İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan’dan sonra, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray’ı, meclis toplantısına konuk etti. Ana gündem maddesi olarak ?Sanayimizin Gelişmesinde Sermaye Piyasalarının Rolü ve Önemi? konusunun ele alındığı İSO Nisan Ayı Meclis Toplantısı’nın diğer konukları, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu başkanlığındaki bir heyetti. İSO Meclis Toplantısı’nda konuşan Prof. Dr. Akgiray, “Gizli bir karar yoksa bugün halka açılmamak çok büyük akılsızlık olur” dedi.

“Rahmetli Özal’dan bu yana sermaye piyasalarında, başka taş üstene taş konmamış” diyen SPK Başkanı Akgiray, “1990’larda inişler çıkışlarla 10 trilyon dolarlar mertebesinde, 2009’larda ise takriben 50 trilyon dolarlık hisse senedi, dünya piyasalarında işlem görüyor. Borsamız dünya borsalarının yüzde yarımı dolayında işlem hacmine sahip. Bu çok küçük bir rakam. Tasarrufların yatırımdan fazla olmasını istemiyoruz, yatırıma gitmesi gerekir. Büyüyen bir piyasada tasarruflar yatırıma dönmemesi parayı dışarı çıkarır, aşırı tüketime gider” görüşünü dile getirdi. 15 yıldır sermaye pisalarının aynı noktada olduğunu hatırlatan Akgiray, “Mevcudu en az üç katına, hatta beş katına çıkarmamız gerekir. Gizli bir karar yoksa bugün halka açılmamak çok büyük akılsızlık olur. Bürokratik işlemler azaltıldı. Bugün karar veren bir firma en fazla üç aya kadar İMKB’ye girebilir. Bu geçen sene altı ayda gerçekleşebiliyordu. Aynı şekilde tahvil piyasası oluşturduk. Kısa vadeli finansman ihtiyacı olanlar, tahvil piyasalarından yararlanabilirler. İMKB girenin bin pişman olduğu ve kimi uyanıkların cirit attığı oynak bir yer olarak görülüyor, bu tamamen yanlış” diye konuştu.

Anayasa değişikliği kaygılandırıyor

Toplantıda bir konuşma yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da Anayasa değişikliklerinde sanayiciyi ilgilendiren maddeleri hatırlattı. İlgili maddelerin 21, 53 ve 54’üncü maddeler olduğunu belirterek, “Anayasa değişikliğinde gözden kaçan bu maddeleri sanayinin önündeki tehdit olarak gördüğüm için bunları sizlerle paylaşıyorum” dedi. Zeytinoğlu, işsizlik, bütçe açıkları ve dolaylı vergilerin imalat sektörünü olumsuz etkilediğini de sözlerine ekledi.

Sermaye piyasalarının gelişimi  ekonomik potansiyelin altında

Son dönemlerde halka arz edilen şirket sayısında ümit verici bir kıpırdanma hissedildiğini vurgulayan İSO Başkanı Tanıl Küçük de ”Halka arz için teşvikler getirilmeli, ayrıca, kayıt dışı ile mücadele edilmeli, kurumsal yönetimin geliştirilmesi hedeflenmelidir” dedi. SPK ve İMKB’nin bu konuda aktif çalışmalar içinde olduğunu memnuniyetle izlediklerini belirten Küçük, kendilerinin de bu sürece ellerinden gelen desteği vermenin gayreti içinde olduklarını söyledi. Küçük şunları konuştu:

“Tasarruf oranımız yetersiz. Peki  ama, biz bu yetersiz tasarruflarımızı, yeterince verimli kullanabiliyor muyuz? Tasarruf potansiyelimizi  etkin kullanabiliyor muyuz? İşte bu noktada, sermaye piyasaları, önemli bir açılım imkanı, bir ümit kapısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak, ülkemizdeki duruma baktığımız zaman, bu imkandan da yeterince yararlanamadığımız görülüyor. Sermaye piyasalarımızın gelişmesi,  ekonomik potansiyelimizin altında kalmıştır. Bazı önemli  başarılarına rağmen, hisse senedi piyasamiz, son 20 yılda önemli bir gelişme gösterememiştir. Ekonomimizde önemli gelişmelerin olduğu, ortalama yüzde 6,5 civarında büyüdüğümüz 27 çeyreklik büyüme döneminde, İMKB’deki şirket sayısı aşağı yukarı aynı seviyede kalmıştır. Yıllar itibarıyla oynamalar olsa da, 1000 büyük sanayi kuruluşumuzun, yaklaşık yüzde 85?i hâlâ borsada işlem görmemektedir. Diğer taraftan,  türev ve fon piyasamız küçüktür. Sermaye piyasamız gelişmeden, finasman, yatırım, kalkınma sorunlarımızın çözümünde yeterince mesafe alınamayacaktır. Sermayenin tabana yayılması için, şirketlerimizin ucuz finansman imkanına kavuşması, yatırımların, istihdamın artması için sermaye piyasalarımızın gelişmesi gerekmektedir. Halka arz edilen şirket sayımızın artmasına, pisse senedi  piyasamızın daha da gelişmesine, türev piyasamızın, fon piyasamızın büyümesine, özel sektör tahvil piyasamızın büyümesine, emtia borsalarının kurulmasına ihtiyaç vardır. Sevindirici  bir gelişme olarak, son dönemde, bu konuda mutlak bir fikir birliği  oluşmuş, daha da önemlisi, Sermaye Piyasasi Kurulu’muzun,  İstanbul Menkul Kıymetler Borsamızın öncülüğünde bu konuda somut bir irade de ortaya konmuştur.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın