KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına dair 47 Seri No’lu tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğde yapılan düzenlemeler şöyle:

1- Afetzedelere Bağışlanacak Konutların İnşasında KDV İstisnası

7456 sayılı Kanunun 9. maddesi ile 3065 sayılı Kanuna eklenen geçici 44. maddede, 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31/12/2024 tarihine kadar KDV’den istisna edilmişti.

Bu istisnanın uygulamasına ilişkin olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/E) ayrımına eklenen 12. bölümde açıklamalar yapılmıştır.

Buna göre istisna kapsamına; 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler girmektedir. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına; barolar, noterlikler, ticaret ve sanayi odaları, tabip odaları, diş hekimleri odaları, mühendis ve mimar odaları, ziraat odaları, veteriner odaları, eczacı odaları, YMM ve SMMM odaları, esnaf odaları, ticaret borsaları ve bunların bir araya gelmek suretiyle oluşturdukları birlikler (üst kuruluşlar) örnek olarak gösterilebilir.

İstisnadan, bahsi geçen kuruluşlara yapılacak konut inşasına ilişkin teslim ve hizmetler girmektedir. Konut inşasına yönelik altyapı işleri, site içi yollar, istinat duvarı, perde duvarı, çevre duvarı ve benzerlerine ilişkin mal ve hizmetler istisna kapsamında değerlendirilecektir. Konutların mütemmimi niteliğindeki mutfak dolabı, konut sahibi kişilerce sökülüp taşınamayacak olan banyo dolabı ve vestiyer, panel radyatör, kombi, duşakabin, küvet ve benzerlerinin teslimi de istisna kapsamındadır. Ancak konut niteliğinde olmayan yapıların (işyeri, fabrika, alışveriş merkezi, cami, park, okul, hastane, sosyal tesis gibi) inşası ile mevcut konutların tadil, bakım ve onarımına ilişkin mal ve hizmet alımları istisna kapsamına girmemektedir. Aynı şekilde çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergole, kamelya, spor alanı ve benzerlerinin yapımına ilişkin mal ve hizmet alımları istisna kapsamında değerlendirilmez. Ayrıca mobilya, beyaz eşya, perde, avize, televizyon ve benzeri eşyalar da istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.

AFAD’a nakdi olarak yapılan bağışlar kullanılarak AFAD tarafından yaptırılan konutlara ilişkin mal ve hizmet alımlarında bu madde kapsamında istisna uygulanması mümkün değildir. Ancak kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının bu istisna kapsamında inşa ettikleri konutları AFAD’a bedelsiz teslimi KDV Kanununun 17/2-b maddesine göre KDV’den istisnadır. AFAD ile imzalanan protokol kapsamında inşa edilen konutların 31/12/2024 tarihinden sonra afetzedelere bağışlanacak olması, bunların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına 31/12/2024 tarihine kadar yapılan teslim ve hizmetlerde KDV istisnası uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.

İstisnadan faydalanılabilmesi için kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının AFAD ile bağış protokolü imzalayacak ve bağışlayacakları konutlara ilişkin uygulama projesini AFAD’ın onayına sunacaktır. AFAD tarafından onaylanmış olan mal ve hizmetlere ilişkin liste elektronik ortamda sisteme girdikten sonra AFAD’la imzalanmış protokolün bir örneğiyle birlikte, KDV mükellefiyeti bulunuyorsa bağlı bulundukları vergi dairesi, KDV mükellefiyeti bulunmuyorsa inşa edilecek konutların bulunduğu yer Vergi Dairesi Başkanlığına/Defterdarlığa başvurularak, tebliğ ekinde (EK:32) yer alan istisna belgesi alınacaktır. Bu belgenin bir örneği satıcılara verilmek suretiyle istisna kapsamında işlem yapılacaktır.

Projenin sonradan revize edilmesi, güncellenmesi veya ek proje düzenlenmesi halinde proje kapsamındaki mal ve hizmetlere ilişkin liste de elektronik ortamda revize edilecektir.

İstisna belgesi, Kanunda belirtilen süreyi aşmamak kaydıyla projede öngörülen süreyle sınırlı olarak verilecek, sürelerin revize edilmesi durumunda, istisna belgesindeki süreler de revize edilir.

İstisna kapsamındaki malların ithalat yoluyla temin edilmesi halinde söz konusu belge, ilgili gümrük idaresine ibraz edilecek, istisna kapsamında ithal edilen mala ilişkin bölüm doldurulduktan sonra ilgili gümrük idaresi tarafından bu bölüm de onaylanacaktır.

İstisna kapsamında mal ve hizmet alanlar, istisna belgesinin bittiği tarih itibarıyla istisna belgesini kapattırmak zorundadır. Belgeyi veren Vergi Dairesi veya Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlık istisna belgesinde yer alan mal ve hizmet bölümlerinin satıcılar tarafından doldurulup doldurulmadığını ve faturalarla uyumunu kontrol eder ve AFAD’ın yapacağı bildirime göre istisna belgesini kapatır.

Bu istisna kapsamında mal teslim eden ve hizmet ifa edenler, yüklendiği vergileri indirim konusu yapabilecek, indirilemeyen kısım iade edilebilecektir. Bu işlemlerden kaynaklanan mahsuben iade talepleri aranılan belgelerin ibraz edilmiş olması halinde miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecektir. Nakden iade taleplerinde, 10.000 TL’yi aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan, 10.000 TL’yi aşması halinde aşan kısmın iadesi, vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilecektir. Teminat verilmesi halinde iade talebi yerine getirilecek ve teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülecektir.

2- İki Yıl Aktifte Bulunan Taşınmazlarda KDV İstisnasının Kaldırılması

7456 sayılı Kanunun 7. maddesi ile KDV Kanununun (17/4-r) maddesinde yapılan değişiklikle, kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde KDV istisnası uygulaması kaldırılmıştı. Bu düzenlemeye ilişkin olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/F-4.16.) bölümünde değişiklikler yapılmıştır.

Buna göre, Tebliğin (II/F) bölümüne eklenen “4.16.1.2.” bölümünde KDV Kanununun (17/4-r) maddesinde yapılan değişiklikle kurumların aktifinde kayıtlı bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde KDV istisnası uygulamasının 15/7/2023 tarihi itibarıyla kaldırılmış olup, bu tarihten itibaren kurumların aktifine kaydedilen taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerin genel hükümler çerçevesinde KDV’ye tabi olacağı açıklanmıştır.

Aynı bölüme eklenen “4.16.1.1.” bölümünde de 15/7/2023 tarihinden önce kurumların aktifinde yer alan taşınmazların 15/7/2023 tarihinden itibaren tarafından satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde KDV istisnası uygulamasına devam edileceği belirtilmiştir.

3- Finansal Kiralama İşlemlerinde Uygulanacak KDV Oranı

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/B-2.2.) bölümünde, finansal kiralama işlemlerinde işleme konu olan malın tabi olduğu KDV oranının uygulanacağı, finansal kiralama sözleşmelerine konu malların teslimleri veya kiralanmasına ilişkin KDV oranlarının sözleşmenin yapıldığı tarihte geçerli olan oranlar olup, sözleşme süresince bu oranlarda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmayacağı belirtilmekteydi.

Ancak 47 Seri No.lu Tebliğle, finansal kiralama sözleşmelerine konu malların teslimleri veya kiralanmasına ilişkin KDV oranlarının sözleşmenin yapıldığı tarihte geçerli olan oranlar olup, sözleşme süresince bu oranlarda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmayacağına ilişkin ikinci paragrafı yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu durumda, finansal kiralama sözleşmelerine konu malların teslimleri veya kiralanmasında, sözleşme tarihindeki değil, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihteki KDV oranları geçerli olacaktır.

4- Proje Uygulaması Getirilen İstisnalar

1/5/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliği ile KDV Kanununun:

  • 13/a maddesiyle düzenlenen deniz, hava, demiryolu taşıma araçlarının imali, inşası, teslimi, tadili, bakımı, onarımına,
  • 13/c maddesiyle düzenlenen altın, gümüş, platin arama, işletme, zenginleştirme, rafinaj işlemlerine, petrol arama faaliyetlerine, boru hattıyla taşımacılık yapanlara,
  • 13/e maddesiyle düzenlenen limanlara bağlantı sağlayan demiryolu hatları, limanlar ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesine,
  • Geçici 29. maddesinde düzenlenen yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek işlere,

ilişkin istisnaların proje hazırlanmak ve gelir idaresince onaylanmak suretiyle uygulanması öngörülmüştü.

Ancak 10/6/2014 tarihli ve KDV-66 /2014-1 sayılı 66 Sıra No.lu KDV Sirküleri ile Tebliğin yürürlüğünden önce istisna belgesi alınmış veya Tebliğin yürürlüğünden önce istisna belgesi almak üzere idareye başvurulmuş olması halinde, istisna uygulamasının ve iade taleplerinin Tebliğin yürürlüğünden önceki usul ve esaslara göre yerine getirileceği belirtilmişti.

47 Seri No.lu Tebliğle KDV Genel Uygulama Tebliğinin (VI/Ç) ayrımına eklenen 4. bölümde, uygulama birliğinin sağlanabilmesini teminen, KDV Genel Uygulama Tebliği ile proje uygulaması getirilen ancak, Tebliğin yürürlüğünden önce istisna belgesi almak suretiyle veya verginin önce uygulanıp sonra iade edilmesi şeklinde yürütülen proje uygulaması dışında işlem yapanların da 1/1/2024 tarihinden itibaren proje uygulaması kapsamında bu Tebliğe göre istisna belgesi almalarının uygun görüldüğü açıklanmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 47 Seri No.lu Tebliğ, Resmi Gazetede yayımlandığı 7 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın