin toplam alanı 7 bin 751 dönüm. Yani Menteşe ilçe merkezinin iki, projenin inşa edileceği Bayır Mahallesinin ise 6,5 katı büyüklüğünde.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın