Ortalama olarak her 2.7 yılda meydana gelen mavi Ay’ın en belirgin hali, 30 Ağustos’ta Türkiye saatiyle 04.36’da gözlemlenebilir.
Dolunayın görünümü ile ilgili olağandışı bir olayı ifade eden mavi Ay, 30 Ağustos’u 31 Ağustos’a bağlayan gece Türkiye saatiyle 04.36’da zirveye ulaşacak.
Bu saatlerde gökyüzüne bakanlar, çıplak gözle parlak ve büyük bir şekilde mavi Ay’ı görebilecekler. Ay böylelikle, bir ay içerisinde ikinci kez dolunay olmuş olacak.
Mavi Ay’ın yanı sıra aynı gece Satürn de saat 03.42 civarlarında görülebilecek bir seviyede olacak.
Bir sonraki mavi Ay, Ağustos 2024’te gerçekleşecek.
Mavi Ay nedir?
Mavi Ay (Blue Moon) terimi, bir zaman diliminde dolunayın görünümü ile ilgili olağandışı bir olayı ifade eder. Ancak popüler inancın aksine, terim Ay’ın gerçek rengiyle ilgili değildir. Bir takvim ayı içinde iki tam dolunayın olması durumunda meydana gelir.
Ay’ın Dünya etrafında bir tur yapması ve aynı aşamaya dönmesi için gereken süre olan ay takvimi ortalama olarak yaklaşık 29.5 gün sürer. Çoğu takvim ayının 30 veya 31 gün olmasından dolayı, bir takvim ayı içinde iki tam dolunayın meydana gelmesi mümkündür, ancak bu nispeten nadir bir durumdur. “Mavi” terimi de bu nadirliğe atıfta bulunur.
Ortalama olarak her 2.7 yılda bir meydana gelir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.